Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 03:21:25

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow WSJ: Πιθανή η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα
WSJ: Πιθανή η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα
Πηγή: Express.gr

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πόσες και ποιες χώρες πιθανόν να κηρύξουν πτώχευση ή να αναγκαστούν να αποχωρήσουν από το ευρώ για να επιστρέψουν στα εθνικά νομίσματα δίνοντας τη χαριστική βολή στη νομισματική ένωση. Επίσης οι επενδυτές αποστρέφονται τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. Οι εκτιμήσεις αυτές ανήκουν στην «Wall Street Journal».

Σε σημερινό της άρθρο η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στον κίνδυνο να παραμείνουν για χρόνια εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος οι «περιφερειακές χώρες» της ευρωζώνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οικονομίες του μεγέθους της Ιταλίας και της Ισπανίας μπορεί να δουν τα επιτόκια δανεισμού τους να παραμένουν σε παράλογα υψηλά επίπεδα, καθώς όπως σημειώνει ένας αναλυτής της Pimco στην εφημερίδα «δεν μπορούμε να πούμε πλέον ότι τα ομόλογα της Γερμανίας είναι σαν αυτά της Ιταλίας».

Αυτό άλλωστε αντικατοπτρίζεται ευκρινώς στη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού. Ενδεικτικά σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας κυμαίνεται κοντά στο 1,9% ενώ το αντίστοιχο της Ιταλίας πλησιάζει ξανά την επικίνδυνη ζώνη του 7%.

Η εφημερίδα επικαλείται εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών της αγοράς για να επισημάνει ότι «οι μεγάλοι επενδυτές της Βόρειας Ευρώπης δεν προτίθενται να επιστρέψουν στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Στη χειρότερη εκδοχή του αυτό το σενάριο θα οδηγήσει σε «κύμα πτωχεύσεων χώρες της ευρωζώνης προκαλώντας την παράλυση του τραπεζικού συστήματος και εν συνεχεία βαθιά ύφεση».

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης «θα ήταν η αποχώρηση μίας ή και περισσότερων χωρών από το κοινό νόμισμα, ακόμα και τη διάλυση της νομισματικής ένωσης» εκτιμά η εφημερίδα. «Την περασμένη χρονιά το ασφαλιστικό ταμείο του κλάδου των Μεταφορών της Ολλανδίας πούλησε ελληνικά ομόλογα και εν συνεχεία ισπανικά και ιταλικά. Όταν ο επικεφαλής των επενδύσεων ερωτήθηκε για το πότε θα επέστρεφε στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας απάντησε με αποστομωτικό τρόπο: όταν η χώρα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα» καταλήγει το δημοσίευμα.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου