Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 23:58:08

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογική Δήλωση 2016 arrow Φορολογική δήλωση 2015: Με λάθη οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί
Φορολογική δήλωση 2015: Με λάθη οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί
Πηγή: Express.gr
Οριακά ξεπερνούν τις 120.000 σε σύνολο 5,8 εκατομμυρίων οι φορολογικές δηλώσεις έτους 2015 (εισοδήματα 2014) που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, παρά το ότι η καταληκτική προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2015. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στα τεχνικά προβλήματα αλλά και στην απροθυμία των φορολογουμένων να σπεύσουν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής.

Λανθασμένες βεβαιώσεις μισθών, συντάξεις 3.000 ευρώ οι οποίες εξαιτίας του «δαίμονα» του ΟΓΑ έγιναν 30.000, βεβαιώσεις ΙΚΑ με το ΑΦΜ του συζύγου να έχει μπερδευτεί με αυτό της συζύγου και ένα χάος με τα στοιχεία των δόσεων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων τα οποία εντάσσονται από φέτος προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λογιστές και φορολογούμενοι.

Τα προσυμπληρωμένα κουτάκια της φορολογικής δήλωσης εμφανίζουν φέτος πολλά λάθη, ταλαιπωρώντας τόσο τους φορολογουμένους όσο και τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι οποίοι επιχειρούν να λύσουν τα προβλήματα πριν έρθουν στην επιφάνεια. Σε κάποιες περιπτώσεις προλαβαίνουν, σε άλλες έρχονται να παρέμβουν κατόπιν εορτής, με τους λογιστές να βρίσκονται ήδη σε κατάσταση τρέλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους του ΙΚΑ στη σχετική βεβαίωση είχαν μπερδευτεί οι ΑΦΜ των συζύγων. Το πρόβλημα διορθώθηκε, όπως και το αντίστοιχο πρόβλημα με τη λάθος χρήση της υποδιαστολής στα δεκαδικά ψηφία των συντάξεων που χορηγήθηκαν από τον ΟΓΑ, το οποίο μετέτρεπε εκατοντάδες ευρώ σε χιλιάδες.

Πολλαπλάσια προβλήματα όμως καταγράφονται στο εγχείρημα της ΓΓΔΕ να προσυμπληρωθούν φέτος τα κουτάκια με τις δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων οι οποίες κατεβλήθησαν πέρυσι από τους φορολογουμένους. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα στοιχεία ήταν εξόφθαλμα λάθος και γι' αυτό, αναφέρουν πληροφορίες, έχει καθυστερήσει η ανάρτησή τους. Αρμόδιες πηγές λένε ότι τα στοιχεία αναμένεται να συμπληρωθούν σήμερα.

Σημειώνεται ότι η προσυμπλήρωση των κωδικών έχει γίνει με βάση τα αρχεία της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς.

Ετσι εάν ο φορολογούμενος έχει έντυπη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών και τα στοιχεία της δεν έχουν προσυμπληρωθεί στη δήλωση, θα πρέπει να κάνει τις ενέργειες τις οποίες συνιστά η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατά τον ακόλουθο τρόπο:

1.Να συμπληρώσει όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να δηλώσει (όπως αυτοκίνητα δαπάνες κ.τ.λ.)

2. Να κάνει προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης Ε1

3. Να επικοινωνήσει με τον εργοδότη ή τον φορέα που εξέδωσε τη βεβαίωση, προκειμένου να ενημερωθεί αν υπέβαλε το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ή πότε θα τα στείλει.

Εφόσον ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά τη βεβαίωση και ενημερωθούν τα αρχεία θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία αυτής και ο φορολογούμενος θα μπορεί να συνεχίσει την υποβολή της δήλωσης Ε1.

Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλλει τη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών, τότε θα πρέπει να συμπληρώσει τους κωδικούς της δήλωσης που αφορούν εισοδήματα και παρακράτηση φόρου για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση (Στην περίπτωση αυτή μπορεί να κληθεί ο φορολογούμενος να αποστείλετε στην ΔΗΛΕΔ τις σχετικές βεβαιώσεις).

Εάν τα στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών σας, είναι διαφορετικά από αυτά που είναι προσυμπληρωμένα, οι ενέργειες θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες:
1. Να συμπληρωθούν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν (όπως αυτοκίνητα δαπάνες κ.τ.λ.).
2. Να γίνει προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης Ε1.
3. Να επικοινωνήσει ο φορολογούμενος με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Συναλλασσομένων της ΔΕ μέσω e-mail ή στο τηλέφωνο 15515.

Συντάξεις

Καλό λοιπόν θα είναι να ελέγξετε τα ποσά των συντάξεων που έχουν προσυμπληρωθεί στη φορολογική σας δήλωση του 2015, με το έντυπο της βεβαίωσης συντάξεων που θα εκτυπώσετε επιλέγοντας το Link στο τέλος του άρθρου. [Μπορείτε να εκτυπώσετε τη βεβαίωση σύνταξης για το 2014, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Σε περίπτωση λάθους (όταν δεν ταυτίζονται τα ποσά της βεβαίωσης με αυτά που έχουν προσυμπληρωθεί στη φορολογική δήλωση 2015)
:

  • Εάν ο ασφαλιστικός φορέας δεν έχει υποβάλλει τη βεβαίωση συντάξεων ή αμοιβών, τότε θα πρέπει να συμπληρώσετε τους κωδικούς της δήλωσης που αφορούν εισοδήματα  και  παρακράτηση φόρου για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση. (Στην περίπτωση αυτή μπορεί να κληθείτε να αποστείλετε  στην ΔΗΛΕΔ τις σχετικές βεβαιώσεις ).

Σε περίπτωση που τα στοιχεία της βεβαίωσης συντάξεων είναι διαφορετικά από αυτά που είναι προσυμπληρωμένα, θα  πρέπει να προβείτε στις ακόλουθες ενέργειες:  
  • Συμπληρώστε όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να δηλώσετε (όπως αυτοκίνητα  δαπάνες κ.τ.λ.)  
  • Κάντε προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης  Ε1
  • Επικοινωνήστε με τον φορέα και  σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο φορέας να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης, βάσει  της ΠΟΛ 1039/2014.
Σε διαφορετική περίπτωση, επικοινωνήστε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης  Συναλλασσομένων μέσω  e-mail  ή στα τηλέφωνα 210 480 2552 και 15515.

Περισσότερες πληροφορίες:
www.ika.gr: Εκτυπώστε τη Βεβαίωση Σύνταξης ΙΚΑ για φορολογική δήλωση 2015


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου