Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 17:49:14

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ευρωεκλογές 2009 arrow Ο γαλλικός τύπος για τις ευρωεκλογές
Ο γαλλικός τύπος για τις ευρωεκλογές
Πηγή: ΑΠΕ  08/06/09-14:55

 Για «σεισμική δόνηση » που προκάλεσαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών κάνει λόγο σήμερα ο γαλλικός τύπος, αναγνωρίζοντας ότι στη Γαλλία δύο είναι οι κερδισμένοι: ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντάνιελ Κον Μπέντιτ, γνωστός ως « Ντάνυ » από τη δράση του τον Μάη του 1968.
Με την λίστα « Ευρώπη - Οικολογία », ο Κον Μπέντιτ δημιούργησε την έκπληξη, ξεπερνώντας σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, όπως στο Παρίσι, το σοσιαλιστικό κόμμα.
Στο πρωτοσέλιδό της η Φράνς Σουάρ έχει τις φωτογραφίες των Σαρκοζί και Κον Μπεντίτ με φόντο την αστερόεσσα της ΕΕ και τίτλο « Ευρωπαϊκές Εκλογές - Οι Νικητές ».
Η Παριζιέν προσθέτει ακόμα δύο φωτογραφίες στο πρωτοσέλιδό της : της Μαρτίν Ομπρύ αρχηγού των σοσιαλιστών και του Φρανσουά Μπαϋρού των κεντρώων.
« Κύμα ταραχής » είναι ο τίτλος που συνοδεύεται από τα ποσοστά και μονολεκτικά σχόλια : 28% ο Σαρκοζί θριαμβεύει, 16% ο Κον Μπεντίτ γλεντοκοπάει, 17% η Ομπρύ βουλιάζει, 8,5% ο Μπαϋρού καταρρέει.
Η Λιμπερασιόν δίνει ιδιαίτερη θέση στην νίκη του Κον Μπεντίτ, με τετράστηλη φωτογραφία ενός « Ντάνυ » που κοιτάζει μακρυά τον ορίζοντα : « Ευρωεκλογές, η εκτόξευση - Ντάνυ » τιτλοφορεί και προσθέτει : η λίστα « Ευρώπη- Οικολογία, δημιούργησε την έκπληξη στη Γαλλία, μέσα σε μία Ευρώπη όλο και πιό δεξιά ».
Στις εσωτερικές της σελίδες μιλάει για «το όνειρο μιάς οικολογικής Ευρώπης που κέρδισε » και για έναν Κον Μπέντιτ που λειτούργησε ως « πράσινος καταλύτης».
« Ο Ντάνυ - ο - κόκκινος » (του Μάη 68) αλλάζει σε πράσινο γίγαντα » γράφει στο σχόλιό του ο διευθυντής της εφημερίδας Λωράν Ζοφρέν.
Υπογραμμίζει επίσης οτι το εκλογικό σύστημα με έναν γύρο, « δεν αφήνει να φανεί ότι το σύνολο των ψήφων της θρυμματισμένης αριστεράς είναι μεγαλύτερο από αυτό των συντηρητικών ».
Το ίδιο επιχείρημα, όμως, χρησιμοποιεί και ο διευθυντής της Φιγκαρό Ετιέν Μουζότ, στο πρωτοσέλιδο σχόλιό του, το οποίο άλλωστε τιτλοφορεί «Πράσινο φως »: « Το επιχείρημα » λέει, «ότι πάνω από το 70% των εκλογέων είπαν «όχι » στην κυβερνώσα παράταξη δεν στέκει, καθότι πρόκειται για εκλογικό σύστημα ενός γύρου ».
Αναγνωρίζει παράλληλα ότι «παρά την μεγάλη αποχή, οι χθεσινές εκλογές έφεραν μέσα τους για την Γαλλία, τη φύτρα σεισμού στην πολιτική ».
Ακόμη αναγνωρίζει ότι ο άλλος νικητής μετά τον πρόεδρο Σαρκοζί, είναι ο Ντάνιελ Κον Μπέντιτ: « Ο λυσσασμένος του Μάη 68 », λέει, « που έχει μετατραπεί σ�ενα φιλήσυχο « bobo » της οικολογίας και της Ευρώπης, πέτυχε με δύο σμπάρα να ξεπουπουλιάσει το « σοσιαλιστικό πουλερικό » και να γονατίσει τον Φρανσουά Μπαϋρού ».
Ο διευθυντής της Φιγκαρό συμβουλεύει τέλος τον γάλλο πρόεδρο ότι «θα είναι προς το συμφέρον του να υιοθετήσει » τα βασικά θέματα γύρω από την οικολογία « που ενσαρκώνει ο φρόνιμος πλέον Ντάνυ - ο - Κόκκινος » και να τα εντάξει στην πρακτική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για το περιβάλλον.
Η εφημερίδα του Κομμουνιστικού κόμματος «Ουμανιτέ» υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της την «κρίση εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη » που έδειξαν τα χθεσινά αποτελέσματα.
Εκφράζει παράλληλα ικανοποίηση για το συνολικό αποτέλεσμα που έφερε η κοινή λίστα του κομμουνιστικού κόμματος και του νέου κόμματος του Λυκ Μελενσόν, που πρόσφατα απεσχίσθη από το σοσιαλιστικό κόμμα.
« Η καλή επίδοση του αριστερού μετώπου » τιτλοφορεί, αναφέροντας οτι ελπίζει σε ένα τελικό ποσοστά 6,7 % ξεκάθαρα μεγαλύτερο από το 4,9% στο οποίο κυμμαίνεται το Αντικαπιταλιστικό κόμμα (NPA) του Ολιβιέ Μπεζανσνό.
« Διαλέγοντας να το παίξει μοναχικός καβαλάρης, το NPA έχασε την πρώτη θέση στα αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος », υπογραμμίζει η Ουμανιτέ.
Το μέλλον του Σοσιαλιστικού Κόμματος απασχολεί λίγο το σύνολο του τύπου αλλά και τους πολικούς αναλυτές στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Η Παριζιέν θεωρεί οτι η Μαρτίν Ομπρύ είναι « σε κατάσταση κινδύνου», γιατί έχει πλέον να αντιμετωπίσει όλο το κύμα δυσαρέσκειας που εκφράζεται πλέον και από στελέχη του κόμματος με δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης.
Μία έκτακτη συνάντηση προβλέπεται άλλωστε σήμερα με τους στενούς συνεργάτες της.
Η Λιμπερασιόν θεωρεί από πλευράς της ότι «ύστερα από τον σεισμό που κτύπησε το γηραιό κόμμα και μαζί του όλην την αριστερά, δύο πράγματα απομένουν : Φαντασία και Ενότητα ».«Απέχουμε όμως πολύ », καταλήγει η Λιμπερασιόν. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου