Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, 11:46:45

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Οι επισφάλειες αυξήθηκαν στο 15,9% και η εκροή καταθέσεων στα 35 δισ.
Οι επισφάλειες αυξήθηκαν στο 15,9% και η εκροή καταθέσεων στα 35 δισ.
Πηγή: Express.gr

ΣΤΟ 15,9% επί των συνολικών χορηγήσεων διαμορφώθηκαν τα δάνεια σε καθυστέρηση στο τέλος του 2011 σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, έναντι 10,5% στο τέλος του 2010.

 

Ανησυχητική είναι η αύξηση που παρατηρήθηκε στην κατηγορία των στεγαστικών δανείων, ενώ συγκριτικά πιο έντονη ήταν η επιδείνωση στην κατηγορία των καταναλωτικών δανείων. Παράλληλα, σε χαμηλό επίπεδο παρέμεινε το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις.

 

Οι τράπεζες συνέχισαν, σύμφωνα με την ΤτΕ, να αντιμετωπίζουν σημαντικού ύψους εκροή καταθέσεων από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (35 δισ. ευρώ συνολικά για το έτος 2011), ενώ και η αξία των διαθέσιμων εξασφαλίσεων έναντι των οποίων τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα να αντλούν χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα μειωνόταν συνεχώς.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι η αναμενόμενη περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη των καταθέσεων και φέτος.

 

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, η βελτίωση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων είναι εφικτή:

Πρώτον, με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η οποία θα μπορούσε σε πρώτη φάση να επαναφέρει στις τραπεζικές καταθέσεις αποθησαυρισμένα τραπεζογραμμάτια ύψους 10-15 δισ. ευρώ και ακολούθως να ενθαρρύνει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Δεύτερον, με την προσέλκυση χρηματοδοτικών πόρων από πηγές πέραν του τραπεζικού συστήματος. Δύο είναι οι πηγές που πρέπει να αναφερθούν σχετικά. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα αποφέρουν 19 δισ. ευρώ έως το 2015, κυρίως με εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερες συνολικές εισροές, αν συνυπολογιστούν και οι πρόσθετες επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την αξιοποίηση των αποκτώμενων περιουσιακών στοιχείων.

Επιπλέον, η ροή χρηματοδοτικών πόρων προς τις επιχειρήσεις μπορεί να ενισχυθεί με ποσά 15 περίπου δισ. ευρώ, εφόσον βελτιωθεί η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Τέλος, θα πρέπει να προστεθούν και τα διαθέσιμα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

Ως αποτέλεσμα των σοβαρών πιέσεων στη ρευστότητα των τραπεζών, από τη φυγή κεφαλαίων, τα επιτόκια καταθέσεων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία έως και το πρώτο δίμηνο του 2012 με το επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων να αυξάνεται έως και κατά 1,26%. 

     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου