Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 23:21:57

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογική Δήλωση 2016 arrow Ξεκίνησε στο www.gsis.gr η υποβολή φορολογικής δήλωσης 2013
Ξεκίνησε στο www.gsis.gr η υποβολή φορολογικής δήλωσης 2013
Πηγή: Express.gr
Σε λειτουργία έχει τεθεί από την Παρασκευή 24 Μαϊου 2013 η εφαρμογή υποβολής φορολογικής δήλωσης 2013 (για εισοδήματα του 2012), στη διαδικτυακή σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων ΤΑXIS Net (http://www.gsis.gr/gsis_site/). Εφέτος όλοι οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν μέσω του TAXIS NET τις φορολογικές τους δηλώσεις, κατά το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει η σχετική διορία που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στη σχετική εφαρμογή του TAXIS NET και την υποβολή της δήλωσης είναι οι υπόχρεοι να διαθέτουν τους απαραίτητους κωδικούς (κλειδάριθμος) στο πληροφοριακό σύστημα. [Επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2013].

Σημειώνεται, πάντως, ότι σειρά ασφαλιστικών ταμείων καθώς και άλλων υπόχρεων φορέων, ακόμη, είτε δεν έχουν αποστείλει στους δικαιούχους τις βεβαιώσεις αποδοχών προηγουμένου έτους, είτε δεν έχουν ενημερώσει ότι η χορήγηση της σχετικής βεβαίωσης θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας τους στο διαδίκτυο (βλέπε δεξιά στις σχετικές ειδήσεις).

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που από εφέτος θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του TAXIS net από όλους τους φορολογούμενους, παρέχει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη. Όπως  αναφέρεται, χειρόγραφα θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις μόνο όταν υπάρχει αποδεδειγμένα τεχνική δυσκολία από την πλευρά του φορολογούμενου να την υποβάλει ηλεκτρονικά.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 26-07-2013, 12:48

Νέα παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικής δήλωσης 2013

Μέχρι τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013 το πρωί θα μπορούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, καθώς η προθεσμία έληγε την Παρασκευή 26-07-2013. «Και το Σαββατοκύριακο θα είναι εμπρόθεσμη η υποβολή, διότι όταν λήγει η προθεσμία σε κάποια μέρα ισχύει η υποβολή μέχρι και τις 8 το πρωί της επόμενης εργάσιμης» ανάφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Υπενθυμίζεται ότι οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2013 (εισοδήματα 2012) για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) του φορολογούμενου έχουν ως εξής:
Για τα ψηφία: 1 και 2 έως έως και την 29η Ιουλίου 2013 το πρωϊ από 22 Ιουλίου που είχε ανακοινωθεί αρχικά,
για ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013,
για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013,
για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013,
για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013
και για το ψηφίο: 0 έως και την 30η Αυγούστου 2013.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία έληγε την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013.

Προσοχή στους τόκους καταθέσεων: Στο μεταξύ βροχή από λάθη παρατηρείται στους τόκους των καταθέσεων που έχουν περαστεί αυτομάτως σε ειδικό πίνακα για τους κωδικούς 659 – 660 στις φορολογικές δηλώσεις 2013.  Η σταδιακή ενημέρωση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στο TAXISnet. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται μήνυμα στην περιγραφή των κωδικών 659 -660 που αναφέρει: «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ (σταδιακή ενημέρωση στοιχείων από 16/07/2013, ώρα 16:00)». Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγχουν προσεχτικά τα στοιχεία που εμφανίζονται στον πίνακα και να συγκρίνουν με τις βεβαιώσεις τόκων που έχουν λάβει από τις τράπεζες, καθώς όσο υψηλότερο είναι το ποσό των τόκων τόσο ανεβαίνει και ο φόρος που θα πρέπει να πληρώσουν.

Τα περισσότερα λάθη αφορούν την αναγραφή στον πίνακα που εμφανίζεται στη δήλωση του μεικτού ποσού των τόκων, δηλαδή μαζί με τον φόρο που παρακρατήθηκε (το 10%). Υπενθυμίζουμε ότι στους κωδικούς 659 – 660 δηλώνεται το καθαρό ποσό των τόκων, δηλαδή αφού αφαιρεθεί ο παρακρατηθείς φόρος. Ο φόρος των τόκων δηλώνεται στους κωδικούς 433 για τον υπόχρεο και 434 για τη σύζυγο. Για να είστε σίγουροι ζητήστε τη βεβαίωση τόκων από την Τράπεζα  - Τράπεζες στις οποίες διατηρούσατε  λογαριασμούς καταθέσεων για το έτος 2012.

Κλειδάριθμοι


Με συστημένες επιστολές μέσω Ταχυδρομείου θα λάβουν όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν τους κλειδάριθμους από  το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοίνωσε στις 10-6-2013 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους, οι οποίοι υποχρεώνονται σε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013, προχώρησε σε κεντρική μαζική έκδοση κωδικών πρόσβασης στο σύστημα ΤΑΧΙSnet (κλειδάριθμοι). Οι κωδικοί των χρηστών του TaxisNet που αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση των υφισταμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα διατηρηθούν σε ισχύ μέχρι και την 30η Αυγούστου 2013 και θα μπορούν να υποβάλλουν κάθε είδους δήλωση. Διαβάστε περισσότερα: Μέσω Ταχυδρομείου οι κλειδάριθμοι για τη φορολογική δήλωση 2013

Επίσης, κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2013 η ρύθμιση για την αναγραφή στις φορολογικές δηλώσεις του 2013  των τόκων από καταθέσεις (εισοδήματα του 2012) οι οποίοι συνολικά υπερβαίνουν τα 250 ευρώ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα εσόδων του Υπ.Oικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, θα αποστείλουν τις βεβαιώσεις τόκων άνω των 250 ευρώ, από καταθέσεις πελατών τους στη ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται οι φορολογούμενοι-καταθέτες να ταλαιπωρηθούν πηγαίνοντας στις τράπεζες.  Τα ποσά των τόκων θα είναι προ-συμπληρωμένα στα ειδικά κουτάκια της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης 2013 στο www.gsis.gr (κωδικοί 659 – 660).

- Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Αντιθέτως οι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

[Επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2013].

Για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι καλούνται, υποχρεωτικά, να δηλώσουν τους τόκους των καταθέσεων αλλά και όλα τα εισοδήματά τους, από όπου και αν προέρχονται και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής. Επίσης θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τους τα ακίνητα ώστε να μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει μέσω της ΔΕΗ και όχι από το Ε9 τους φόρους ακινήτων. Τα προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει επίσης να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ τους για να ελέγχεται εάν εισπράττουν από κάπου εισόδημα. Όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αλλά θεωρούνται ως μισθωτοί (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος) πρέπει να το δηλώσουν για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι άνω των 62 ετών που ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 1950 απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Για να τύχουν όμως της απαλλαγής αυτής πρέπει να το δηλώσουν στον κωδικό 27 του πίνακα 2.
Στον πίνακα 4Ε προστέθηκε ο κωδικός 177 τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.

Στον Πίνακα 5 όπου αναγράφονται τα τεκμήρια έχουν προστεθεί δύο κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους (κωδ. 206).
Στον πίνακα 8 προστίθενται οι κωδικοί 333 και 334. Εκεί θα δηλώσουμε «το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης.

Φέτος, για πρώτη φορά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους (στον πίνακα 9).
Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα υπολογισθεί και για αυτά εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος). Τα ποσά αυτά θα πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 659-660 της δήλωσης.

www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/links/E1E2E3 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου