Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 01:40:58

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Σενάριο για φόρο 28% στα κεφάλαια των Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες
Σενάριο για φόρο 28% στα κεφάλαια των Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες
Πηγή: Express.gr
ΠPOKATABOΛEΣ από τον φόρο που θα επιβληθεί φέτος σε όσες καταθέσεις παραμείνουν ανώνυμες και «κλειστές» στις ελβετικές τράπεζες ελπίζει να εισπράξει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας που ετοιμάζονται να υπογράψουν οι δύο χώρες. Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί η συμφωνία τον ερχόμενο Ιανουάριο (νωρίτερα και από τις αντίστοιχες συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελβετία με τη Γερμάνια και την Αγγλία).

Οι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η συμφωνία θα αφορά φορολόγηση 28% των καταθέσεων (κεφάλαιο και όχι μόνον τόκοι) που θα παραμείνουν ανώνυμες στις ελβετικές τράπεζες. Οι καταθέτες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα έχουν δύο επιλογές: είτε να δηλώσουν στις ελληνικές αρχές τα ποσά που έχουν τοποθετήσει στην Ελβετία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί οι αναλογούντες τόκοι είτε να μην τα δηλώσουν, στην περίπτωση αυτή όμως όσες καταθέσεις δεν «ταυτοποιηθούν» θα φορολογηθούν με συντελεστή πιθανώς στο 28% στην Ελβετία για λογαριασμό του Eλληνικού Δημοσίου. Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα ζητήσει να καταβληθούν άμεσα προκαταβολές από τον φόρο της τάξης του 5%-10%

Το σχέδιο νόμου που κυρώνει πρωτόκολλο για την αποφυγή διπλής φορολόγησης μεταξύ των δύο χωρών εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά πλειοψηφία, αλλά χωρίς την ψήφο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Μαγκούφη και των βουλευτών των κομμάτων της Αριστεράς και εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τήρησαν σαφείς αποστάσεις για τη μείωση της φορολογίας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας, αν και χαρακτήρισε τη συμφωνία ένα πρώτο βήμα για την ανταλλαγή πληροφοριών και στον τομέα των καταθέσεων, κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί ο φόρος καταθέσεων μειώνεται από το 10% στο 7%.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών. "Η σύμβαση είναι θετικό αλλά μικρό και, όπως εκτιμώ, και αναποτελεσματικό βήμα στην κατεύθυνση της διαφθοράς και της σύλληψης φορολογητέας ύλης", είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς εκφράζοντας και επιφυλάξεις για το ύψος που καθορίστηκε η φορολογία στους τόκους καταθέσεων. Τη σύμβαση δήλωσε ότι καταψηφίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης δηλώνοντας "αντίθετος με τη μείωση της φορολογίας σε σχέση με όσα ισχύουν για τους Eλληνες φορολογουμένους".

Τη συμφωνία δήλωσε ότι θα ψηφίσει "ως ένα μικρό βήμα για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή" ο εισηγητής της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου, επισημαίνοντας πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί μια σειρά από επιφυλάξεις για τέτοιες διμερείς συμφωνίες.

Την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών επισήμανε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης και προειδοποίησε ότι και η σύμβαση για τις αδήλωτες καταθέσεις έχει καθυστερήσει δίνοντας χρόνο να μεταφερθούν χρήματα σε άλλους φορολογικούς παραδείσους.

Του Στέλιου Κράλογλου
  


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου