Κυριακή, 14 Απριλίου 2019, 21:16:24

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογική Δήλωση 2016 arrow Συμπληρωματικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα και λοταρία με τις αποδείξεις
Συμπληρωματικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα και λοταρία με τις αποδείξεις
Πηγή: Express.gr
Αμνηστία σε όσους «ξέχασαν» τα προηγούμενα χρόνια να δηλώσουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, λοταρίες με δώρα για κάθε απόδειξη που θα ζητούν οι φορολογούμενοι και αλλαγές στους ελέγχους των τριγωνικών συναλλαγών περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης. Στόχος είναι να αποκαλύψουν στην εφορία «κρυφά» εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία και έτσι να γλιτώσουν από πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα δοθούν και κίνητρα για να διεκδικούν οι πολίτες τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε ηλεκτρονική «λοταρία».

Ειδικότερα, το υπουργείο σκοπεύει να καλέσει τους φορολογουμένους να εμφανίσουν στην εφορία τα αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία τους υποβάλλοντας συμπληρωματική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε 5 χρόνια. Θα καλούνται οι φορολογούμενοι να δηλώσουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία χωρίς πρόστιμο. Θα καταβάλλουν μόνο τον φόρο που αναλογεί, γλιτώνοντας ταυτόχρονα τον έλεγχο της εφορίας. Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό εάν το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και κεφάλαια που βρίσκονται κατατεθειμένα στο εξωτερικό και δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

Αδήλωτα εισοδήματα: Υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Σύμφωνα, με κυβερνητικούς παράγοντες, πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

Με το μέτρο αυτό που προτείνει η Αθήνα, θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους φορολογουμένους να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να δηλώσουν εισοδήματα ή ακόμη και περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες) που δεν είχαν δηλώσει την τελευταία πενταετία.

Οι φορολογούμενοι αποκαλύπτοντας στην εφορία τα ξεχασμένα εισοδήματα θα πληρώσουν μόνο τον φόρο που αναλογεί για το έτος που δεν δηλώθηκαν και θα γλιτώσουν από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που θα τους επιβληθούν, σε περίπτωση που εντοπιστούν μετά από έλεγχο από τις φορολογικές αρχές.

Η «λοταρία» με τις αποδείξεις

Κίνητρα για να διεκδικούν οι πολίτες τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Ένα παλαιότερο σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επαναφέρει η σημερινή κυβέρνηση με σκοπό την είσπραξη εσόδων και μάλιστα σε μόνιμη βάση αλλά και και την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση».

Η πρόταση της λοταρίας με τις αποδείξεις είχε ήδη ακουστεί από το 2010 ενώ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχαν επαναφέρει το θέμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που είχε εκπονήσει το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», οι λοταρίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 500 εκατ. ευρώ το 2015 χωρίς να χρειαστεί να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.

Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει. Έτσι θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών.

Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός». Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί στην αρχή τουλάχιστον, θα κερδίζουν ποσά της τάξης των 500 - 1.000 ευρώ. Ωστόσο οι τυχεροί θα είναι αρκετές χιλιάδες, ενώ δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και μεγαλύτερο έπαθλο έως 10.000 ευρώ για κάποιους υπερτυχερούς.

Μάλιστα τα έπαθλα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα, εφόσον καθιερωθεί να πραγματοποιείται και μια μεγάλη κλήρωση στο τέλος της χρονιάς (π.χ. με βάση τον αριθμό του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου που θα κληρωθεί).

Η πρόταση παρουσιάστηκε και στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι με την τρόικα να μην παίρνει σαφή θέση αλλά να ζητά περισσότερα στοιχεία. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη σε Πορτογαλία, Σλοβακία και Μάλτα. Μάλιστα στην Πορτογαλία σημειώνει μεγάλη επιτυχία, καθώς αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου