Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, 11:46:21

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow RBS: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης
RBS: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης
Πηγή: Express.gr
Η ROYAL Bank of Scotland προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει ορισμένες από τις λεπτομέρειες του PSI και του δεύτερου πακέτου στήριξης, βασιζόμενη σε δημοσιευμένα στοιχεία και σε στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, τα οποία ωστόσο “δυστυχώς δεν δίνουν και πολύ καθαρή εικόνα για τους ακριβείς όρους της συμφωνίας και των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά την περίοδο μέχρι το 2020”.

“Το συμπέρασμα είναι ότι στο σενάριο της ήπιας οικονομικής ανάκαμψης, της βελτίωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος και της ύπαρξης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει ένα τεράστιο χρέος μέχρι το 2020, το οποίο θα ανέρχεται στο 160% του ΑΕΠ περίπου, ποσό που δεν διαφέρει και πολύ από αυτό που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος”, σύμφωνα με την RBS. “Ωστόσο, το 80% αυτού του χρέους θα είναι προς τον επίσημο τομέα, γεγονός που θα κάνει τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο πακέτο διάσωσης ακόμα πιο πολιτικά ευαίσθητες καθώς μπορεί να απαιτηθεί κούρεμα του χρέους και από τον επίσημο τομέα», τονίζει.

Με βάση την τράπεζα, “το 2014, στο τέλος του δεύτερου πακέτου διάσωσης, το χρέος θα είναι υψηλότερο απ'Α ό,τι στο τέλος του τρέχοντος έτους μετά το PSI και θα ανέρχεται περίπου στο 180%, σύμφωνα με το βασικό σενάριο”.

Κατά την RBS, η έλλειψη βελτίωσης σε ό,τι αφορά την πορεία του χρέους οφείλεται κυρίως: Στην εκτίμηση ότι η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί με τόσο υψηλό ρυθμό όσο προβλέπει ο επίσημος τομέας.
Στο γεγονός ότι η συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους επιφέρει τεράστια αύξηση στις απώλειες της Ελλάδας σε σχέση με το EFSF.
Στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των ομολόγων, κατά την εκτίμηση της τράπεζας, θα αποφύγει το PSI, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων ύψους περίπου 56 δισ. ευρώ που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών, των ομολόγων των σιδηροδρόμων (4 δισ. ευρώ) και των διεθνών ομολόγων (18,4 δισ. ευρώ).
Η τράπεζα εκτιμά επίσης πως οι προσδοκίες για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις παραμένουν πολύ αισιόδοξες.

Σύμφωνα με την RBS, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για φέτος ανέρχονται περίπου στα 40 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα θα χρειαστεί από 20 έως 28 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2016. Από εκεί και πέρα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από τα 20 δισ. ευρώ και να κινηθούν προς τα 10 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου, εάν υπολογιστεί ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2020.

Υπό αυτό το σενάριο, το τρίτο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να ανέλθει περίπου στα 110 δισ. ευρώ για την περίοδο από το 2015 έως το 2020, ποσό το οποίο πολύ δύσκολα θα αντληθεί από τον επίσημο τομέα, μετά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν στις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Από αυτή την άποψη, μπορεί να απαιτηθεί επιπλέον αναδιάρθρωση του χρέους προς τον επίσημο τομέα.

Η σύνθεση του χρέους θα αλλάξει γρήγορα και το 66% περίπου του συνολικού χρέους το 2012 μετά το PSI θα σχετίζεται με τον επίσημο τομέα, ποσοστό το οποίο θα αυξηθεί στο 80% το 2020.
Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ιδιωτικοποιήσει κανένα από τα ακίνητα που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, τότε το χρέος της θα διαμορφωθεί στο 171% του ΑΕΠ το 2020.
Υπό ένα σενάριο ισχυρής ανάπτυξης (με ρυθμό 4% από το 2015 και μετά) και πλήρους ιδιωτικοποίησης, το χρέος θα διαμορφωθεί στο 130% του ΑΕΠ το 2020.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, εν όψει των εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, θα πρέπει να υπάρξει στενή παρακολούθηση των κοινωνικών αναταραχών και του πολιτικού κατακερματισμού προκειμένου να αποτιμηθεί το ρίσκο που αφορά τη σταθερότητα της χώρας και τις σχέσεις της με τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου