Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 12:03:27

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογική Δήλωση 2016 arrow Με νέες εισοδηματικές απώλειες θα βρεθούν μισθωτοί με παιδιά και μικρομεσαία εισοδήματα
Με νέες εισοδηματικές απώλειες θα βρεθούν μισθωτοί με παιδιά και μικρομεσαία εισοδήματα
Πηγή: Express.gr
 ΜΕΓΑΛΕΣ απώλειες στις καθαρές αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ φέρνει η αύξηση της παρακράτησης φόρου, με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Με τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών μισθωτοί με παιδιά που έχουν χαμηλά μεσαία εισοδήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες εισοδηματικές απώλειες καθώς θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης φόρου.

Για παράδειγμα, σε μισθωτό υπάλληλο του ιδιωτικού τομέα με μηνιαίο εισόδημα 1.785,71 θα παρακρατείται μηνιαίως το ποσό των 303,07 το μήνα από 293,93 σήμερα. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί κατά 9,15 ευρώ το μήνα. Στην παρακράτηση υπολογίζεται και η εισφορά αλληλεγγύης ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου.

Στο μισθωτό του δημόσιου τομέα (χωρίς παιδιά) με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα παρακρατείται μηνιαίως το ποσό των 353,58 ευρώ από 342,91 ευρώ σήμερα (επιβάρυνση 19,67 ευρώ μηνιαίως). Ακριβώς η ίδια παρακράτηση θα γίνει και στους συνταξιούχους.

Ειδικότερα οι κρατήσεις φόρου θα είναι αυξημένες: 

    για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά και εισόδημα από 23.000 ευρώ και πάνω,
    για όσους έχουν 1 παιδί και εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω,
    για όσους έχουν 2 ή περισσότερα παιδιά και εισόδημα από 10.000 ευρώ και πάνω.
Φορολογούμενος χωρίς παιδιά:
    με εισόδημα 8.000 ευρώ θα έχει μείωση μηνιαίων κρατήσεων κατά 21 ευρώ,
    με εισόδημα 15.000 ευρώ μείωση κρατήσεων κατά 3 ευρώ,
    με εισόδημα 40.000 ευρώ αύξηση μηνιαίων κρατήσεων κατά 90 ευρώ.
Φορολογούμενος με 1 παιδί και:
    με εισόδημα 10.000 ευρώ θα έχει μείωση μηνιαίων κρατήσεων κατά 14 ευρώ,
    με εισόδημα 26.000 ευρώ αύξηση κρατήσεων κατά 35 ευρώ.
Φορολογούμενος με 2 παιδιά και:
    με εισόδημα 12.000 ευρώ θα έχει αύξηση κρατήσεων 17 ευρώ το μήνα,
    με εισόδημα 30.000 ευρώ αύξηση κρατήσεων 69 ευρώ.
Φορολογούμενος με 3 παιδιά:
    με εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει αύξηση κρατήσεων 40 ευρώ το μήνα,
    με εισόδημα 35.000 ευρώ αύξηση κρατήσεων 114 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας θα προσδιορίσουν το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε καταβαλλόμενης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την καταβολή τους βαρύνεται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος.

Διευκρινίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος δεν εμπίπτει στην έννοια των κρατήσεων που βαρύνουν το δικαιούχο και συνεπώς δεν εκπίπτει από το ακαθάριστο ποσό του μηνιαίου ή του ετήσιου εισοδήματος του μισθωτού ή του συνταξιούχου.

Στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος περιλαμβάνονται η σύνταξη, ο μισθός και οποιεσδήποτε άλλες αμοιβές της ίδιας περιόδου (υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυχτερινή - Κυριακών - αργιών κτλ.), που συνεντέλλονται (δηλαδή συνεκκαθαρίζονται), σε μία μισθοδοτική κατάσταση με το μισθό.

Στη συνέχεια οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας κάθε μήνα θα διενεργούν αναγωγή του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος με βάση τις πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές προκειμένου να προσδιορισθεί το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου.

Ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 12 μηνιαίους μισθούς, συνκαταβαλλόμενο σε εκείνους που δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.


Ρεπορτάζ: Στέλιος Κράλογλου 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου