Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 02:17:57

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογική Δήλωση 2016 arrow Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εξαρτημένη σχέση εργασίας θα φορολογούνται ως μισθωτοί το 2013
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εξαρτημένη σχέση εργασίας θα φορολογούνται ως μισθωτοί το 2013
Πηγή: Express.gr
 ΣΕΙΡΑ βελτιώσεων στο θέμα της φορολόγησης των εργαζομένων με μπλοκάκι και των νέων ελεύθερων επαγγελματιών προέκυψαν από τη χθεσινή σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για το φορολογικό.
 Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες κάνουν έναρξη εργασιών, για τα πρώτα τρία έτη άσκησης του επαγγέλματος θα έχουν έκπτωση 50% στον φορολογικό συντελεστή για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η κλίμακα φορολόγησης για έναν νέο, με βάση την έναρξη του επαγγέλματος, φορολογούμενο θα είναι η εξής: έως 10.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 13%, από 10.000 έως 50.000 ευρώ 26% και για 50.000 ευρώ και άνω θα είναι 32%. Η αλλαγή αυτή ουσιαστικά μεταφράζεται για τους νέους επιτηδευματίες σε έκπτωση φόρου και έως 1.300 ευρώ ετησίως για τα πρώτα τρία έτη.

Οι φορολογούμενοι που τυπικά είναι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ουσιαστικά έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με τους εργοδότες τους δεν θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ως μισθωτοί. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν αφορολόγητο όριο, εφόσον συνυπολογιστεί και η έκπτωση φόρου, έως και 9.000 ευρώ. Πρόκειται για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, οι οποίοι θα φορολογούνται ως μισθωτοί εφόσον έχουν έναν «πελάτη» - εργοδότη.

Επίσης απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι (που έχουν έναν εργοδότη). Το τέλος επιτηδεύματος για τα φετινά εισοδήματα (οικονομικό έτος 2013) θα πληρωθεί κανονικά από όλους τους επαγγελματίες και αυξάνεται από τα 300 στα 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα των επιχειρήσεων.

Με άλλη ρύθμιση αυξάνεται από τα 450 στα 500 ευρώ το ετήσιο πολυτεκνικό επίδομα για κάθε παιδί από το τέταρτο και τα επόμενα.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως οι εργαζόμενοι που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών άλλα απασχολούνται αποκλειστικά από έναν εργοδότη και με σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν θα φορολογηθούν με την κλίμακα των επαγγελματιών, αλλά με την κλίμακα των μισθωτών και δεν θα καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος. Ο υπουργός, όμως, απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία του θέματος. Το πώς δηλαδή θα αποδείξει ο εργαζόμενος ότι έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας, κάτι που φαίνεται μόνο με σύμβαση εργασίας με τον εργοδότη.

Πολλές επιχειρήσεις όμως αποφεύγουν να υπογραφούν τέτοιες συμβάσεις με εργαζόμενους που δεν τους έχουν στο μισθολόγιο, ούτως ώστε να αμείβονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά απασχολούνται ως μισθωτοί. Με αυτό τον τρόπο δεν θεμελιώνεται δικαίωμα για τον εργαζόμενο να διεκδικήσει τα προνόμια του μισθωτού, δηλαδή τα δώρα εορτών και αδείας, υπερωρίες κ.λπ. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχουν συμβάσεις εργασίας ο εργαζόμενος θα έχει πρακτικό πρόβλημα στην προσπάθεια να αποδείξει τη σχέση εξαρτημένης εργασίας ώστε να φορολογηθεί ως μισθωτός και να εξαιρεθεί από την καταβολή τους τέλους επιτηδεύματος.

Σε εκκρεμότητα είναι μια σειρά από προτάσεις των κομμάτων της συμπολίτευσης, όπως είναι τα ενοίκια, για τα οποία η ΔΗΜΑΡ προτείνει να φορολογηθούν σε ενιαία κλίμακα μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει να φορολογηθούν αυτοτελώς. Επίσης, η ΔΗΜΑΡ ζητά να θεσπιστεί συντελεστής 45% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ (θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα 25 εκατ. ευρώ) και να αυξηθεί ο φόρος επί των τόκων των καταθέσεων αντί στο 15% στο 17,5% (πρόσθετα έσοδα 135 εκατ. ευρώ).


Του Στέλιου Κράλογλου 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου