Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 17:52:55

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ευρωεκλογές 2009 arrow Aνοδο στο 39,5% της δύναμης της Kεντροδεξιάς στο Eυρωκοινοβούλιο
Aνοδο στο 39,5% της δύναμης της Kεντροδεξιάς στο Eυρωκοινοβούλιο
 TA κόμματα της Kεντροδεξιάς ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παραμένοντας πρώτη πολιτική δύναμη στο Eυρωκοινοβούλιο. Σαρωτικές ποιοτικές αλλαγές εξελίσσονταν στη σύνθεση των 736 εδρών του σώματος, διαμορφώνοντας εκ νέου τον πολιτικό χάρτη στην Ευρώπη. Με βάση αυτά αναβαθμίζεται το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ζοζέ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν.

Στο Eυρωκοινοβούλιο, για 20 συναπτά έτη, τα σκήπτρα της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης διατηρεί η Kεντροδεξιά. Το μέσο ποσοστό της κυμαινόταν στο 39,5% έναντι 36,6% του 2004, με τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων. Τα κόμματα της Kεντροδεξιάς φαινόταν ότι θα καταλάβουν τις 291 από τις 736 του Eυρωκοινοβουλίου.

Τα στοιχεία του BBC στις 23.30 ώρα Ελλάδας έδειχναν ότι έως εκείνη τη στιγμή τα κόμματα των σοσιαλιστών καταλάμβαναν 128 έδρες στο Kοινοβούλιο. Ισχυρή παρουσία αναμένεται να έχουν οι Πράσινοι - Οικολόγοι. Σε περιπτώσεις ανεπτυγμένων οικονομιών όπως της Γαλλίας οι Πράσινοι αναδείχθηκαν τρίτο κόμμα, παρά την ισχνή συμμετοχή των Γάλλων ψηφοφόρων.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χθεσινής αναμέτρησης συνιστά η ενίσχυση των μικρών κομμάτων, με βάση τις ιδιαιτερότητες ανά έθνος. Η εκλογική τους δύναμη αυξήθηκε, προσελκύοντας και την ψήφο διαμαρτυρίας ψηφοφόρων προερχόμενων από τα παραδοσιακά ισχυρά κόμματα. Στην Αυστρία ανέτειλε νέος κομματικός σχηματισμός, με βασικό προεκλογικό σύνθημα τη μάχη κατά της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας το 18% των ψήφων. Σημαντική αύξηση της εκλογικής δύναμής τους εμφανίζουν κόμματα τις άκρας Δεξιάς, με υπόβαθρο την αντιπαράθεση για τον ρόλο των μεταναστών στην αγορά εργασίας. Στην Ολλανδία το αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας κατέλαβε τις τέσσερις από τις 25 έδρες της χώρας στο Eυρωκοινοβούλιο. Οι προβλέψεις εκτιμούσαν ότι τα μικρά κόμματα, από την άκρα Δεξιά έως τους αντιευρωπαϊκούς σχηματισμούς συγκέντρωναν περισσότερες από 50 θέσεις.

Η διαγραφόμενη νίκη του συντηρητικών κομμάτων στις ευρωεκλογές ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την επανεκλογή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις πρόσφατες σφοδρές επικρίσεις εναντίον του. Η θητεία του λήγει τον Νοέμβριο και η επανεκλογή του θα κριθεί στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 18 και 19 Ιουνίου, όπου θα υποδειχθεί ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το όνομα του οποίου θα τεθεί προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ζοζέ Μπαρόζο έχει την υποστήριξη τριών κεντροαριστερών ηγετών, των πρωθυπουργών της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες.

Σημειώνεται ότι με βάση τις εκλογές του 2004 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν καταγραφεί επτά βασικές πολιτικές δυνάμεις. Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών εκπροσωπούνταν με 288 μέλη. Στη Σοσιαλιστική Ομάδα είχαν κατοχυρωθεί 217 μέλη. Στην Ομάδα της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών ανήκαν 100 μέλη, στην Ομάδα Eνωση για την Ευρώπη των Εθνών 44 μέλη, στην Ομάδα των Πρασίνων, Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία 43 μέλη, στη Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Αριστεράς των Πρασίνων Βορείων Χωρών 41 μέλη, στην Ομάδα Ανεξαρτησία και Δημοκρατία 22 μέλη και τέλος υπήρχαν μη εγγεγραμμένα 30 μέλη.

  
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου