Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 11:37:03

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Franchise arrow Οι παθογένειες των επιχειρήσεων
Οι παθογένειες των επιχειρήσεων
Πηγή: Express.gr
 

Οι παθογένειες των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο μοιάζουν με τις ασθένειες του ανθρώπινου σώματος. 'Αλλες φορές είναι προβλέψιμες, άλλοτε όχι. Μερικές φορές θεραπεύονται με πρακτικά μέσα, άλλοτε με μακροχρόνιες θεραπείες και άλλοτε είναι ανίατες, μιας και οι γνώσεις της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης αδυνατούν να τις αντιμετωπίσουν. Η τελευταία όμως, συνεχώς βελτιώνεται και τα αποτελέσματα της βελτίωσης είναι ορατά.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις. Οι «ασθένειές» τους είναι παρόμοιες σε όλο τον κόσμο. Μη φαντασθούμε ότι «γρίπη» ή «εμφράγματα» παθαίνουμε μόνον στην Ελλάδα.

Τη θεραπεία των περιπτώσεων αυτών οφείλει κάθε επιχειρηματίας να την αναθέτει και να την αναμένει από τον «ειδικό». Όπως ακριβώς δεν θα αφήναμε στην τύχη του ένα «καρδιακό περιστατικό», ή δεν θα χειριζόμαστε μόνοι μας μία «αγωγή εξώσεως», αλλά θα ζητούσαμε τη βοήθεια των ειδικών (ενός καρδιολόγου, ή ενός δικηγόρου εν προκειμένω), το ίδιο απαιτείται και στην περίπτωση των επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση των «Επιχειρηματικών ασθενειών», και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τις «εξετάσεις», τη «διάγνωση» και τη «θεραπεία» αναλαμβάνει συνήθως ο ίδιος ο επιχειρηματίας, είτε μόνος του είτε με τη βοήθεια ενός μικρού αριθμού έμπιστων στελεχών, που τον περιβάλλουν.

Δεν θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες επιτυχίας των εγχειρημάτων αυτών. Εκείνο όμως που έχω να επισημάνω από την πείρα μου, είναι: πώς είναι δυνατόν κάποιος να διορθώσει κάτι σημαντικό που του συμβαίνει, τη στιγμή που ο ίδιος το γέννησε, το μεγάλωσε και το συντηρεί;

Απομένει επομένως στον ειδικό να δει τις «ασθένειες» των επιχειρήσεων πιο ψύχραιμα, πιο αντικειμενικά, αλλά και με καθαρό μυαλό. Κάτι που λείπει από τον επιχειρηματία τη συγκεκριμένη στιγμή.

Εφαρμογή νέων ιδεών

Είναι ο ειδικός που σαν σύμβουλος του επιχειρηματία, θα εξετάσει καλύτερα:

- Τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς και θα επιμετρήσει τη δύναμη του ανταγωνισμού σε τοπική, εθνική ή παγκόσμια βάση.

- Την αλλαγή στις ανταγωνιστικές συνθήκες της αγοράς, αλλά και τις απαιτήσεις για ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών.

- Πώς άλλες σύγχρονες επιχειρήσεις, έχουν δώσει απαντήσεις στο ερώτημα της προσφοράς τέτοιας μορφής ποιοτικής εξυπηρέτησης.

- Τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αλλά και στην ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, από το εργατικό δυναμικό.

- Την αλλαγή στην επιχειρηματική στρατηγική και τη δυνατότητα χάραξης νέου τρόπου πωλήσεων και προώθησης των εργασιών.

- Την έρευνα, τη μελέτη, την ανάλυση των στοιχείων, σχετικών με νέες αγορές, σε ντόπια ή διεθνή επίπεδα.

Το ζητούμενο εν προκειμένω δεν είναι μόνον τι λείπει από την επιχείρηση και τον επιχειρηματία, ώστε να βελτιώσει τα αποτελέσματά του και να δώσει νέα πνοή στην επιχείρησή του. Περί αυτών, ο επιχειρηματίας είναι σίγουρο ότι άμεσα θα βρει και θα ακούσει από επίσημα ή ανεπίσημα χείλη, συμβουλές και νουθεσίες. Έτσι εύκολα ή δύσκολα, τα άτομα που χειρίζονται την τύχη κάθε επιχείρησης, αποκτούν κατ'Α αρχήν τη «γνώση» που απαιτείται.

Στη συνέχεια όμως, εκείνο που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο γι'Α αυτούς είναι, το πώς θα εφαρμόσουν με επιτυχία τις «νέες ιδέες» στην καθημερινή εργασία, ώστε να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εκπαίδευση στελεχών

Αυτό επομένως που διαφαίνεται μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία, δεν είναι μόνον η ανάγκη για την απαραίτητη «Εκπαίδευση».

Το ζητούμενο, τις περισσότερες φορές, είναι το ενδεδειγμένο «coaching», κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των νέων μεθόδων, που έχουν επιδειχθεί από τον «ειδικό» και έχουν με την εκπαίδευση, αφομοιωθεί από τα στελέχη της επιχείρησης.

Συνεπώς εκείνο που υποδεικνύεται, είναι:

• Η παρακολούθηση των κατάλληλων εΕκπαιδευτικών προγραμμάτων.

• Ο στενός έλεγχος των ενεργειών όλων όσων παρακολούθησαν την εκπαίδευση, ώστε να επαληθευθεί η πιστή τήρηση όσων η εκπαίδευση υπέδειξε (coaching).

Η σημασία της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της καθημερινής εφαρμογής σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα της οικονομίας, είναι παραγνωρισμένη στην πατρίδα μας.

Κατ'Α αρχήν μέχρι πρόσφατα εύρισκε μία μεγάλη αντίσταση από μία σημαντική μερίδα εργαζομένων στην παραγωγική διαδικασία.

Και αυτό διότι η πλειονότητα των εργαζομένων στερούντο αξιόλογων τυπικών προσόντων.

Έτσι οι λίγοι εργαζόμενοι που διέθεταν τυπικά προσόντα (κατάλληλα πτυχία), παλαιότερα, αντιμετώπιζαν μία δυσπιστία και άδικο ανταγωνισμό στους εργασιακούς χώρους, από όσους δεν τα διέθεταν.

Επιμόρφωση

Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς, το επίπεδο μόρφωσης της πλειονότητας των στελεχών είναι αναβαθμισμένο. Την ίδια στιγμή όμως, οι απαιτήσεις της διοίκησης των επιχειρήσεων έχουν πολλαπλασιασθεί και είναι περίπλοκες. Οι παρεχόμενες σπουδές σε κάθε μορφής εκπαιδευτικά ιδρύματα (πανεπιστήμια, κολέγια, ιδιωτικές σχολές) είναι είτε πολύ εξειδικευμένες είτε επιφανειακές, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων. Επομένως, εν προκειμένω, ανακύπτουν ανάγκες επιμόρφωσης ακόμη και αυτών.

Αν δε λάβει κανείς υπόψη του ότι αναπόφευκτα (και γιατί όχι), κάθε επιχείρηση έχει και εργαζομένους της «παλαιάς σχολής», αντιλαμβανόμαστε πόσο επίκαιρη και επιτακτική, είναι η ανάγκη για εκπαίδευση, μετεκπαίδευση αλλά και για γενικότερη επιμόρφωση.

Μόνον λοιπόν με τη μέθοδο της «εκπαίδευσης και του ανάλογου coaching», όπως αυτά έχουν αναδειχθεί, η επιχείρηση εξασφαλίζει:

• την απαιτούμενη ευελιξία για πρόσβαση στη νέα τεχνολογία και τη μόδα που την ενδιαφέρει

• την ταχύτατη προσαρμογή των εργαζομένων και των συστημάτων, στην παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης, που επιβάλλεται να έχει

• τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της,

• τη δημιουργία πνεύματος για συνεχή επιμόρφωση στα στελέχη,

• τη συστηματική βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων,

• τη διαρκή βελτίωση του κόστους των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών,

• την εθνική αλλά και τη διεθνή αναγνώριση της επιχείρησης και της ομάδας των στελεχών.

Οι ειδικοί, που εν προκειμένω είναι οι κατάλληλοι σύμβουλοι που ειδικεύονται σε τέτοιου είδους εφαρμογές, φροντίζουν να προτείνουν εξειδικευμένα προγράμματα, το κόστος των οποίων να είναι ανεκτό, σύμφωνα με τις δυνατότητες της κάθε επιχείρησης.

Στη διάρκεια της συνεργασίας, η επιχείρηση αντιλαμβάνεται ότι για την επένδυσή της αυτή, τελικά αποζημιώνεται, από τις σημειούμενες βελτιώσεις στις πωλήσεις, τα κέρδη, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της.

Ράνια Νικολοπούλου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Market In 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου