Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, 11:46:35

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Σε χαμηλό εξαετίας υποχώρησαν οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο
Σε χαμηλό εξαετίας υποχώρησαν οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο
Πηγή: Express.gr
ΣΤΟ χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2006 υποχώρησε η εγχώρια δεξαμενή καταθέσεων τον Φεβρουάριο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,7%, έναντι μείωσης 3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ από τα τέλη του 2009 –και συγκεκριμένα το υψηλό του Δεκεμβρίου– η πτώση ανέρχεται στο 30%. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία δεν είναι εποχικά διορθωμένα και παρουσιάζουν μικρές αποκλίσεις σε σχέση με αυτά που δημοσιεύουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.  Τα υπόλοιπα καταθέσεων, σύμφωνα με την ΕΚΤ, διαμορφώνονται στο τέλος του προηγούμενου μήνα σε 170,1 δισ. ευρώ, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2006, ενώ έναντι του υψηλότερου σημείου του Οκτωβρίου 2009 η μείωση είναι της τάξης του 30%. Η γοργή υποχώρηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα αποδίδεται στην αυξανόμενη ανάγκη κάλυψης υποχρεώσεων και λιγότερο πλέον σε ανησυχία για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία συντελείται η μεγαλύτερη σωρευτική μείωση καταθέσεων στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ το εξεταζόμενο διάστημα έχουν «φύγει» από τις ελληνικές τράπεζες περί τα 70 δισ. ευρώ. Μόνο για το 2011 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 35,5 δισ. ευρώ ή κατά 16,8% σε ετήσια βάση. Οι αντίστοιχες καταθέσεις ιδιωτών στην Πορτογαλία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε δημοσιονομική δίνη  δεν παρουσιάζουν διακυμάνσεις και ειδικά στην Πορτογαλία και την Ισπανία είναι σχεδόν σταθερές, υποχωρούν σε ποσοστό χαμηλότερο του 1% στην Ιρλανδία ενώ είναι αυξημένες κατά 1% στην Ιταλία. Με την εξαίρεση της Πορτογαλίας καταγράφηκε πάντως σταθερή πτώση της καταθετικής βάσης στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας το 2011.

Τραπεζικές πηγές διαπιστώνουν κάποια σταθεροποίηση των εγχώριων καταθέσεων, αν και εκτιμούν ότι η τάση μείωσης εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεων θα συνεχιστεί. Η προσδοκία είναι ότι τουλάχιστον η ομαλοποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI Plus θα φέρει πίσω στο σύστημα μέρος των καταθέσεων που αποσύρθηκαν από φόβο. Προκειμένου να συγκρατήσουν καταθέσεις, οι τράπεζες διατηρούν τα υψηλά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, με προσφορές που ανέρχονται ακόμη και σε πάνω από 5%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι προφανές ότι η συνεχής μείωση των καταθέσεων θα «σφίξει» ακόμη περισσότερο τον κλοιό της πιστωτικής ασφυξίας γύρω από την πραγματική οικονομία, καθώς οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ELA.

Κ. Παπαγρηγόρης
 

  
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου