Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 11:57:31

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Healthy Way 2 arrow Κυτταρίτιδα
Κυτταρίτιδα

Της Κατερίνας Ασβέστη, δερματολόγου-αφροδισιολόγου

Η «κυτταρίτιδα» είναι ένα πρόβλημα αισθητικό και όχι ιατρικό. Ως εκ τούτου δεν περιγράφεται στα ιατρικά βιβλία ως παθολογικό πρόβλημα. Στην ιατρική με τον όρο κυτταρίτιδα περιγράφεται μια έντονη φλεγμονή του δέρματος και της υποδερμίδας (λιπώδης ιστός), κάτι τελείως διαφορετικό απ’αυτό που έχουμε στο νου μας στην καθημερινή πράξη όταν μιλάμε για κυτταρίτιδα. Την «κυτταρίτιδα», όπως την εννοούμε στην καθομιλουμένη, την αντιλαμβανόμαστε τόσο με την παρατήρηση όσο και με την ψηλάφηση. Υπάρχει μία αύξηση της πτύχωσης του δέρματος, το οποίο αποκτά διαφορετική σύσταση, χάνει τη λεία του όψη και θυμίζει «φλοιό πορτοκαλιού». Συχνά η κυτταρίτιδα συνοδεύεται από χαλάρωση με αποτέλεσμα η όψη του δέρματος να δείχνει «κυματοειδής» ή να έχει εντυπώματα στην επιφάνεια του.

Παρόλο που η κυτταρίτιδα είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες, εμφανίζεται ενίοτε και στους άνδρες. Yπολογίζεται ότι το 50% των γυναικών, ηλικίας άνω των 50, παρουσιάζουν σε κάποιο βαθμό κυτταρίτιδα. Στις γυναίκες εντοπίζεται, συνήθως, στην έξω επιφάνεια των μηρών, όπου συνυπάρχει με τα «ψωμάκια», στην έσω επιφάνεια των γονάτων, στους γλουτούς, στην κοιλιακή χώρα, στις γάμπες, στους αστραγάλους και στην υπομασχαλιαία περιοχή. Μπορεί να εμφανίζεται και σε πολύ λεπτές γυναίκες. Στους άνδρες κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στην κοιλιακή χώρα, στον αυχένα, στην περιοχή των μπράτσων και στην έσω επιφάνεια των μηρών.

Αλλοιώσεις σε μικροσκοπικό επίπεδο

Όσον αφορά το μικροσκοπικό επίπεδο, υπάρχουν αλλοιώσεις στην υποδερμίδα. Ο λιπώδης ιστός αποτελείται από τμήματα που ονομάζονται λόβια και σχηματίζονται από λιποκύτταρα ικανά να εναποθηκεύουν λίπος. Τα λόβια διαχωρίζονται μεταξύ τους από διαφραγμάτια συνδετικού ιστού που είναι πλούσιος σε αγγείωση. Σε βιολογικό επίπεδο το λιποκύτταρο έχει ορμονικούς υποδοχείς που αντιδρούν σε ερεθίσματα λιπόλυσης (απελευθέρωσης λιπών) ή σε ερεθίσματα λιπογένεσης (αποθήκευση λιπών). Οι κυρίως λιπολυτικές ορμόνες είναι οι ορμόνες του θυρεοειδούς, οι κατεχολαμίνες, το γλουκαγόνο και η αυξητική ορμόνη. Οι ορμόνες της λιπογένεσης είναι η ινσουλίνη και τα οιστρογόνα. Στην περίπτωση της κυτταρίτιδας υπάρχει επιβράδυνση της μικροκυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, με συνέπεια τη δημιουργία (λιπο) λεμφοιδήματος και ίνωσης (σκλήρυνση) διαφραγματίων που διαχωρίζουν τα λόβια του λίπους, με αποτέλεσμα την ανισότιμη κατανομή του λίπους που κλινικά έχει τη γνωστή όψη της κυτταρίτιδας. Επιπλέον, στην περίπτωση αύξησης του βάρους του σώματος, η εναπόθεση λίπους γίνεται μέσω αύξησης του μεγέθους των λιποκυττάρων και όχι του αριθμού τους, πράγμα που επιτείνει την ανομοιόμορφη κατανομή του. Η λιπογένεση και η λιπόλυση είναι φυσικές διεργασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι λιπολυτικές ορμόνες δεν μπορούν να δοθούν θεραπευτικά.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Παρόλο που υπάρχουν πολλαπλοί προδιαθεσικοί παράγοντες, η πραγματική αιτιολογία της κυτταρίτιδας μας διαφεύγει.

Οι ορμονικοί παράγοντες στη γυναίκα –σε περιόδους όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η λοχεία και η εμμηνόπαυση– είναι πολύ σημαντικοί στην εμφάνιση ή στην επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Ακόμα και τα αντισυλληπτικά μπορεί ορισμένες φορές να προδιαθέσουν στην επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Υπάρχει, επίσης, γενετική (οικογενειακή) προδιάθεση για κυτταρίτιδα, αλλά και μέσα σε μία οικογένεια η κυτταρίτιδα μπορεί να αντανακλά τις κακές διατροφικές συνήθειες ή την έλλειψη άσκησης. Η διατροφή παρόλο που παίζει κάποιο ρόλο, δεν αποτελεί το κλειδί του προβλήματος.

Η πρώιμη εμφάνιση παχυσαρκίας στο παιδί, καθώς και μία διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, με ακανόνιστα γεύματα και με «μασούλημα» μεταξύ των γευμάτων συνηγορούν στην εμφάνιση κυτταρίτιδας. Πάντως η απώλεια βάρους δεν συνεπάγεται διόρθωση της κυτταρίτιδας.

'Αλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι οι κιρσοί των κάτω άκρων και γενικότερα η φλεβική ανεπάρκεια που συχνά σχετίζεται με λεμφική στάση και τα οιδήματα των κάτω άκρων. Παράγοντες που επιδεινώνουν τη φλεβική στάση είναι η καθιστική ζωή, τα πολύ στενά ρούχα, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, η κακή στάση του σώματος. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, άλλοι παράγοντες είναι η δυσκοιλιότητα, η κατανάλωση αλκοόλ και καφέ και το κάπνισμα.

Αντιμετώπιση

Αυστηρά ιατρικές μελέτες επί του θέματος δεν υπάρχουν. Ως εκ τούτου από καθαρά ιατρική άποψη, η κυτταρίτιδα δεν αντιμετωπίζεται. Συμβουλεύουμε, ωστόσο, την αποφυγή όλων των προδιαθεσικών παραγόντων, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό: Σωστή διατροφή, αποφυγή αλκοόλ, καφέ, καπνίσματος και σωστή επιλογή άσκησης όπως είναι το περπάτημα, το ποδήλατο και ιδίως το κολύμπι. Επίσης, συστήνεται αντιμετώπιση της τυχόν υπάρχουσας φλεβικής ανεπάρκειας και επιλογή σωστών ρούχων, ιδίως καλσόν και παπουτσιών.

Όσον αφορά τις κρέμες κατά της κυτταρίτιδας, αυτές που περιέχουν καφεΐνη –μια ξανθίνη που σύμφωνα με τα κοσμητολογικά εργαστήρια μπορεί να ευνοεί τη λιπόλυση– φαίνεται ότι έχουν κάποια βελτιωτική δράση κυρίως ως προς την υφή του δέρματος. Οπωσδήποτε όμως οι κρέμες δεν προσφέρουν τίποτα το θεαματικό.

Η Αισθητική Ιατρική προτείνει για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας μία μέθοδο μασάζ που ξεκίνησε από τη Γαλλία, την Εndermologie (LPG), με ένα μηχάνημα που συνδυάζει «πίεση» και «αναρρόφηση» του δέρματος στις προσβεβλημένες περιοχές, με σκοπό τη βελτίωση της αγγειακής και λεμφικής κυκλοφορίας. Αν και πολλά υποσχόμενα στην αρχή, η μέθοδος δεν φαίνεται να αποδίδει σε όλους τα ίδια αποτελέσματα και έτσι δεν είναι προβλέψιμο το ποσοστό της βελτίωσης. Οπωσδήποτε όμως απαιτούνται πολλαπλές συνεδρίες, καθώς και συνέχισή τους για διατήρηση του επιτευχθέντος αποτελέσματος.

Μια αρκετά παλαιότερη μέθοδος που απέκτησε και πάλι οπαδούς στον ιατρικό κόσμο είναι η μεσοθεραπεία. Και η μεσοθεραπεία ξεκίνησε από τη Γαλλία από τον Δρα M. Pistor. Μέσω πολλαπλών «μικρό», ενέσεων ενχύονται στις προβληματικές περιοχές (στην υποδερμίδα) συνδυασμοί διαφόρων ουσιών. Η πιο δημοφιλής είναι η φωσφατιδυλχολίνη, η οποία όμως δεν έχει επίσημη έγκριση από τον ΕΟΦ για την ένδειξη της λιπόλυσης.

Η τελευταία λέξη στη θεραπεία της κυτταρίτιδας και της τοπικής μείωσης του πάχους είναι μηχανήματα που συνδυάζουν διάφορες τεχνολογίες για παραγωγή θερμικής ενέργειας, όπως laser, ραδιοσυχνότητες, «μονοπολικές» ή «διπολικές», υπέρυθρη θερμική ενέργεια συγχρόνως με ρυθμική αναρρόφηση του δέρματος (μασάζ).

Μερικά από αυτά τα μηχανήματα έχουν έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων FDA. Αλλά προσοχή! Η έγκριση αυτή αφορά την ασφάλεια των μηχανημάτων και όχι την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό είναι που χρειάζεται να λαμβάνουμε όλοι υπ’ όψιν, όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την Αισθητική Ιατρική, καθώς και όσοι καταφεύγουν σε αυτή.

Βιογραφικό

Η Κατερίνα Ασβέστη εξασκεί ιδιωτικά τη δερματολογία – αφροδισιολογία.

Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον τίτλο της ειδικότητας από το Νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδίσιων Νοσημάτων στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε για ένα χρόνο στο Παρίσι στο Νοσοκομείο Bichat και για μικρότερα χρονικά διαστήματα στο Λονδίνο στο St. Thomas’s Hospital και κοντά στον καθηγητή Β. Αcherman στη Νέα Υόρκη.

Η ειδίκευσή της είναι στην Ιστοπαθολογία του Δέρματος. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για οκτώ χρόνια υπήρξε επιμελήτρια στο νοσοκομείο «Α. Συγγρός». Ιδιωτικά ασχολείται με όλο το φάσμα της δερματολογίας και την αφροδισιολογία. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου