Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 08:23:02

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ήπειρος arrow ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ HΠΕΙΡΟΥ : Νέο αναπτυξιακό μοντέλο θεμελιωμένο σε γερές βάσεις
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ HΠΕΙΡΟΥ : Νέο αναπτυξιακό μοντέλο θεμελιωμένο σε γερές βάσεις
Διανύουμε μια κομβική περίοδο και ένα διάστημα καθοριστικής σημασίας, μεγάλων ευκαιριών αλλά και μεγάλων απαιτήσεων. Σε λίγους μήνες η αυλαία της τρίτης προγραμματικής περιόδου, του Γ΄ ΚΠΣ κλείνει. Συνάμα όμως έχει ξεκινήσει η τέταρτη προγραμματική περίοδος και για την Περιφέρεια της Ηπείρου, εδώ και μερικές ημέρες, η έναρξη του ΕΣΠΑ, δεν είναι απλά τυπική αλλά είναι ουσιαστική.

Η Ήπειρος, πρώτη μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας, έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη προκήρυξη έργων. Αφορά τη βελτίωση του οδικού δικτύου. Δυστυχώς, σε αυτό δεν καταφέραμε να πρωτοτυπήσουμε, αφού παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, τα κενά στις υποδομές δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.

Φυσικά, έγιναν πολλά και η εικόνα της σημερινής Ηπείρου είναι εντελώς διαφορετική από κείνη που αποτυπωνόταν πριν από δέκα χρόνια.

Σήμερα η περιοχή μας δεν είναι μια ξεχασμένη γωνιά στην άκρη του ελληνικού χάρτη. Είναι στο προσκήνιο των εξελίξεων, στο επίκεντρο όλων των σχεδιασμών, στη διασταύρωση των μεγαλύτερων οδικών αξόνων της χώρας και με την κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου σε λίγα χρόνια θα μετατραπεί και σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης.

Στη χώρα μας το πρόβλημα των περιφερειακών ανισοτήτων ήταν πολύ παλιό. Η Ήπειρος το βίωσε με ιδιαίτερη ένταση, επί μακρόν.

Τα κλειστά βόρεια σύνορά μας, η γεωγραφία και η μορφολογία του εδάφους, η έλλειψη βασικών υποδομών, η απουσία ολοκληρωμένων αναπτυξιακών σχεδίων, οι λαθεμένες πολιτικές επιλογές, κράτησαν την περιφέρεια χαμηλά και οδήγησαν στη σταδιακή εγκατάλειψή της. Δημιουργήθηκαν μεγάλες ανισότητες, οι οποίες δυστυχώς δεν έκλεισαν όταν υπήρξε η μεγάλη ευκαιρία να γίνει αυτό, με την υλοποίηση των προηγούμενων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής αποτελούσαν για πολλά χρόνια τις αξεπέραστες αντιξοότητες.

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου, ο πλούτος του, τα δυνητικά πλεονεκτήματά του έμεναν αναξιοποίητα. Η Περιφέρεια στέρευε από οικονομική δραστηριότητα, από επενδύσεις, από σταθερές δουλειές και κυρίως από ανθρώπους.

Στο διάστημα που έχει περάσει, θεμελιώσαμε σε γερές βάσεις –και εξακολουθούμε να ενισχύουμε– ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που στόχο έχει να ενεργοποιήσει ολόκληρο το οικονομικό δυναμικό μας, να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις, να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να μετατρέψει σε συγκριτικά πλεονεκτήματα όλα τα μειονεκτήματα του χθες!

Αυτός είναι και ο κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο σχεδιάστηκε το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αυτό που καλούμαστε να υλοποιήσουμε μέχρι το 2013. Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της Ηπείρου. Είναι πιθανό. Αυτό όμως που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο είναι ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες!

Η ενίσχυση της οικονομίας, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και των υπηρεσιών, η καινοτομία στο «επιχειρείν» σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, στόχοι απολύτως προσαρμοσμένοι στις Στρατηγικές της Λισαβόνας και του Γκέτεμποργκ, εκτιμούμε ότι είναι απολύτως προσαρμοσμένοι με την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουμε στην Ήπειρο.

Τα τελευταία χρόνια θέτουμε τα θεμέλια στηρίζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον τουρισμό και τα τοπικά μας προϊόντα. Εκτιμούμε άλλωστε ότι στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αυτό που θα αποτελέσει το μεγάλο πλεονέκτημα για μία περιοχή είναι η ταυτότητά της!

Καθοριστική λοιπόν για την Ήπειρο είναι η χάραξη πολιτικών που θα συνδυάζουν τις παραδοσιακές δραστηριότητες των κατοίκων, τα τοπικά προϊόντα, τις πολιτιστικές δράσεις και το περιβάλλον. Έτσι θα έχουμε ένα τελικό προϊόν εντελώς διαφοροποιημένο, με τη δική του διακριτή ταυτότητα, αναγνωρίσιμο και κυρίως ανταγωνιστικό.

Ο τουρισμός, ενταγμένος σε μία τοπική κοινωνία, αποτελεί για μας το μεγάλο ζητούμενο. Η Ήπειρος μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πεδίο νέων τύπων και προϊόντων τουρισμού και να αποτελεί προορισμό δώδεκα μήνες το χρόνο!

Τέτοιο πρότυπο είναι οι διάφορες μορφές αγροτουρισμού, σε απόλυτη όμως σύνδεση με την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Με δραστηριότητες που διαρκούν όλο το έτος, μπορεί να προσδώσει μία άλλη δυναμική στην Ήπειρο αλλά και μία άλλη προοπτική στη χώρα, εντελώς διαφορετική από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που ακολουθήθηκε επί σειρά ετών.

Στην Ήπειρο μπορούν να αναπτυχθούν οι περισσότερες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς υπάρχουν περιοχές με μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιοχές σπουδαίας πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Οι μορφές αυτές πρέπει να είναι άρρηκτα συνδυασμένες με την αγροτική μας παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα, αφού μόνο έτσι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

Μέσω της ανάπτυξης τέτοιων μορφών τουρισμού θα καταφέρουμε:

- Να συμπληρωθεί το γεωργικό εισόδημα

- Να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του αγροτικού πληθυσμού

- Να συγκρατηθεί ο αγροτικός πληθυσμός στους τόπους διαμονής του

- Να γίνεται διάθεση των τοπικών γεωργικών προϊόντων

- Να προστατευτεί, να διατηρηθεί, να αξιοποιηθεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της κάθε περιοχής.

Με τον τρόπο αυτό μετατρέπουμε την επιχειρηματικότητα σε καθημερινότητα και την ανταγωνιστικότητα σε ένα διαρκές ζητούμενο! 'Αλλωστε, διανύουμε την εποχή της διαρκούς συγκριτικής αξιολόγησης. Ενός οικονομικού όρου που γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, ερευνήθηκε επιστημονικά σε βάθος και αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι στις επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Η απόκτηση «αναγνωρίσιμης ταυτότητας» της Ηπείρου, δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στα τοπικά προϊόντα. Τα προϊόντα που θα έχουν ονομασία προέλευσης και η υψηλή τους ποιότητα θα είναι απολύτως ταυτισμένη με τον τόπο παραγωγής τους.

Αυτό έχει επιτευχθεί εν πολλοίς με τα γαλακτοκομικά. Χάρη στη μακρόχρονη παρουσία της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», το τυρί «φέτα» είναι ταυτισμένο σήμερα με την Ήπειρο. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν σε όλες τις χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης και αλλού.

Τα τελευταία χρόνια όμως ένας άλλος κλάδος ταυτίζεται όλο και περισσότερο με την Ήπειρο. Πρόκειται για την πτηνοτροφία, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα η πτηνοτροφία της Ηπείρου καλύπτει πάνω από το 50% της πανελλήνιας κατανάλωσης σε κοτόπουλο.

Έτσι, σήμερα έχει γίνει συνείδηση στον Έλληνα καταναλωτή ότι η άριστη ποιότητα του κοτόπουλου είναι απόλυτα συνδυασμένη με το κοτόπουλο Ηπείρου.

Το ζητούμενο της εποχής λοιπόν είναι η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων, βασικό χαρακτηριστικό του επιτυχημένου «επιχειρείν». Και αυτό μπορεί να πάρει σάρκα και οστά με την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων. Προϊόντων που κερδίζουν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού, αλλά και την αγορά, εγχώρια και ξένη. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για τον αγροτικό μας τομέα και την Ήπειρο και δείχνει ότι οι επιδοτήσεις δεν είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να αναπτυχθεί ένα οικονομικό μέρος του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας συνδυάζεται άμεσα με την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι καλές πρακτικές μπορούν να δώσουν την προστιθέμενη αξία, στην οποία αναφερθήκαμε, με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο.

Για το χαρακτηρισμό της «καλής πρακτικής» δίνεται προτεραιότητα σε έργα που παρουσιάζουν συνάφεια με τους στρατηγικούς στόχους της Λισσαβόνας (όπως καθορίσθηκαν το 2000 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επικαιροποιήθηκαν το 2005), δηλαδή κυρίως με την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρεφή ανάπτυξη της αγοράς, την καινοτομία, την «οικονομία βασισμένη στη γνώση», τη δημιουργία ελκυστικότερου πλαισίου για τις επενδύσεις και τους εργαζομένους, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης, καθώς και την κοινωνική και περιβαλλοντική ανανέωση.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ανεργίας στη χώρα μας είναι ότι σχετίζεται περισσότερο με την αδυναμία εξεύρεσης απασχόλησης, παρά με την απώλεια απασχόλησης. Έτσι και οι πολιτικές που εφαρμόζονται, επικεντρώνονται κυρίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Και στην κατεύθυνση αυτή, καθοριστική μπορεί να είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας φέρνει αύξηση της απασχόλησης και οι νέες επενδύσεις τονώνουν την τοπική οικονομία.

Σε πιο εξειδικευμένα επίπεδα, όπως είναι φυσικό, οι ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας επέφεραν διαφοροποιήσεις στην ιεράρχηση των αναγκών και των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο τομέας που συνδέθηκε με την παραγωγή σε όλες τις χώρες της Κοινότητας είναι οι νέες τεχνολογίες, κυρίως η πληροφορική. Σε αυτήν την περίπτωση, η χρήση της καινούργιας τεχνολογίας μπορεί από μόνη της να θεωρηθεί καινοτομική μέθοδος. Κατ' επέκταση όμως η χρήση ενδέχεται να δημιουργήσει και διαφοροποιημένες μορφές δράσης στην αγορά εργασίας, άρα καινοτόμους πρακτικές.

Στο Πρόγραμμα της Μεγάλης Βρετανίας, η επένδυση στην πληροφορική είναι κεντρικό στοιχείο, τόσο για την κατάρτιση και την πρόσβαση στην απασχόληση όσο και για τη γενικότερη οργάνωση της εργασίας.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του γερμανικού Equal εμφανίζει τις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών ως αναπόσπαστο τμήμα στους δύο από τους τέσσερις άξονες.

Το πορτογαλικό Πρόγραμμα εντάσσει την ερευνητική δραστηριότητα με στόχο την ανίχνευση των «χώρων» της αγοράς που θα δύνανται να καλυφθούν από την επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Στο Πρόγραμμα της Βόρειας Ιρλανδίας και στον άξονα της απασχολησιμότητας, οι ενέργειες περιλαμβάνουν διεξαγωγή ερευνών, που έχουν μάλιστα ως σκοπό κυρίως την κατανόηση των ανθρώπων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας, «των ομάδων εκείνων των οποίων οι ανάγκες δεν έχουν πραγματικά προσεγγιστεί».

Στην Ελλάδα δυστυχώς μιλούμε ακόμη για τεχνολογικό αναλφαβητισμό. Ο αποκλεισμός από τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο τείνει να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα, ειδικά για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Στην εποχή της ταχύτατης διάδοσης της πληροφορίας μόνο η κατάρτιση και η διά βίου εκπαίδευση αποτελούν τα εργαλεία εκείνα που θα επιτρέψουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού σχετική ισότητα στην πρόσβαση και στην εργασία.

Αν τα προηγούμενα χρόνια, η χώρα μας είχε επιλέξει να επενδύσει στρατηγικά στον τομέα των τροφίμων και του εναλλακτικού τουρισμού, σήμερα περιοχές όπως η Ήπειρος θα ευημερούσαν και θα είχαν κερδίσει οριστικά το στοίχημα της ανάπτυξης.

Η καινοτομία μπορεί να υπάρξει παντού. Αναγκαία όμως προϋπόθεση είναι η γνώση. Γι’ αυτό πρέπει σε όλες τις ενέργειες που σχεδιάζουμε να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο πώς θα φέρουμε κοντά την εκπαίδευση με τις παραγωγικές δυνάμεις για να αναπτύξουν τον τοπικό πλούτο. Στην Ήπειρο, έχουμε τη δυνατότητα και το μεγάλο πλεονέκτημα να τα συνδυάσουμε όλα! 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου