Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, 11:45:20

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Το δολάριο προσωρινός "αντικαταστάτης" του χρυσού
Το δολάριο προσωρινός "αντικαταστάτης" του χρυσού
Πηγή: Express.gr
Η ΤΙΜΗ του χρυσού υποχωρεί σημαντικά. Πώς μπορεί αυτό να συμβαίνει σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας; Δεν υποτίθεται ότι ο χρυσός είναι ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο; Οι απαντήσεις είναι περίπλοκες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο χρυσός τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω του ότι έχει παραχωρήσει την "ασφαλή" του θέση στο δολάριο των ΗΠΑ το οποίο θεωρείται –στην παρούσα πάντα φάση– πιο ασφαλές για τα περιουσιακά στοιχεία των επενδυτών, από τα σκαμπανεβάσματα του ευρώ τα οποία προκάλεσε η κρίση στην Ευρωπαϊκή Eνωση.

Εξ ορισμού, η δύναμη του δολαρίου των ΗΠΑ ισούται με την αδυναμία του χρυσού, καθώς η τιμή του χρυσού είναι εκφρασμένη σε δολάρια.

Επίσης, η δύναμη του δολαρίου βλάπτει την αγοραστική δύναμη χωρών που θεωρούνται μεγάλοι αγοραστές χρυσού, όπως η Ινδία της οποίας το εθνικό νόμισμα, η ρουπία, αποδυναμώνεται.

Η απόδοση του χρυσού έχει προσελκύσει όσους κυνηγούν καλύτερες αποδόσεις από τις παραδοσιακές επενδύσεις. Οι επενδυτές αυτοί είναι πασίγνωστοι για την ικανότητά τους να ανεβάσουν τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων, αλλά ταυτόχρονα εξίσου γνωστοί για την ικανότητά τους να αποχωρούν γρήγορα από τα "δρώμενα" όταν διαπιστώνουν πως οι στόχοι τους δεν εκπληρώνονται. Και στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν εκπληρώθηκαν καθώς ο χρυσός μειονέκτησε έναντι του δολαρίου.

Μερικοί πιστεύουν ότι ο χρυσός θα μπορούσε να ξαναδοκιμάσει τα 1.600-1.400 δολ. και αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, τότε φαίνεται πως θα κατασταλάξει σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από αυτό το επίπεδο στήριξης. Aλλοι θεωρούν ότι αυτή η νέα εξέλιξη είναι εντελώς προσωρινή και θα ξαναδούμε τον χρυσό στα 1.923 δολ. στις αρχές του 2012.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και σε κάθε είδος επένδυσης, ο χρυσός υπόκειται σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς που είναι δύσκολο να κατανοηθούν.

Oπως ένας σοφός επενδυτής είπε κάποτε, "το πιο σημαντικό για τις αγορές δεν είναι ο συγχρονισμός ή η σύμπτωση κάποιων καταστάσεων, αλλά η ίδια η εποχή στην οποία βρισκόμαστε". Για όσους επένδυσαν σε χρυσό κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών και εμφάνισαν αύξηση των θέσεών τους ίση με 500%, αυτό το απόφθεγμα είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό.

Πηγή: Seekingalpha 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου