Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 08:46:18

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογική Δήλωση 2016 arrow Φορολογείται το ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν οι καθηγητές Πανεπιστημίων
Φορολογείται το ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν οι καθηγητές Πανεπιστημίων
Πηγή: Express.gr
 Το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι φορολογείται το μηνιαίο ειδικό ερευνητικό επίδομα των 235 - 323 ευρώ που λαμβάνουν τα μέλη, κάθε βαθμίδας, του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ) της χώρας. Ειδικότερα, η Γενική Επίτροπος των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη άσκησε αναίρεση «υπέρ του νόμου» επί αποφάσεως Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Με την τελευταία αυτή απόφαση αυτή του δικαστηρίου της συμπρωτεύουσας κρίθηκε ότι το ειδικό ερευνητικό επίδομα του Ν. 2530/1997 για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων που είχε καταβληθεί σε επίκουρο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπόκειται σε φόρο.

Να σημειωθεί ότι η αναίρεση «υπέρ του νόμου» δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, δηλαδή δεν έχει καμία επίπτωση σε βάρος των διαδίκων, αλλά απλώς έχει σκοπό την έκδοση απόφασης η οποία θα καθιερώσει νομολογία. Η νομολογία αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως «πιλότος» για άλλες όμοιες υποθέσεις, αφού θα έχει λυθεί ένα νομικό ζήτημα.

Η επταμελής, αυξημένη, σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ' αριθμ. 1026/2013 απόφασή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Φ. Αρναούτογλου και εισηγητής η πάρεδρος Όλγα Βασιλάκη), αφού ερμήνευσαν τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος, καθώς και τα άρθρα 4 και 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994), αποφάνθηκε ότι το επίμαχο επίδομα «ούτε κατά νόμο ούτε από τη φύση του καταβάλλεται για την κάλυψη δαπανών στις οποίες υποβάλλονται τα μέλη των ΔΕΠ των Πανεπιστημίων προς εκπλήρωση του λειτουργήματός τους». Τους χορηγείται, προσθέτουν οι δικαστές, «ως ενίσχυση και ως κίνητρο για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας, που αποτελεί ένα εκ των βασικών τους καθηκόντων».

Συνεπώς, καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η επίμαχη μηνιαία οικονομική παροχή που λαμβάνουν τα μέλη κάθε βαθμίδας των ΔΕΠ των ΑΕΙ αποτελεί πρόσθετη αμοιβή η οποία προσαυξάνει τον μισθό τους και «υπόκειται σε φόρο εισοδήματος».


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου