Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 03:15:43

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογική Δήλωση 2016 arrow Οδηγίες συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης 2013
Οδηγίες συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης 2013
Πηγή: Express.gr
Τον αναλυτικό οδηγό για τη συμπλήρωση βήμα προς βήμα της φορολογικής δήλωσης του 2013 που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2012, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για το γνωστό βιβλιαράκι της εφορίας, στο οποίο παρέχονται αναλυτικές οδηγίες, για το ποιοι φορολογούμενοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, πού και πώς συμπληρώνεται ο πίνακας με τα εισοδήματα και τις δαπάνες που μειώνουν τον φόρο, πώς συμπληρώνονται τα στοιχεία των περιουσιακών στοιχείων και άλλων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των τεκμηρίων. Μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, τον αναλυτικό οδηγό για τις φορολογικές δηλώσεις του 2013, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 26-07-2013, 12:54

Νέα παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικής δήλωσης 2013

Μέχρι τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013 το πρωί θα μπορούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, καθώς η προθεσμία έληγε την Παρασκευή 26-07-2013. «Και το Σαββατοκύριακο θα είναι εμπρόθεσμη η υποβολή, διότι όταν λήγει η προθεσμία σε κάποια μέρα ισχύει η υποβολή μέχρι και τις 8 το πρωί της επόμενης εργάσιμης» ανάφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Υπενθυμίζεται ότι οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2013 (εισοδήματα 2012) για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) του φορολογούμενου έχουν ως εξής:
Για τα ψηφία: 1 και 2 έως έως και την 29η Ιουλίου 2013 το πρωϊ από 22 Ιουλίου που είχε ανακοινωθεί αρχικά,
για ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013,
για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013,
για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013,
για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013
και για το ψηφίο: 0 έως και την 30η Αυγούστου 2013.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία έληγε την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013.

Βεβαιώσεις συντάξεων

Σειρά ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΕΚ, ΟΓΑ, ΝΑΤ) έχουν ενημερώσει ότι η χορήγηση της σχετικής βεβαίωσης συντάξεων για το 2012 θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας τους στο διαδίκτυο. Επιλέξτε τα παρακάτω άρθρα του express.gr για να κατεβάσετε τις βεβαιώσεις συντάξεων:Προσοχή στους τόκους καταθέσεων: Στο μεταξύ βροχή από λάθη παρατηρείται στους τόκους των καταθέσεων που έχουν περαστεί αυτομάτως σε ειδικό πίνακα για τους κωδικούς 659 – 660 στις φορολογικές δηλώσεις 2013.  Η σταδιακή ενημέρωση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στο TAXISnet. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται μήνυμα στην περιγραφή των κωδικών 659 -660 που αναφέρει: «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ (σταδιακή ενημέρωση στοιχείων από 16/07/2013, ώρα 16:00)». Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγχουν προσεχτικά τα στοιχεία που εμφανίζονται στον πίνακα και να συγκρίνουν με τις βεβαιώσεις τόκων που έχουν λάβει από τις τράπεζες, καθώς όσο υψηλότερο είναι το ποσό των τόκων τόσο ανεβαίνει και ο φόρος που θα πρέπει να πληρώσουν. Τα περισσότερα λάθη αφορούν την αναγραφή στον πίνακα που εμφανίζεται στη δήλωση του μεικτού ποσού των τόκων, δηλαδή μαζί με τον φόρο που παρακρατήθηκε (το 10%). Υπενθυμίζουμε ότι στους κωδικούς 659 – 660 δηλώνεται το καθαρό ποσό των τόκων, δηλαδή αφού αφαιρεθεί ο παρακρατηθείς φόρος. Ο φόρος των τόκων δηλώνεται στους κωδικούς 433 για τον υπόχρεο και 434 για τη σύζυγο. Για να είστε σίγουροι ζητήστε τη βεβαίωση τόκων από την Τράπεζα  - Τράπεζες στις οποίες διατηρούσατε  λογαριασμούς καταθέσεων για το έτος 2012.[Μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, τον αναλυτικό οδηγό για τις φορολογικές δηλώσεις του 2013, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].


Κλειδάριθμοι
Με συστημένες επιστολές μέσω Ταχυδρομείου θα λάβουν όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν τους κλειδάριθμους από  το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοίνωσε στις 10-6-2013 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους, οι οποίοι υποχρεώνονται σε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013, προχώρησε σε κεντρική μαζική έκδοση κωδικών πρόσβασης στο σύστημα ΤΑΧΙSnet (κλειδάριθμοι). Διαβάστε περισσότερα: Μέσω Ταχυδρομείου οι κλειδάριθμοι για τη φορολογική δήλωση 2013


Οδηγίες απόκτησης κωδικών πρόσβασης (κλειδάριθμους) στην εφαρμογή TAXISnet
Οσοι δεν έχουν λάβει κλειδάριθμους ταχυδρομικώς, θα πρέπει να κάνουν αίτηση στη σχετική σελίδα της ΓΓΠΣ. Η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώνεται σε 3 βήματα:
Α. Αίτηση εγγραφής ηλεκτρονικά στην σελίδα https://www1.gsis.gr/registration/chooseRegistrationType.htm
Β. Αυτοπρόσωπη παρουσία στη ΔΟΥ (σε οποιαδήποτε εφορία με ταυτότητα) για έγκριση της αίτησης
Γ. Ενεργοποίηση λογαριασμού ηλεκτρονικά
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τις οδηγίες για την απόκτηση κωδικών στο TAXISnet 


Διευκρινίσεις για την συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων 2013

Οι πραγματικοί δικαιούχοι των λογαριασμών καταθέσεων θα αναγράφουν τους τόκους στη φορολογική τους δήλωση όπως προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε του Υπ. Οικονομικών με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης 2013. Μεταξύ άλλων η εγκύκλιος προβλέπει ότι:

- Στην περίπτωση ανήλικων τέκνων που είναι προστατευόμενα μέλη η αναγραφή του ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτική ενώ είναι προαιρετική η αναγραφή του ΑΦΜ.Για τα προστατευόμενα μέλη που είναι άνω των 18 ετών, η αναγραφή του ΑΦΜ και του Α.Μ.Κ.Α. είναι υποχρεωτική. Ειδικά για τον Α.Μ.Κ.Α., η αναγραφή του δεν είναι υποχρεωτική για προστατευόμενα τέκνα κατοίκων εξωτερικού. Στην ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ημερομηνίας γέννησης υποχρέου και συζύγου στις περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται προσυμπληρωμένη από το σύστημα.

- Είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων του φορολογουμένου ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από το φόρο εισοδημάτων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.
Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.

- Τα έντυπα της αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2), του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), της βεβαίωσης αποδοχών και συντάξεων, καθώς και της δήλωσης κατοχής μηχανημάτων έργων (Ε16), συνυποβάλλονται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ανάλογα με την κατηγορία των δηλούμενων εισοδημάτων.

- Κατά την υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, πρέπει πρώτα να καταχωρούνται τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούνται και κατόπιν η δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1).

- Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε2: Για τη συμπλήρωση της στήλης 4 αυτού, θα πρέπει να γίνεται η επιλογή της κατηγορίας του δηλούμενου ακινήτου (οικία, κατάστημα, γραφείο, εμπορικό κέντρο, χώρος στάθμευσης, αποθήκη, σχολείο, οικοτροφείο, φροντιστήριο, ξενοδοχείο, νοσοκομείο ή κλινική, γήπεδο, αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσα κινηματογράφου ή θεάτρου, χώρος τοποθέτησης επιγραφών, βιομηχανοστάσιο, γαία/αγρός, άλλο είδος). Ειδικά και μόνο για το οικονομικό έτος 2013 η κατηγοριοποίηση θα γίνεται κατ'αντιστοιχία με τις κατηγορίες ακινήτων του περιουσιολογίου. Στη στήλη 18 του εντύπου αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των ακινήτων.

- Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1): Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 019-020, απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ εργοδοτών και σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από τρεις (3) εργοδότες, πρέπει να επιλεγεί ο εργοδότης με το 75% των ακαθαρίστων εσόδων. Αυτό προκειμένου να απαλλάσσονται οι μισθωτοί με μπλοκάκι από την καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης.

- Στις περιπτώσεις που η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλεται χειρόγραφα μέσω Δ.Ο.Υ., συνυποβάλλονται, κατά περίπτωση, τα πρωτότυπα δικαιολογητικά, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των προϋποθέσεων για τη φορολογική απαλλαγή, έκπτωση ή ελάφρυνση που επικαλείται ο υπόχρεος
Τα δικαιολογητικά των δηλώσεων φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο, ενώ στην περίπτωση υποβολής τους με φυσικό τρόπο συνυποβάλλονται με αυτές. Εφόσον κάποια από τα πιο πάνω δικαιολογητικά έχουν ήδη συνυποβληθεί με δηλώσεις προηγούμενων ετών στην ίδια ΔΟΥ και δεν έχει επέλθει κάποια μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σ' αυτά, δεν απαιτείται να συνυποβληθούν και πάλι.

Τόκοι καταθέσεων


Προσοχή
:  Βροχή από λάθη παρατηρείται στους τόκους των καταθέσεων που έχουν περαστεί αυτομάτως σε ειδικό πίνακα για τους κωδικούς 659 – 660 στις φορολογικές δηλώσεις 2013.  Η σταδιακή ενημέρωση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στο TAXISnet. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται μήνυμα στην περιγραφή των κωδικών 659 -660 που αναφέρει: «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ (σταδιακή ενημέρωση στοιχείων από 16/07/2013, ώρα 16:00)». Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγχουν προσεχτικά τα στοιχεία που εμφανίζονται στον ανωτέρω πίνακα, καθώς όσο υψηλότερο είναι το ποσό των τόκων τόσο ανεβαίνει και ο φόρος που θα πρέπει να πληρώσουν. Τα περισσότερα λάθη αφορούν την αναγραφή στον πίνακα που εμφανίζεται στη δήλωση του μεικτού ποσού των τόκων, δηλαδή μαζί με τον φόρο που παρακρατήθηκε (το 10%). Υπενθυμίζουμε ότι στους κωδικούς 659 – 660 δηλώνεται το καθαρό ποσό των τόκων, δηλαδή αφού αφαιρεθεί ο παρακρατηθείς φόρος. Ο φόρος των τόκων δηλώνεται στους κωδικούς 433 για τον υπόχρεο και 434 για τη σύζυγο. Για να είστε σίγουροι ζητήστε τη βεβαίωση τόκων από την Τράπεζα  - Τράπεζες στις οποίες διατηρούσατε  λογαριασμούς καταθέσεων για το έτος 2012.

Τα στοιχεία των τόκων που πρέπει να δηλώσουν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) οι φορολογούμενοι, οι τράπεζες τα απέστειλαν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων περί τα μέσα Ιουνίου ενώ υπολογιζόταν ότι στις 24 Ιουνίου θα είχαν περάσεις στο Taxis. Υπενθυμίζεται ότι κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2013 η ρύθμιση για την αναγραφή στις φορολογικές δηλώσεις του 2013  των τόκων από καταθέσεις (εισοδήματα του 2012) οι οποίοι συνολικά υπερβαίνουν τα 250 ευρώ σε ετήσια βάση. Τα ποσά των τόκων είχε αρχικά προβλεφθεί ότι θα είναι προ-συμπληρωμένα στα ειδικά κουτάκια της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης 2013 στο www.gsis.gr (κωδικοί 659 – 660). Μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, τον αναλυτικό οδηγό για τις φορολογικές δηλώσεις του 2013, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου.


Γενικές οδηγίες συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης

Στον πρόλογο του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη εφιστάται η προσοχή των φορολογούμενων στα παρακάτω σημεία για τον τρόπου θα συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους. Ειδικότερα τα σημεία αυτά:

-  Υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος.

- Στη δήλωση αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους,
καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο.

- Αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών είτε είναι ιδιοκατοικούμενες είτε είναι μισθωμένες είτε δωρεάν παραχωρούμενες.

- Από τη ΓΓΠΣ θα προστίθεται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου που ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Επισης:

1. Στον πίνακα 2  προστίθεται ο κωδικός 19 τον οποίο συμπληρώνουν όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αλλά θεωρούνται ως μισθωτοί (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος). Αυτοί πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.

2. Στον πίνακα 2 προστίθεται και ο κωδικός 27, τον οποίο συμπληρώνουν όσοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 1950. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, άνω των 62 ετών, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

3. Στον πίνακα 4Ε προστέθηκε ο κωδικός 177, τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.

4. Στον Πίνακα 5 όπου αναγράφονται τα τεκμήρια έχουν προστεθεί δύο κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους (κωδ. 206).

5. Στον πίνακα 8 προστίθενται οι κωδικοί 333 και 334. Εκεί θα δηλώσουμε «το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης». Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης.

6. Στον πίνακα 7 προστίθενται οι κωδικοί 037 και 039 του πίνακα 7. Σε αυτούς θα κληθούν να συμπληρώσουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν όσοι προχώρησαν σε αποκατάσταση ακινήτου στην περιοχή του Γερανίου ή του Μεταξουργείου. Η δαπάνη εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.

7. Στον πίνακα 9 της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους.

Κατεβάστε στον υπολογιστή σας, ολόκληρο τον οδηγό για τις φορολογικές δηλώσεις του 2013, επιλέγοντας το παρακάτω link:


Οδηγίες για τη συμπλήρωση της Φορολογικής Δήλωσης 2013


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου