Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 13:42:30

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ήπειρος arrow Του Νικολάου Γκόντα, Δημάρχου Ιωαννιτών και προέδρου της Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Ιωαννίνων: Τα Ιωάννινα πρωτοπορούν
Του Νικολάου Γκόντα, Δημάρχου Ιωαννιτών και προέδρου της Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Ιωαννίνων: Τα Ιωάννινα πρωτοπορούν
Οι αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μας είναι ραγδαίες, καταιγιστικές μπορώ να πω. Η ψηφιακή εποχή δεν έρχεται· είναι εδώ, γεμάτη προκλήσεις. Όποιος τις αποφεύγει είναι καταδικασμένος, μπαίνει στο περιθώριο. Τα Ιωάννινα δεν πρωτοπορούν μόνο στους τομείς των έργων και της κοινωνικής πολιτικής αλλά και σ’ αυτόν των καινοτόμων εφαρμογών, οι οποίες δίνουν άλλη διάσταση στην οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, στην επικοινωνία και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αυτά τα προγράμματα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ένα δίκτυο «οπτικών ινών» 26 χιλιομέτρων αναπτύσσεται στην πόλη, που δίνει τη δυνατότητα άμεσης, γρήγορης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η «Κοινωνία της Πληροφορίας» είναι εδώ και ανοίγει νέους ορίζοντες για τις είκοσι χιλιάδες των σπουδαστών και φοιτητών, των μαθητών αλλά και των πολιτών.

Μέσω του δικτύου αυτού που αναπτύσσει ο Δήμος Ιωαννιτών θα συνδεθούν πέραν των άλλων, όλες οι υπηρεσίες του δήμου, των άλλων δήμων, του δημοσίου, πανεπιστήμιο και νοσοκομεία, πνευματικοί και πολιτιστικοί φορείς, επιμελητήρια και επιχειρήσεις και βεβαίως όποιοι εκ των πολιτών το επιθυμούν. 'Αλλωστε, θα δίνονται μέσω του διαδικτύου λύσεις σε αιτήματα, θα χορηγούνται πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

Είναι όμως σημαντικό και τούτο: όλοι θα έχουν πρόσβαση πιλοτικά στο αρχειακό υλικό αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από το 1913 και σε όλα τα έγγραφα του δήμου που επιτρέπει η νομοθεσία. Εξάλλου έχει δημοπρατηθεί και βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών (υλοποίηση μέχρι το τέλος του 2008) το έργο «Ιωάννινα και σύγχρονη δημιουργία». Αφορά την καταγραφή των τοπικών καλλιτεχνών με στοιχεία για τουλάχιστον 700 εξ αυτών και ψηφιοποιημένα έργα τους.

Η «συμμετοχή» του Δήμου Ιωαννιτών στην «ψηφιακή εποχή» δεν τελειώνει όμως εδώ. Ήδη γίνεται ψηφιοποίηση τεκμηρίων, πληροφοριών και δεδομένων που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου. Η «Ηπειρωτική Ψηφίδα» θα περιλαμβάνει περί τις 2.500 φωτογραφίες, εθνικούς ευεργέτες, παραδοσιακές και διατηρητέες οικίες και κτίσματα, γεφύρια, λευκώματα, 760 βιβλία από διάφορες συλλογές, 400 μουσειακά αντικείμενα και 100 διάφορα τεκμήρια, όλα από τις αρχές του 2009 στο διαδίκτυο, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλά ακόμη, τα οποία αφορούν την «Κοινωνία της Πληροφορίας» εν γένει, όπως επί παραδείγματι και το πρόγραμμα «Παράθυρο στους θρύλους», μια συλλογή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση εκθεμάτων από τις συλλογές του Δημοτικού Μουσείου, το ελληνικό, το τουρκικό και το εβραϊκό στοιχείο, έργα της Δημοτικής μας Πινακοθήκης και πολλά άλλα, στα οποία όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μέχρι τον Δεκέμβριο, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου.

Τέτοια προγράμματα υλοποιεί και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Ιωαννίνων που αφορούν την «ηλεκτρονική αναδιοργάνωση» των Δήμων, δίκτυα «internet – extranet», ευρυζωνικά δίκτυα κ.λπ., στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακός Δήμος». Γι’ αυτό σημείωσα στην αρχή ότι πρωτοπορούμε εδώ στην Ήπειρο, τα Ιωάννινα κατακτούν το μέλλον, ανοίγουν νέους «δρόμους», δεδομένου ότι εκ των πραγμάτων έχουν καταστεί πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο όχι μόνο στη Β.Δ. Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, έχοντας ήδη κατακτήσει μια περίοπτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έκανα μια σύντομη αναφορά σε μερικά απ’ όσα κάνουμε και θα πρέπει να αξιολογηθούν στο πλαίσιο της σύγχρονης οργάνωσης των Ο.Τ.Α., της περιφέρειας γενικότερα και της εντατικής αξιοποίησης των προγραμμάτων. Το ΕΣΠΑ π.χ. θα δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης έργων και εκσυγχρονισμού, όπως και το Δ’ Κ.Π.Σ. Βασική προϋπόθεση η συνεργασία με τα πανεπιστήμια, όπως και εμείς κάνουμε αξιοποιώντας τις επιστημονικές - πνευματικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και τα τεχνολογικά πάρκα –-όπου υπάρχουν– κι εμείς έχουμε άριστη συνεργασία με αυτό των Ιωαννίνων.

Θεωρώ όμως σημαντικότερο οι κεντρικές υπηρεσίες και αυτές της Περιφέρειας ν’ αρχίσουν να βλέπουν λίγο, έστω, μακρύτερα, να περιορίσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, να γίνουν περισσότερο ευέλικτες και να πάψουν να δημιουργούν προβλήματα, είτε αυτά αφορούν τις επενδύσεις και την ένταξή τους είτε τη συνεργασία με όλους τους φορείς, κυρίως με τους Ο.Τ.Α. Αλλαγή νοοτροπίας απ’ όλους επιβάλλεται και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου