Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, 11:45:35

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Ο χρυσός «δεν έχει πει την τελευταία του λέξη»
Ο χρυσός «δεν έχει πει την τελευταία του λέξη»
Πηγή: Express.gr
Ο XPYΣOΣ φέτος έφτασε πολύ κοντά στα 2.000 δολ. ανά ουγκιά, αλλά η αποτυχία ενός έτους μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχία το επόμενο ή τουλάχιστον σε μια πολύ καλή τιμή σαν αυτή.

Με την ύφεση στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές να υφίσταται για ένα μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, οι προτιμήσεις των επενδυτών συχνά ευνοούσαν το δολάριο των ΗΠΑ, καθιστώντας το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Eτσι ο χρυσός απέτυχε να βρει στήριξη, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούσαν τις θέσεις που είχαν σε χρυσό προκειμένου να έχουν μετρητά τα οποία τους ήταν απολύτως αναγκαία.

«Ο χρυσός είχε να αντιμετωπίσει τις δικές του αντιξοότητες οι οποίες δεν προέρχονταν από τη δική του υποτονική πορεία, αλλά συγκεκριμένα από την Ευρώπη όπου εκεί τόσο οι εγχώριες τράπεζες όσο και οι ιδιώτες επενδυτές ως φυσικά πρόσωπα ρευστοποίησαν ό,τι χρυσό είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους για να καλύψουν τις ελλείψεις που είχαν σε άλλους τομείς», δήλωσε ο Julian Philips εκδότης του GoldForecaster.com.

«Μια πλήρης καταστροφή στην ευρωπαϊκή περιοχή είναι προς το παρόν μη αναμενόμενη, αλλά εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ή κάποιο άλλο –παγκόσμιας εμβέλειας– γεγονός, τότε το 2012 ο χρυσός θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολ. Εκτός αυτού δεν θεωρώ ότι θα δούμε τον χρυσό σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2013» δήλωσε ο Seth Rabinowitz, ο οποίος καλύπτει θέματα σχετικά με τα commodities για λογαριασμό του Silicon Associates.

Στη συνέχεια, καθώς οι συζητήσεις για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχουν αναθερμανθεί, ο John Person, πρόεδρος του NationalFutures.com, περιμένει ότι έως τα τέλη Οκτωβρίου ο χρυσός θα κινηθεί μεταξύ 2.200 δολ. έως 2.400 δολ.  ανά ουγκιά. Ωστόσο, κατά τον ίδιο ο χρυσός –παρ'Α όλο που θα τα φτάσει– δεν θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Γενικά το 2011 ήταν ένα ασυνήθιστα ευμετάβλητο έτος για το πολύτιμο μέταλλο.
«Αυτή η χρονιά ήταν η χρονιά των ρευστοποιήσεων εν μέσω συνεχούς μείωσης των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων. Oι κάτοχοί τους στην προσπάθεια εξεύρεσης ρευστότητας προχώρησαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους σε ρευστοποίηση των θέσεων που είχαν σε πολύτιμα μέταλλα σε αντίθεση με το πρώτο εξάμηνο που επιδίδονταν σε χτίσιμο θέσεων γύρω από αυτά" δήλωσε ο Paul Mladjenovic συγγραφέας του «Precious Metals Investing for Dummies» καταλήγοντας: «Με άλλα λόγια, το πρώτο μισό του 2011 η αγορά των πολύτιμων μετάλλων ήταν “overbought”, ενώ το δεύτερο μισό ήταν “oversold”.

«Εάν η τρέχουσα οικονομική κρίση παραταθεί και επιδεινωθεί το 2012 και εάν οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης στην Ευρώπη γίνουν πραγματικότητα, τότε θα δείτε την ίδια μεταβλητότητα στον χρυσό που είδατε και το 2011» δήλωσε ο Andrew Schrage, εκδότης και ιδρυτής του «Money Crashers».

Αλλά «τεχνικά και ουσιαστικά, όταν παρατηρείτε τις μακροπρόθεσμες τάσεις, δεν υπάρχει καμία ζημία για τον χρυσό… Αυτή η μείωση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου φαίνεται να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια υγιή ενσωμάτωση ή ενοποίηση κερδών. Αυτή η κίνηση θα παρατείνει πραγματικά τη μακροπρόθεσμη τάση δεδομένου ότι δημιουργεί νέα περιοχή στήριξης για την τιμή του χρυσού», δήλωσε ο James Carrillo, ανώτερος σύμβουλος χαρτοφυλακίου πολύτιμων μετάλλων της ελβετικής επενδυτικής εταιρίας Swiss AmericaTrading Corporation.

Επιπρόσθετα ο Malcolm Gissen, manager του Encompass Fund, υποστήριξε ότι η τιμή του χρυσού θα ανέβει διότι: Πρώτον, τουλάχιστον για ακόμα δύο χρόνια, οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν σταθερούς «πελάτες - αγοραστές». Δεύτερον, οι «νευρικοί» επενδυτές θα ωθήσουν σε νέα υψηλά τον χρυσό καθώς ούτε και για το 2012 προβλέπεται επίλυση στο χρηματοπιστωτικό πρόβλημα της ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι δυσοίωνες για το εγγύς μέλλον με τον πραγματικό κίνδυνο για μια βαθιά παγκόσμια ύφεση να ελλοχεύει καθιστώντας τον χρυσό ασφαλές καταφύγιο.
Επίσης, ο Edmond Bugos, οικονομικός διευθυντής της Strategic Metals Research Capital, πιστεύει ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά θα είναι τέτοιες το 2012, που θα δούμε το μέταλλο να κυμαίνεται μεταξύ 1.900 δολ.  και 2.700 δολ. ανά ουγκιά.

Πηγή: MarketWatch 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου