Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018, 14:45:08

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογική Δήλωση 2016 arrow Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το 2010 (Τελικό)
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το 2010 (Τελικό)
Πηγή: Express.gr
Με τροποποιήσεις «επί του πιεστηρίου» ψηφίστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το 2010. [κατεβάστε στο τέλος του άρθρου σε αρχείο PDF όλο το φορολογικό νομοσχέδιο για το 2010, με όλες τις αλλαγές].  Λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων των επαγγελματιών, αύξηση του φόρoυ για τις Off Shore εταιρίες και αλλαγές στους φόρους των ακινήτων ( γονικών παροχών-κληρονομιών) με αύξηση της φορολογίας στη μεγάλη ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το οικονομικό έτος 2010.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά μέτρων για την περιστολή της φοροδιαφυγής όπως η ενίσχυση των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, ο προγραμματισμός και η διενέργεια των φορολογικών ελέγχων με βάση point system που θα μετρά τον κίνδυνο φοροδιαφυγής, η επιβολή προστίμων και από το ΣΔΟΕ και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενους. Επίσης από το 2011 κάθε συναλλαγή μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ επιχειρήσεων πάνω από 1.500 ευρώ θα θεωρείται νόμιμη μόνο αν γίνεται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές. Κατά τον ίδιο τρόπο τιμολόγια μεταξύ επιχειρήσεων άνω των 3.000 ευρώ θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά.

Οι τελικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο του 2010 (09-04-2010): 

• Δίνεται η ευχέρεια στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, στους οποίους επιδικάζονται δεδουλευμένες αποδοχές ή και συντάξεις, να επιλέγουν είτε τη φορολόγησή τους στα έτη στα οποία ανάγονται οι αποδοχές αυτές ή οι συντάξεις, είτε στο τέλος της είσπραξής τους με μη υπολογισμό του 20% των αποδοχών τους. «Δίνουμε», όπως εξήγησε ο υπουργός, «στους εργαζομένους την ευχέρεια να επιλέξουν το πιο ευνοϊκό για την περίπτωση του φορολογικό καθεστώς, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της ΓΣΕΕ και βουλευτών του ΚΚΕ».

• Γίνονται πιο αυστηρά τα πρόστιμα που προβλέπονται για τη μη τήρηση φακέλου τεκμηρίωσης ενδοομιλικής συναλλαγής ή για την ελλιπή τήρηση ή για τη μη υποβολή του φακέλου αυτού μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία που θα ζητηθούν τα στοιχεία αυτά από τη φορολογική αρχή. Σήμερα το πρόστιμο που προβλέπεται να επιβάλλεται φτάνει μέχρι τα 10.000 ευρώ. «Είναι», διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «πολύ χαμηλό και καθόλου αποτρεπτικό, δεδομένου ότι η φοροδιαφυγή που μπορεί να επιτυγχάνεται σ'Α αυτές τις περιπτώσεις υποτιμολογήσεων μπορεί να είναι παρά πολύ μεγάλη». Συνεπώς, το πρόστιμο ορίζεται ότι θα μπορεί να είναι ίσο με το 20% της αξίας συναλλαγής για την οποία δεν υποβλήθηκε φάκελος τεκμηρίωσης. Ο υπουργός διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι θα ενεργοποιηθούν άμεσα οι υπηρεσίες και πολύ σύντομα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση προκειμένου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι έτοιμοι ώστε να εφαρμόζουν τις διατάξεις και να διασφαλίζουν τον σύννομο τρόπο ενδοομιλικών συναλλαγών για το 2011.

• Με άλλη προσθήκη στο φορολογικό νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι η ισχύς της ρύθμισης για την ενθάρρυνση επαναπατρισμού κεφαλαίων αρχίζει από χθες, 15 Απριλίου 2010.

• Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης αποδέχθηκε τροπολογία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Δ. Κουσελά, με την οποία «παγώνουν» για δύο χρόνια τα δάνεια που χορηγήθηκαν, χωρίς εγγύηση του Δημοσίου, σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες των πυρόπληκτων νομών στις πυρκαγιές του 2007. 

Επίσης: 

1. Αυξάνεται το ποσό της μείωσης του φόρου στα 3.000 ευρώ για τους διαζευγμένους και εν διαστάσει που καταβάλλουν διατροφή.

2. Αυξάνεται η έκπτωση από τον φόρο για όσους έχουν συνάψει ιδιωτική ασφάλιση από 1.000 ευρώ σε 1.200 ευρώ για τον άγαμο και σε 2.400 ευρώ για οικογένεια.

3. Βελτιώνεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία έτσι ώστε το πρώτο κλιμάκιο μέχρι τα 80 πρώτα τ.μ. να είναι 30 ευρώ αντί 60 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή επιβάρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων από το τεκμήριο της κατοικίας. Αντίστοιχα προστίθεται κλιμάκιο για πάνω από τα 300 τ.μ. κατοικίας (300 ευρώ ανά τ.μ.) προκειμένου τα τεκμήρια να προσεγγίζουν το πραγματικό εισόδημα όσων κατέχουν τέτοια κατοικία.

4. Αυξάνεται η αντικειμενική δαπάνη για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα με την προσθήκη κλιμακίων (για πάνω από 2.000 κυβικά και μέχρι 3.000 προστίθενται 500 ευρώ ανά 100 κ.ε. και για πάνω από 3.000 κ.ε. 700 ευρώ ανά 100 κ.ε.).

5. Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από τη φοίτηση τέκνων στην A'Αθμια και B'Αθμια εκπαίδευση προσδιορίζεται στο ποσό που πραγματικά καταβάλλει ο φορολογούμενος, όπως προκύπτει από τη σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

6. Αποσυνδέεται από την αντικειμενική δαπάνη η απασχόληση μιας οικιακής βοηθού προκειμένου να μην αποτελέσει η ρύθμιση κίνητρο για μαύρη εργασία και προκειμένου να μην δημιουργεί δυσλειτουργία στην πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει στον τομέα αυτό το Υπουργείο Εργασίας.

7. Εξορθολογίζονται και γίνονται πιο αυστηρές οι ρυθμίσεις για την αντικειμενική δαπάνη σκαφών αναψυχής και αεροπλάνων. Λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια για τα ιστιοφόρα και για τα σκάφη παραδοσιακής ναυπηγικής.

8. Προκειμένου για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας, οι αντικειμενικές δαπάνες εφαρμόζονται μειωμένες κατά 30%.

9. Μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης των ναυτικών από 9% και 6% σε 6% και 3%.

10. Βελτιώνεται η ρύθμιση για τη φορολόγηση των ομορρύθμων εταιριών προκειμένου να εμποδιστεί η καταστρατήγησή της με την αποφυγή φορολόγησης του ποσοστού των εταίρων στην κλίμακα.

11. Ορίζεται ότι και για τους μηχανικούς, καθώς και για τα άλλα ελευθέρια επαγγέλματα που μπαίνουν στον λογιστικό προσδιορισμό οι ζημίες μπορούν να μεταφέρονται και σε επόμενες χρήσεις όταν προκύπτει αρνητικό εισόδημα (μέσα στα επόμενα 5 χρόνια).

12. Βελτιώνεται και ρυθμίζεται με κλίμακα η φορολόγηση των μπόνους στελεχών των τραπεζών προκειμένου να μην επιβαρυνθούν χαμηλόβαθμα και μεσαία στελέχη υπέρμετρα.

13. Προσδιορίζεται σε ποσοστό επί της εργοστασιακής αξίας το εισόδημα που προστίθεται στα στελέχη εταιριών από τη χρήση αυτοκινήτου που τους παραχωρεί η εταιρία. Το ποσοστό αρχίζει από 15% για τα χαμηλότερης αξίας και φθάνει το 30% για τα ακριβά αυτοκίνητα.

14. Ορίζεται ότι δεν θίγονται οι διατάξεις για τις πολιτιστικές χορηγίες του ν. 3525/2007, τροποποιείται ωστόσο η σχετική διάταξη ώστε το ποσοστό του εισοδήματος που τυγχάνει απαλλαγής να μην υπερβαίνει το 10%.

15. Βελτιώνονται και αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των άρθρων 39 και 39 Α του ΚΦΕ.

16. Οι βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές επί των κερδών των οποίων επιβάλλεται φορολόγηση ορίζονται από 3 μήνες στους 12 μήνες.

17. Βελτιώνεται νομοτεχνικά η διάταξη για τον ειδικό φόρο επί των πλοίων αναψυχής.

18. Προστίθενται διατάξεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση επιβολή προστίμου από τα ελεγκτικά όργανα όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώνονται προφανείς παραβάσεις (π.χ. μη έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών ή απόδειξης), οι οποίες λόγω της φύσης τους προκύπτουν από αντικειμενικά δεδομένα, η ακρόαση του φορολογούμενου δεν είναι απαραίτητη και το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι δεδομένο ως προς το ύψος του. Οι διατάξεις αυτές πιστεύουμε, όπως είπε ο υπουργός, ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στη φοροαποφυγή λόγω της δυνατότητας άμεσης επιβολής προστίμου.

19. Ορίζεται ότι το ποσοστό του φόρου που καταβάλλεται όταν ασκείται προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια ανέρχεται σε 25% (από 10% που είναι σήμερα). Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος ενόψει της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

20. Εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελείας τα χρυσά κοσμήματα αξίας κάτω από 1.000 ευρώ ανά τεμάχιο προκειμένου να διευκολυνθεί η εγχώρια βιοτεχνία στον χώρο αυτό.

21. Δεν θα γίνεται παρακράτηση 8% στις επιχειρήσεις. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η αρχική ρύθμιση είχε στόχο τον έλεγχο των πλαστών τιμολογίων, αποσύρθηκε όμως λόγω της οικονομικής ύφεσης και δεδομένου ότι θα ισχύσουν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια το 2011.

22. Δεν γίνεται παρακράτηση 20% σε ελεύθερους επαγγελματίες για συναλλαγές έως 300 ευρώ.

23. Δεν θα φορολογείται η αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2010 θα είναι η ακόλουθη:

Εισόδημα έως 12.000 ευρώ αφορολόγητο,
από 12-16.000 ευρώ καθιερώνεται συντελεστής 18%,
από 16 έως 22.000 ευρώ συντελεστής 24%,
από 22 έως 26.000 συντελεστής 26%,
από 26 έως 32.000 ευρώ συντελεστής 32%,
από 32 έως 40.000 ευρώ συντελεστής 36%,
από 40 έως 60.000 ευρώ συντελεστής 38%,
από 40 έως 60.000 ευρώ συντελεστής 40%
και για το υπερβάλλον φορολογικός συντελεστής 45%.

Η νέα κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

 
Με τη νέα κλίμακα υπάρχει μετατόπιση βάρους από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα. Η νέα κλίμακα οδηγεί σε μειώσεις φόρου για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ. Παράλληλα καθιερώνεται κλίμακα που προσδιορίσει το ύψος των δαπανών που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο κάθε φορολογούμενος για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Ετσι για ατομικό εισόδημα ως 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων. Για ατομικό εισόδημα ως 12.000 ευρώ το 10% και το 30% για το επιπλέον ποσό. Ανώτατο ποσό αποδείξεων ορίζονται τα 12.000 ευρώ. Για περισσότερες αποδείξεις από τα 12.000 ευρώ και όταν το επιπλέον ποσό φθάνει τα 15.000 ευρώ ο φορολογούμενος δικαιούται έκπτωση φόρου ίση με 10% της επιπλέον δαπάνης. Όταν οι δαπάνες που συγκεντρώνει ο φορολογούμενος είναι μικρότερες από το όριο που απαιτεί το εισόδημά του επιβαρύνεται με φόρο ίσο με το 10% της διαφοράς.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος σημαίνει ότι για εισόδημα 11.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις 1.100 ευρώ για εισόδημα 20.000 αποδείξεις 3.600 ευρώ για εισόδημα 35.000 ευρώ αποδείξεις 8.100 και για εισόδημα 48.000 ευρώ και άνω αποδείξεις 12.000 ευρώ.

Τα τεκμήρια διαβίωσης ακινήτων και ΙΧ είναι τα ακόλουθα (22-04-2010):

Αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες
Για τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου, της συζύγου του και των προσώπων που συνοικούν και τους βαρύνουν λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

Ακίνητα:

α) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά, για τα ογδόντα (80) πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με τριάντα (30) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα από ογδόντα ένα (81) μέχρι και εκατόν είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με πενήντα (50) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα από εκατόν είκοσι ένα (121) μέχρι και διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με ογδόντα (80) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα διακόσια ένα (201) έως τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εκατόν πενήντα (150) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πλέον των τριακοσίων (300) τετραγωνικών μέτρων κύριων χώρων αυτής, με τριακόσια (300) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό τριάντα (30) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τετραγωνικό μέτρο, κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%).
Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για μονοκατοικίες, κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

β) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, που εκτιμάται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα μιας ή περισσοτέρων ιδιοκατοικούμενων ή μισθωμένων δευτερευουσών κατοικιών, καθώς και των βοηθητικών χώρων αυτών, ορίζεται στo ένα δεύτερο (1/2) της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης όπως αυτή ορίζεται στην περίπτωση α΄.

Τεκμήρια Αυτοκινήτων 2010:

γ) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης , ορίζεται ως εξής:

αα) για τα αυτοκίνητα μέχρι χίλια διακόσια (1.200) κυβικά εκατοστά σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ,

ββ) για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των χιλίων διακοσίων (1.200) κυβικών εκατοστών προστίθενται τριακόσια (300) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά μέχρι τα δύο χιλιάδες (2.000) κυβικά εκατοστά,

γγ) για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των δύο χιλιάδων (2.000) κυβικών εκατοστών προστίθενται πεντακόσια (500) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά και μέχρι τρεις χιλιάδες (3.000) κυβικά εκατοστά και

δδ) για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από τρεις χιλιάδες (3.000) κυβικά εκατοστά προστίθενται επτακόσια (700) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά.

Τα παραπάνω ποσά ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης από κάθε αυτοκίνητο μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητά του, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό ως εξής:

αα) Τριάντα τοις εκατό (30%) για χρονικό διάστημα πάνω από πέντε (5) και μέχρι δέκα (10) έτη.
ββ) Πενήντα τοις εκατό (50%) για χρονικό διάστημα πάνω από δέκα (10) έτη. Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο εκδίδεται από διεθνή ή ημεδαπό φορέα που έχει αρμοδιότητα να εκδίδει τέτοιο πιστοποιητικό, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα για κινητικά αναπήρους.

Ως επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ειδικά διασκευασμένα για κινητικά αναπήρους θεωρούνται εκείνα που διασκευάσθηκαν ύστερα από άδεια της αρμόδιας αρχής για να οδηγούνται από πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητική αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ή για να μεταφέρουν αυτά τα πρόσωπα μαζί με τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τη μετακίνησή τους.

Κατεβάστε το φορολογικό νομοσχέδιο για το 2010:

icon Φορολογικό νομοσχέδιο 2010 (ΤΕΛΙΚΟ 22-04-2010) (1.72 MB)


Σχετική είδηση:
Τα νέα τεκμήρια διαβίωσης για το 2010 (ακίνητα, αυτοκίνητα): Παραδείγματα (20-03-2010)
 


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου