Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 18:39:40

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Healthy Way 2009 arrow Bλαστοκύτταρα, τα κύτταρα της ελπίδας(συνέντευξη Μάκη Σιγάλα, μοριακού Ογκολόγου)
Bλαστοκύτταρα, τα κύτταρα της ελπίδας(συνέντευξη Μάκη Σιγάλα, μοριακού Ογκολόγου)
Την πιο πρόσφατη και πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στην αναγεννητική ιατρική αποτελούν τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα. Η απομόνωσή των εν λόγω βλαστοκυττάρων μπορεί να γίνει από ένα μικρό κομμάτι του ομφάλιου λώρου (10-15 cm), του οποίου η συλλογή γίνεται τη στιγμή του τοκετού. Η Omnigen είναι η πρώτη οικογενειακή τράπεζα βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα που εισήγαγε στην τεχνογνωσία για την απομόνωση του πολύτιμου αυτού υλικού από τον ομφάλιο λώρο καθώς και άλλους ιστούς (μυελό των οστών, λίπος). Για τα τελευταία επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής μίλησε στο Healthy Way o κ. Μάκης Σιγάλας, γενικός διευθυντής της Omnigen.

Τι είναι τα βλαστικά κύτταρα;

Τα βλαστικά κύτταρα είναι τα «κυρίαρχα» κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Αποτελούν την πηγή δημιουργίας όλων των τύπων των κυττάρων κάθε ιστού στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα βλαστικά κύτταρα είναι αδιαφοροποίητα κύτταρα, δηλαδή δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των κυττάρων που δομούν τα όργανα και τους ιστούς του σώματός μας. Yπό συγκεκριμένες συνθήκες μέσα στον οργανισμό, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να διαφοροποιηθούν σε εξειδικευμένα κύτταρα, όπως κύτταρα του δέρματος, μυϊκά κύτταρα, νευρικά κύτταρα, κύτταρα του ήπατος, λίπος, συνδετικός ιστός και άλλα. Τα βλαστοκύτταρα ενεργοποιούνται είτε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του οργανισμού, είτε σε κάποια περίπτωση τραύματος ή ασθένειας.

Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βλαστικά κύτταρα σήμερα για τη θεραπεία ασθενειών;

Τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία απομονώνονται από το αίμα του ομφάλιου λώρου το οποίο συλλέγεται κατά τον τοκετό, αποτελούν την πηγή δημιουργίας των κυττάρων του αίματος και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο αριθμό αιματολογικών παθήσεων, όπως είναι για παράδειγμα οι οξείες και χρόνιες λευχαιμίες.

Υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία βλαστοκυττάρων, τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, τα οποία αποτελούν την πιο πρόσφατη και πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στην αναγεννητική ιατρική. Εντοπίζονται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στο τμήμα του ομφάλιου λώρου που ονομάζεται γέλη του Wharton (Wharton'Αs Jelly), καθώς και στο μυελό των οστών. Η απομόνωσή τους μπορεί να γίνει από ένα μικρό κομμάτι του ομφάλιου λώρου (10-15 cm), του οποίου η συλλογή γίνεται τη στιγμή του τοκετού. Αξίζει να τονιστεί ότι η Omnigen είναι η πρώτη οικογενειακή τράπεζα βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα που εισήγαγε στην τεχνογνωσία για την απομόνωση του πολύτιμου αυτού υλικού από τον ομφάλιο λώρο καθώς και άλλους ιστούς (μυελό των οστών, λίπος).

Μπορούν τα βλαστοκύτταρα να χρησιμοποιηθούν για αυτόλογες μεταμοσχεύσεις;

Αυτόλογη είναι η μεταμόσχευση κατά την οποία τα βλαστικά κύτταρα μεταμοσχεύονται στον ίδιο τον άνθρωπο από τον οποίο συλλέχθηκαν.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη λευχαιμία, η οποία είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στην παιδική ηλικία. Είναι γνωστό ότι για την εκδήλωση της λευχαιμίας απαιτούνται δύο συνεχείς μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό ενός αρχέγονου αιμοποιητικού κυττάρου. Η πρώτη μετάλλαξη προσδίδει αυτό που ονομάζουμε «προδιάθεση» για την εμφάνιση της λευχαιμίας, με άλλα λόγια δηλαδή θα μπορούσαμε να πούμε ότι οδηγεί στη δημιουργία προλευχαιμικών κλώνων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα κύτταρα αυτά είναι λευχαιμικά. Για να γίνει το κύτταρο καρκινικό (δηλαδή για να εμφανιστεί λευχαιμία) απαιτείται μια δεύτερη μετάλλαξη. Εάν λοιπόν η πρώτη μετάλλαξη συμβεί στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου πριν από τη γέννηση (ή ήδη προϋπάρχει στο έμβρυο ως κληρονομική προδιάθεση), τότε και στο αίμα του ομφαλίου λώρου θα κυκλοφορούν προλευχαιμικοί κλώνοι. Το εκπληκτικό όμως είναι ότι πρόσφατες ανακοινώσεις στον επιστημονικό Tύπο για τη χρήση αυτόλογων μεταμοσχεύσεων ομφαλοπλακουντιακού αίματος για τη θεραπεία της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας αναφέρουν πως από τις 100 περιπτώσεις παιδιών με προλευχαιμικούς κλώνους (δηλαδή παιδιά που έχουν προδιάθεση για λευχαιμία), μόνο το ένα παιδί θα προχωρήσει στη δεύτερη μετάλλαξη και θα αναπτύξει τη λευχαιμία (ποσοστό 1%). Οι προλευχαιμικοί κλώνοι στα υπόλοιπα παιδιά σιγά - σιγά καταστρέφονται από το αμυντικό τους σύστημα και τελικά εξαφανίζονται από την κυκλοφορία του αίματος.

Λανθασμένα επομένως έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όταν η λευχαιμία (ή κάποια άλλη μορφή καρκίνου) εμφανίζεται νωρίς σε παιδική ηλικία, προϋπάρχουν λευχαιμικοί κλώνοι ήδη στο αίμα του πάσχοντος παιδιού, άρα και στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα (δηλαδή το ομφαλοπλακουντιακό αίμα φέρει ήδη την ασθένεια μέσα του). Αν αυτό ήταν ο κανόνας, τότε θα υπήρχε ρίσκο να μεταφερθεί η ασθένεια και από το ομφαλικό αίμα τρίτου δότη (δηλαδή από ομφαλικό αίμα που προέρχεται από δημόσια τράπεζα) ο οποίος ενδεχομένως νοσήσει αργότερα! Θα έπρεπε λοιπόν να ελέγχονται όλα τα δείγματα των δημοσίων τραπεζών που προορίζονται για αλλογενή μεταμόσχευση για την ύπαρξη «λευχαιμικών κλώνων», κάτι που όμως δεν γίνεται σε καμία δημόσια τράπεζα στον κόσμο. Και ο λόγος είναι γιατί απλά, η πιθανότητα να προϋπάρχει η ασθένεια στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα θεωρείται πολύ μικρή, σχεδόν αμελητέα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της οικεγενειακής φύλαξης βλαστοκυττάρων και της δημόσιας δωρεάς;

Η οικογενειακή/ιδιωτική φύλαξη διασφαλίζει ότι τα βλαστοκύτταρα του παιδιού αποθηκεύονται για χρήση από τα μέλη της οικογένειας, σε περίπτωση εμφάνισης μια σοβαρής ασθένειας στο μέλλον. Τα βλαστοκύτταρα που φυλάσσονται σε ιδιωτική τράπεζα ανήκουν στην οικογένεια και χρησιμοποιούνται μόνο από αυτή. Στη δημόσια φύλαξη, τα βλαστοκύτταρα φυλάσσονται με σκοπό να δοθούν για μεταμόσχευση αν κάποιος άνθρωπος εκτός της οικογένειας τα χρειαστεί. Τα βλαστοκύτταρα που φυλάσσονται σε δημόσια τράπεζα δεν ανήκουν στην οικογένεια και η οικογένεια πιθανότατα θα χρειαστεί να αναζητήσει συμβατό δότη σε περίπτωση που κάποιο μέλος της νοσήσει και χρειαστεί μεταμόσχευση στο μέλλον (η πιθανότητα να βρεθεί συμβατός δότης από δημόσια τράπεζα είναι πολύ χαμηλή και ανέρχεται περίπου σε 1:30.000).

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών, που έχουν δεχτεί μόσχευμα βλαστικών κυττάρων από αδερφό/ή (κύτταρα δηλαδή που ενδεχομένως προέρχονται από οικογενειακή τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων), ένα χρόνο μετά τη μεταμόσχευση είναι περίπου 63%. Η χρήση βλαστικών κυττάρων μη συγγενούς δότη (κύτταρα δηλαδή που προέρχονται από κάποια δημόσια τράπεζα) μειώνει το παραπάνω ποσοστό σε 29%.

Επομένως, οι δημόσιες τράπεζες μπορούν να συμβάλουν στην εύρεση ενός δείγματος κατάλληλου προς μεταμόσχευση αλλά όχι του ιδανικότερου για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. 'Oταν το θέμα είναι η επιβίωση ενός ανθρώπου, η εύρεση του «τέλειου» μοσχεύματος κρίνεται καθοριστικής σημασίας. Οι οικογένειες που αποφασίζουν να φυλάξουν τα βλαστικά κύτταρα των παιδιών τους επιθυμούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη πιθανότητα επιβίωσης αν τα κύτταρα αυτά χρειαστούν και όχι απλά «μία» πιθανότητα.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου