Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 13:47:06

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ήπειρος arrow Συνέντευξη του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ, Συντονιστή του ΚΕΤΑ ΗΠείρου: Παρατηρητήριο τουρισμού και cluster στους βασικούς τομείς επιχειρηματικότητας
Συνέντευξη του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ, Συντονιστή του ΚΕΤΑ ΗΠείρου: Παρατηρητήριο τουρισμού και cluster στους βασικούς τομείς επιχειρηματικότητας

Τη δημιουργία και υποστήριξη νέων συνεργατικών σχημάτων (cluster) στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και αλευρικό τομέα καθώς και στον τομέα της μεταποίησης, που αποτελούν βασικούς τομείς επιχειρηματικότητας για την Περιφέρεια της Ηπείρου καθώς και τη δημιουργία παρατηρητηρίου τουρισμού, το οποίο θα αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο των σχετικών επιχειρήσεων, προτείνει ο Συντονιστής του Κέντρου Επιχειρηματικής & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Ηπείρου Θεόδωρος Αλεξίου, παράλληλα με τη συνέχιση λειτουργίας του ΚΕΤΑ, ώστε να παρέχει θεσμοθετημένα επιπλέον υπηρεσίες και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εντός της επιχειρηματικής κοινότητας.

Ο κ. Αλεξίου, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις της «Εξπρές», επισημαίνει επίσης ότι απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις εξωστρέφειας των ερευνητικών φορέων αλλά και βελτίωση του επιχειρηματικού πνεύματος, ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Περιφέρεια Ηπείρου.

• Σε ποιο βαθμό έχουν αξιοποιηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου η Έρευνα, η Καινοτομία και οι Νέες Τεχνολογίες στους τομείς της βιομηχανίας, της αγροτικής οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, του πολιτισμού, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων;

Η έρευνα και οι απορρέουσες εξ αυτής καινοτομίες και τεχνολογικές εφαρμογές είναι το μόνιμο ζητούμενο στη σημερινή εποχή. Βεβαίως, από μόνη της η έρευνα δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς χρειάζεται όλος εκείνος ο μηχανισμός ο οποίος θα μπορέσει να ενσωματώσει τα αποτελέσματά της στην καθημερινή ζωή.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου υπάρχει υψηλής ποιότητας έρευνα, τόσο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ) όσο και σε άλλους ερευνητικούς φορείς (ΕΘΙΑΓΕ κ.λπ.). Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν ισχυροποιηθεί δομές όπως το Γραφείο Διαμεσολάβησης, οι οποίοι θα μπορούσαν άμεσα να συνδέσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα με την επιχειρηματικότητα και, κατά συνέπεια, να βοηθήσουν την πρακτική εφαρμογή τους.

Η άποψή μας είναι ότι χρειάζονται δράσεις εξωστρέφειας των ερευνητικών φορέων αλλά και βελτίωση του επιχειρηματικού πνεύματος ώστε να μπορέσουμε να έχουμε σιγά σιγά την είσοδο της έρευνας στην επιχειρηματικότητα αλλά και τη βελτίωση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας στην Περιφέρειά μας.

• Πώς χαρακτηρίζετε τη μέχρι σήμερα πορεία όσων φορέων εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες; Ποιο το επίπεδο και η εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές;

Οι φορείς που μέχρι σήμερα εμπλέκονται, βρίσκονται στην περίεργη θέση να προσπαθούν να συγκεράσουν από τη μία τα ερευνητικά ιδρύματα για τα οποία η λέξη «επιχειρηματικότητα» είναι, στο μεγαλύτερο ποσοστό, από αδιάφορη έως εχθρική, και από την άλλη τον επιχειρηματικό κόσμο που προτιμά, λόγω και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, να ακολουθεί την πεπατημένη εφαρμόζοντας δοκιμασμένες και καθιερωμένες μεθόδους και παράγοντας συνηθισμένα προϊόντα. Παρά το γεγονός ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι υψηλού επιπέδου, πιστεύουμε ότι χρειάζεται συνεχής κατάρτισή του σε επιχειρηματικές διαδικασίες και αντικείμενα ώστε, παρότι οι ίδιοι δεν είναι επιχειρηματίες, να έχουν συνεχή αντίληψη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, των προβλημάτων του, των τάσεών του κ.λπ.

• Ποια η συμβολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Επιστημονικού Πάρκου στη σύνδεση της οικονομίας της γνώσης με την παραγωγή;

Όπως προαναφέρθηκε, το πανεπιστήμιο είναι ένας εξαιρετικός παραγωγός καινοτομίας, η οποία όμως δύσκολα γίνεται αντιληπτή και αποδεκτή από την επιχειρηματική κοινότητα. Ακόμη και οι ειδήσεις για τις συνεργασίες αυτές, όπου υπάρχουν, δεν φτάνουν στην επιχειρηματική κοινότητα, γεγονός που θα βοηθούσε στη διάδοση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας. Από την άλλη, το Τεχνολογικό Πάρκο επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητες και το χώρο του. Μέχρι στιγμής το έργο του μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό αλλά οι προοπτικές που έχει είναι μεγάλες. Έτσι, ευχή μας είναι να συνεχίσει πολύ πιο πέρα τόσο στη στέγαση περισσότερων επιχειρήσεων, όσο και στις υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει επιπλέον (seed capital, clustering κ.λπ.).

• Τι πιστεύετε ότι απαιτείται σήμερα ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στους τομείς αυτούς που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας και ώθηση στην εξέλιξη της περιοχής;

Η πρακτική έχει αποδείξει ότι ούτε ο ερευνητής μόνος του ούτε και ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να κάνει την αρχή για μια τέτοια συνεργασία. Αφενός ο ερευνητής δεν γνωρίζει το επιχειρηματικό περιβάλλον, αφετέρου ο επιχειρηματίας δεν θα επενδύσει σε έρευνα και μέσο-μακροχρόνιες προοπτικές γιατί έχει να αντιμετωπίσει τη σκληρή καθημερινότητα. Εκτός αυτών, η Ελλάδα δεν έχει αναπτυγμένη σχετική επιχειρηματική-ερευνητική κουλτούρα. Επομένως, για να προχωρήσουν οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρηματιών και ερευνητών χρειάζεται η παρέμβαση ενός τρίτου μέρους ο οποίος θα ασχοληθεί με τη καταγραφή των ερευνητικών αποτελεσμάτων, θα εκπονήσει σχετικά business plans, δίνοντας τους έτσι επιχειρηματική μορφή και θα τα παρουσιάσει σε επιχειρηματίες που είναι δυνατόν να ενδιαφέρονται.

Το ρόλο αυτό έχει ήδη παίξει το ΚΕΤΑ Ηπείρου με επιτυχία σε δύο περιπτώσεις ιδιωτών ερευνητών κι έτσι, έχοντας και τη σχετική θεσμική κάλυψη, θα μπορούσε να αναλάβει το έργο αυτό.

• Πώς επωφελούνται και τι προσδοκούν οι επιχειρήσεις ενόψει και του Ε.Σ.Π.Α. (Δ’ ΚΠΣ);

Είναι γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα κινείται από τις χρηματοδοτήσεις των Πλαισίων Στήριξης και, από εδώ και πέρα, του ΕΣΠΑ. Το γεγονός αυτό έχει μεν βοηθήσει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αλλά, από την άλλη, δημιουργεί ένα αίσθημα εξάρτησης από δωρεάν χρήματα, γεγονός που αντιτίθεται στην έννοια της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού. Επιπλέον, τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται (αμφισβητήσεις στα κριτήρια επιλογής επιλέξιμων επιχειρήσεων, καθυστερήσεις εκταμίευσης χρημάτων, προβλήματα στη διαχείριση των επενδύσεων κλπ) δυσχεραίνουν περαιτέρω το κλίμα δημιουργώντας τριβές και διαμαρτυρίες.

Έτσι, για τη νέα προγραμματική περίοδο οι επιχειρηματίες προσδοκούν αφενός μεν τη συνέχιση των χρηματοδοτήσεων με επέκταση των επιλέξιμων για χρηματοδότηση επιχειρηματικών τομέων, αφετέρου την εξομάλυνση, βελτίωση και συντόμευση των διαδικασιών. Τέλος, την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τόσο του χρηματοπιστωτικού τομέα όσο και των διαδικασιών αδειοδοτήσεων.

• Πού πρέπει να δοθεί προτεραιότητα ώστε να ενισχυθεί αυτή η αναπτυξιακή όψη της Περιφέρειας; Ποιες οι δικές σας προτάσεις;

Η Ήπειρος είναι μια Περιφέρεια που έχει ως πηγές επιχειρηματικότητας τα τελευταία χρόνια τον αγροτικό - κτηνοτροφικό - αλιευτικό τομέα και τον τουρισμό, καθώς και κάποιους τομείς μεταποίησης. Οι τομείς αυτοί, με την κατάλληλη στήριξη, είναι δυνατόν να αναπτύξουν πολύ περισσότερο την περιφέρεια, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να αναπτυχθεί τόσο η έρευνα όσο και η τεχνολογία.

Προς το σκοπό αυτό προτείνουμε:

- Την υποστήριξη των υπαρχόντων και την δημιουργία νέων συνεργατικών σχημάτων (cluster) στους παραπάνω τομείς για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Τομείς που μπορεί να αναπτυχθεί σχετική δραστηριότητα είναι ο τουρισμός, τα παραδοσιακά προϊόντα, συγκεκριμένα είδη βιοτεχνίας (επιπλοποιοί, αργυροχόοι κ.λπ.).

- Τη δημιουργία παρατηρητηρίου τουρισμού το οποίο θα δράσει συνεκτικά στον τομέα του τουρισμού και θα αποτελέσει το συνεκτικό κρίκο των σχετικών επιχειρήσεων.

- Τη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΤΑ Ηπείρου και την επέκταση των δραστηριοτήτων του ώστε εκτός από πληροφόρηση και υποστήριξη να μπορεί να παρέχει θεσμοθετημένα επιπλέον υπηρεσίες και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εντός της επιχειρηματικής κοινότητας. Τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να είναι η δημιουργία περιφερειακού venture capital, η προώθηση, με την μορφή cluster, των παραδοσιακών προϊόντων της Ηπείρου, δράσεις για την προσέλκυση ομογενειακών κεφαλαίων κ.λπ. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου