Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 22:27:03

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Σε υψηλά 6 ετών ο χρυσός των κεντρικών τραπεζών
Σε υψηλά 6 ετών ο χρυσός των κεντρικών τραπεζών
Πηγή: Express.gr
Περίληψη άρθρου:
  • Το προηγούμενο όριο των 1.700 δολ. έχει μετατραπεί σε επίπεδο στήριξη
  • Η κινεζική ICBC κατέχει χρυσό για τη «συσσώρευση» αποταμιεύσεων 2,3 εκατομμυρίων πολιτών
  • Για να φτάσει στη μέση αξία της δεκαετίας του 1980 πρέπει να 15πλασιαστεί η τιμή του ή να χάσουν το 93% της αξίας τους τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών
Του Αλέξη Αλεξίου, πιστοποιημένου διαχειριστή χαρτοφυλακίων σε ΑΕΠΕΥ, alal@otenet.gr

 ΟI κεντρικές τράπεζες κρατούν περισσότερο χρυσό και αν υπάρξει τελικά αλλαγή στη δομή του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, αυτή μπορεί να είναι ακόμα αρκετά μακριά. Η τιμή του χρυσού στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έσπασε την πτωτική πορεία της, που ξεκίνησε από τα επίπεδα - ρεκόρ του περασμένου καλοκαιριού.  Ακόμη και να μην είναι κανείς ειδικός τεχνικός αναλυτής, αυτή η διάσπαση φαίνεται ξεκάθαρα στα διαγράμματα.  Oπως στα τέλη του 2007, όπου ο χρυσός είχε μια άνοδο της τάξης του 55% μέσα σε 6 μήνες, έτσι και πρόσφατα η τιμή του ανέβηκε από μια θεμελιώδη είδηση που είχε να κάνει με την αξία του δολαρίου, του «νούμερο 1» παγκόσμιου νομίσματος για το εμπόριο και τα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών. Το 2007 ο καταλύτης ήταν μια μικρή περικοπή του επιτοκίου κατά 0,25%, σηματοδοτώντας την αλλαγή της Fed από την αύξηση στην καταστροφή των αποδόσεων των μετρητών. Τώρα η νέα υπόσχεση της Fed για μηδενικό επιτόκιο «πήγε τον χρυσό άνετα μακριά από τους κινητούς μέσους όρους 50, 100 και 200 ημερών και άνοιξαν κάποιοι μεγάλοι στόχοι για παραπάνω», είπε ένας τεχνικός αναλυτής από το Λονδίνο. Το προηγούμενο όριο των 1.700 δολ. έχει μετατραπεί σε επίπεδο στήριξης, σύμφωνα με την τράπεζα αποθεμάτων χρυσού Scotia Mocatta, «με την περαιτέρω στήριξη στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών στα 1.645 δολάρια».

Τα αποθέματα χρυσού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών του κόσμου έχουν αυξηθεί σε υψηλά 6 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αυξήσει τα αποθέματά τους σε βάρος χρυσού κατά 25% από το 2008. Η Δύση με το βαρύ χρέος είναι καθαρός πωλητής, αλλά μόνο λίγο. «Υπάρχει μια αντίληψη ότι ίσως ο χρυσός δεν είναι πλέον ένα σημαντικό μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τον ίδιο τρόπο που ήταν κάτω από τον Κανόνα Χρυσού (Gold Standard) πριν το 1970, 1971», όπως είπε ο Marcus Grubb του World Gold Council σε μια συνέντευξη αυτή την εβδομάδα. «Αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι αλήθεια». «Ακόμη και με τη λήξη του Κανόνα του Χρυσού, ο χρυσός παραμένει ως περιουσιακό στοιχείο που κρατείται από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου ... και έχετε δει μια τάση πρόσφατα για τον χρυσό για να γίνει όλο και περισσότερο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Ενα κομμάτι οφείλεται στα επίσημα αποθεματικά. Αλλά, όπως δείχνει και το διάγραμμα, οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν ένα συρρικνωμένο ποσοστό από αυτό που εξορύσσεται από το έδαφος.

Μια πολύ μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού βρίσκει τον δρόμο της στην ατομική ιδιοκτησία, και όπως σημειώνει ο Marcus Grubb, «εκεί έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στον τρόπο λειτουργίας του χρήματος και της χρηματοδότησης». Πρώτον, οι ιδιώτες έχουν οδηγήσει την εκ νέου ανακάλυψη του χρυσού ως χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου, πέρα από τη διακοσμητική αποθεματική αξία που είχε στο κλείσιμο του 20ού αιώνα. Ετσι τώρα, για παράδειγμα, η γιγαντιαία τράπεζα της Κίνας ICBC έχει στην κατοχή της χρυσό για τη «συσσώρευση» των αποταμιεύσεων 2,3 εκατομμυρίων πολιτών, ένα πρόγραμμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council). Επίσης, το WGC κάνει συνεργασίες με την BullionVault, μεταξύ πολλών άλλων παρόχων ιδιωτών επενδυτών σε όλο τον κόσμο. Αλλά και η θεσμική χρηματοδότηση εξελίσσεται. Ο χρυσός είναι πλέον μπροστά στην Επιτροπή της Βασιλείας για την παγκόσμια τραπεζική, προτεινόμενος ως «βασικό περιουσιακό στοιχείο» για να διατηρούν οι τράπεζες και να μετράει ως Tier 1 για τις ανάγκες τους σε ρευστότητα.

Ο κύκλος εργασιών στην αγορά πολύτιμων μετάλλων του Λονδίνου, το κέντρο του εμπορίου του χρυσού στον κόσμο, είναι μεγαλύτερος από 240 δισ. δολάρια την ημέρα. Ετσι η ρευστότητά του δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ούτε να αμφισβητηθεί. Ο χρυσός δεν πληρώνει τόκο, φυσικά. Αλλά στο περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων που ζούμε, αυτό τον βάζει μπροστά στις αγορές κεφαλαίων που οδηγούνται από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών. Ούτε μεγάλη βιομηχανική χρήση έχει ο χρυσός (περίπου το 11% της παγκόσμιας ζήτησης κατά τα 5 έτη έως το 2011), γεγονός που αναδεικνύει τη μοναδική ιδιότητά του ως «αποθήκευση αξίας». Εχοντας φυσική ιδιότητα, ο χρυσός δεν μπορεί να υπάρξει κανενός το χρέος για να πληρωθεί ή να πτωχεύσει. Εφόσον διαπραγματεύεται σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει μεγάλη ρευστότητα και άμεσες τιμές. Οντας σπάνιος και άφθαρτος, δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο «χρήμα» σήμερα. Σχεδόν κάθε νόμισμα που γνωρίζουμε έχει χάσει την αξία του σε χρυσό.

Για να ανακτήσει το μερίδιο της αξίας του στα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών σε επίπεδα του 1995, πρέπει να διπλασιαστεί η τιμή του. Για να φτάσει στη μέση αξία της δεκαετίας του 1980 πρέπει να 15πλασιαστεί ή να χάσουν το 93% της αξίας τους τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών σε σχέση με τα αποθέματα χρυσού τους. Μια τέτοια τάση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ούτε στα διαγράμματα ούτε στα θεμελιώδη. Το αμερικανικό δολάριο παραμένει το μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα, στο 62% του συνόλου των αποθεματικών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, κάτω όμως από την κορυφή του πάνω από 71% το 2001, αλλά ίσο με το μερίδιό του στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο φόβος να πρέπει να διαγραφούν χρήματα υπό πτώχευση ή υποτίμηση, οδηγεί ήδη την άνοδο των αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες.  


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου