Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 01:46:38

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Healthy Way arrow Γονίδια και διατροφή: νέα πεδία έρευνας
Γονίδια και διατροφή: νέα πεδία έρευνας
(της Στέλλας Παναγιωτοπούλου)
Ενώ ο ρόλος της διατροφής για την υγεία εμπεδώνεται με συνεχείς επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες κάθε φορά αποκαλύπτουν και καινούριες όψεις της πολύπλοκης αυτής σχέσης, με την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος, το ραγδαία εξελισσόμενο πεδίο της γενετικής έχει δημιουργήσει την τελευταία μόλις δεκαετία νέα εξειδικευμένα πεδία που μελετούν τη σχέση διατροφής και υγείας. Τα δύο αυτά πεδία είναι η διατροφογενωμική και η διατροφογενετική, που στην ουσία είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος .

Η διατροφογενετική εστιάζει στο ρόλο των γονιδίων, ενώ η διατροφογενωμική στο ρόλο των θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, η διατροφογενωμική εστιάζει στην επίδραση των θρεπτικών συστατικών στην έκφραση των γονιδίων, ενώ η διατροφογενετική ασχολείται με την ταυτοποίηση και το χαρακτηρισμό των γενετικών πολυμορφισμών που ευθύνονται για τη διαφορετική απόκριση στα θρεπτικά συστατικά και επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ των διατροφικών μας συνηθειών και του κινδύνου για χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα. (Επιστημονική Ενημέρωση της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, τεύχος 14, Nutrigenetics). Στόχος αυτών των δύο νέων πεδίων έρευνας είναι να υπάρξει η δυνατότητα στο μέλλον εξατομικευμένων διατροφικών συστάσεων στο κάθε άτομο, ανάλογα με τη γενετική του ταυτότητα.

Οι Elliott and Ong (BMJ 2002) κάνουν μια σύνοψη των απόψεων στις οποίες συγκλίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν σε εργαστήριο στο Institute of Food Research χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αποδείξεις ότι η διατροφή είναι «κλειδί» για την υγεία είναι πλέον αδιαμφισβήτητες, επισημαίνουν και υπολογίζεται ότι με μια σωστή διατροφή θα μπορούσαν να μειωθούν οι καρκίνοι κατά 35%. Οι περισσότερες έρευνες για τα βιοδραστικά συστατικά των τροφών επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ευάλωτες σε συγκεκριμένο κίνδυνο, παραδείγματος χάριν, τα καρδιαγγειακά. Ο απώτερος στόχος είναι να κατανοήσει η επιστημονική κοινότητα όλες τις πιθανές επιδράσεις των συστατικών των τροφών πάνω σε γονιδιακά ετερογενείς πληθυσμούς.

«Θέλουμε να βάλουμε περισσότερη επιστήμη στο θέμα της διατροφής», λέει ο Jose Ordovas, γενετιστής στο Friedman School of Nutrition του Πανεπιστημίου Tufts. «Θέλουμε να καταλάβουμε γιατί μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά έχει αποτέλεσμα σε κάποιους και δεν έχει σε κάποιους άλλους». Η ομάδα του Jose Ordovas ταυτοποίησε μια παραλλαγή του γονιδίου της περιλιπίνης, η οποία αντιστέκεται στην απώλεια βάρους παρά τη μείωση θερμιδικής πρόσληψης . Η μελέτη δημοσιεύθηκε το 2005 στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Μήπως ο καφές που πίνετε εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου, οδηγώντας σας σε οστεοπενία επειδή έχετε τη γονιδιακή παραλλαγή που εμποδίζει αυτή την απορρόφηση;

Οι απαντήσεις αυτές είναι πολύ ευκολότερες στην περίπτωση μονογονιδιακών νόσων όπου τα γενετικά τεστ μπορούν να οδηγήσουν σε σαφείς οδηγίες. Πολλές εταιρίες βιοτεχνολογίας ήδη πωλούν γενετικά τεστ που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις. «Έχουμε ήδη ταυτοποιήσει 19 γονίδια που αντιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένη διατροφή, καθώς και σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα, λέει η Rosalynn Gill- Garrison, μοριακή βιολόγος, ιδρυτικό μέλος της εταιρίας Scionna.

Μονονουκλεοτιδικός πολυμορφισμός (SNP) είναι η υποκατάσταση μιας μόνο βάσης στην ακολουθία του DNA. Η συχνότητά του είναι μία φορά ανά 1.000-2.000 νουκλεοτίδια και οδηγεί τον οργανισμό στην παραγωγή μιας ελάχιστα διαφορετικής πρωτεΐνης ή ενζύμου πράγμα που κάποιες φορές, αλλά όχι πάντα, αλλάζει τη βιοχημεία ή το μεταβολισμό του ατόμου. Τα υπάρχοντα γενετικά τεστ βασίζονται σε SNP που έχουν εξεταστεί και ταυτοποιηθεί, αλλά δεν έχουν μεγάλη κλινική εγκυρότητα σε πολυγονιδιακές νόσους όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Η αποσαφήνιση του ρόλου του κάθε γονιδίου σε σχέση με τα άλλα γονίδια, αλλά και σε σχέση με το περιβάλλον, είναι μια απίθανα περίπλοκη υπόθεση.

Η Μελέτη των 7 Χωρών

Η παγκοσμίου φήμης ερευνήτρια επί διατροφικών θεμάτων 'Αρτεμις Σιμοπούλου, M.D. πρόεδρος του Center for Genetics, Nutrition and Health στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει την υπεροχή της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία σχετίζεται με την κατανάλωση ω-3 λιπαρών, αλλά και με τη σωστή αναλογία μεταξύ ω-3 και ω-6: «Πολλές έρευνες δεν έχουν διευκρινίσει ότι υπάρχουν πολλές “Μεσογειακές διατροφές” και ότι θα πρέπει να αναλυθούν οι ακριβείς διαφορές μεταξύ τους» τονίζει και υπενθυμίζει ότι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε η υπεροχή της Μεσογειακής Δίαιτας ήταν με τη Μελέτη των 7 Χωρών όπου στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν από την πλευρά τής Ελλάδας οι καθηγητές Χρήστος Αραβανής και Αναστάσιος Δοντάς. Η Μελέτη των 7 Χωρών είναι πλέον η κλασική βιβλιογραφική αναφορά σε όποια έρευνα έχει ακολουθήσει έκτοτε και ήταν πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ροκφέλερ μετά τον Β'Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Ίδρυμα αποφάσισε να διεξαγάγει μια μεγάλη διατροφική μελέτη προκειμένου να διαπιστώσει τη σχέση της διατροφής με τα καρδιακά νοσήματα. Διαπιστώθηκε ότι ο πληθυσμός της Κρήτης που συμμετείχε στη μελέτη (700 άνδρες αγροτικής περιοχής της Κρήτης) είχε τους λιγότερους θανάτους από έμφραγμα της καρδιάς, αλλά και από διάφορες μορφές καρκίνου. Έτσι άνοιξε το μεγάλο κεφάλαιο της σχέσης της Διατροφής με την Υγεία, το οποίο, έκτοτε, όπως και κάθε έρευνα, διέρχεται κύκλους αισιοδοξίας, διαψεύσεων και αναθεωρήσεων. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου