Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 12:01:17

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Διαρροή καταθέσεων 2,9 δισ. το Νοέμβριο
Διαρροή καταθέσεων 2,9 δισ. το Νοέμβριο
Πηγή: Express.gr
ΠΤΩΣΗ σχεδόν 1,5% εμφάνισαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ειδικότερα, οι τραπεζικές καταθέσεις, εκτός κεντρικής κυβέρνησης και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υποχώρησαν στα 179,6 δισ. ευρώ από τα 182,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Η σωρευτική μείωση των καταθέσεων από 1/1/2010, όταν δηλαδή άρχισε η κρίση χρέους στη χώρα μας, έως και τον Νοέμβριο του 2011, είναι της τάξης των 63,2 δισ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη μείωση καταθέσεων που σημειώθηκε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο σημειώθηκε επιβράδυνση του ρυθμού της εκροής καταθέσεων καθώς οι εκροές στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ.

Η εξομάλυνση του πολιτικού κλίματος με την εκλογή της κυβέρνησης Παπαδήμου συνέβαλε στη συγκράτηση των καταθέσεων, οι οποίες πάντως πιέζονται συνεχώς από τις ανάγκες ιδιωτών και επιχειρήσεων για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών. Στη σταθεροποίηση της καταθετικής βάσης είχε αναφερθεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σημειώνοντας ότι στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου σημειώθηκε «δειλή ανάκαμψη των καταθέσεων».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου χαρακτηρίζονται από σχετική ησυχία, τουλάχιστον όσο αφορά τις εκροές που προέρχονται από πανικό εξαιτίας των δημοσιονομικών εξελίξεων.
Σταθερή είναι η μείωση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας των αυξανόμενων αναγκών, για παράδειγμα φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων που επιβάλλει το Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό «καίγονται» αποταμιεύσεις κάθε μήνα, σε ένα περιβάλλον μάλιστα που αναμένεται να παραμείνει ασφυκτικό για άγνωστο διάστημα.

Εν τω μεταξύ μεγάλη μείωση καταγράφεται και στις καταθέσεις στις ιταλικές, ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες.
Στα 38 δισ. ευρώ ήταν η μείωση των καταθέσεων στις ιταλικές τράπεζες, αφού τον Νοέμβριο διαμορφώθηκαν στα 1,364 τρισ. ευρώ, έναντι 1,402 τρισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Στην Πορτογαλία οι καταθέσεις υποχώρησαν στα 234,2 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, από 234,9 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, καταγράφοντας μικρή μείωση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Περίπου 7 δισ. ευρώ ήταν και η μείωση των καταθέσεων στην Ισπανία, με το ύψος να διαμορφώνεται στα 1,684 τρισ. ευρώ τον Νοέμβριο, από 1,691 τρισ. ευρώ τον Οκτώβριο.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου