Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 09:10:08

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ήπειρος arrow Πλεονεκτήματα, αδυναμίες και προοπτικές
Πλεονεκτήματα, αδυναμίες και προοπτικές
 Η άλλοτε απομονωμένη Περιφέρεια της Ηπείρου, με τα μεγάλα έργα υποδομής που προωθούνται πλέον στην περιοχή, με κυριότερα εξ αυτών την Εγνατία και την Ιόνια Οδό, καλείται πλέον να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στους τομείς της Ερευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας.

Η Ήπειρος μπροστά στην πρόκληση της νέας ψηφιακής εποχής έχει σήμερα όλες τις προϋποθέσεις να καταστεί ισχυρό "brand name" σε πλήθος παραγωγικών τομέων και δραστηριοτήτων.

Η ύπαρξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η συνεχής ανάπτυξη του Επιστημονικού Πάρκου, σε συνδυασμό το υπό σύσταση Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Ηπείρου, που προωθείται μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης, αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία σε συνδυασμό με τις γενικότερες υποδομές μπορούν να την καταστήσουν κόμβο στους τρεις παραπάνω τομείς.

Όσον αφορά τους δείκτες καινοτομίας, οι επιδόσεις αφομοίωσης της έρευνας στην οικονομία και στην κοινωνία παραμένουν χαμηλές, αν και η Ήπειρος πλησιάζει αρκετά, λαμβανομένου υπόψιν του γενικότερου επιπέδου ανάπτυξής της, τον εθνικό μέσο όρο.

Συνολικά, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών για ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο μέσω της δημιουργίας τεχνολογικών πάρκων, πόλων καινοτομίας, ερευνητικών δομών, αποτελεσματικότερης σύνδεσης των ΑΕΙ/ΤΕΙ με τις επιχειρήσεις κ.ά. και με βάση ορισμένους δείκτες (π.χ. πατέντες, νέα προϊόντα, αξιοποίηση σχετικών μέτρων ΠΕΠ), τα αποτελέσματα κρίνονται περιορισμένα, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, του οποίου οι επενδύσεις στην Ε&Τ είναι ελάχιστες.

Την ίδια ώρα διαπιστώνονται αδυναμίες και ελλείψεις των μηχανισμών υποστήριξης της μεταφοράς νέων τεχνολογιών και καινοτομίας από τους ερευνητικούς φορείς στις επιχειρήσεις.

Στον τομέα υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών η θέση της Περιφέρειας δεν χαρακτηρίζεται ικανοποιητική. Η διάδοση και χρήση των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η περιοχή της Ηπείρου όπως και το σύνολο της χώρας, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις των τελευταίων ετών υστερεί έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών και περιφερειών. Σημαντικές βελτιώσεις υπήρξαν στη χρήση των ΤΠΕ από δημόσιους φορείς και οργανισμούς, μεγάλες επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σημαντική υστέρηση υπάρχει ακόμη στη χρήση του διαδικτύου από νοικοκυριά, στην επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων, στην αξιοποίηση των ευρυζωνικών υπηρεσιών, στην ηλεκτρονική παροχή δημόσιων υπηρεσιών, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στην ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών παιδείας και υγείας, ενώ χαμηλός είναι ο βαθμός αξιοποίησης των ΤΠΕ από τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις κ.ά.

Στόχος των αρμόδιων φορέων θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της παραγωγής εφαρμοσμένης έρευνας και τεχνολογίας μέσα από τις δομές και τα Ινστιτούτα, που εδρεύουν στην περιοχή, η σύνδεση της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και ο προσανατολισμός των νέων επιχειρήσεων σε κλάδους υψηλότερης προστιθέμενης αξίας από τους παραδοσιακούς. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου