Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 02:45:23

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ευρωεκλογές 2009 arrow Aλμα της αποχής κοντά στο 57%, «τιμωρία» για την οικονομική κρίση
Aλμα της αποχής κοντά στο 57%, «τιμωρία» για την οικονομική κρίση
 Η AΠOXH των πολιτών από τις κάλπες αναδείχθηκε τελικά ο μεγάλος «νικητής» των χθεσινών εκλογών για την ανάδειξη νέου Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου. Στις 27 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης το ποσοστό της αποχής εκτινάχθηκε κοντά στο 56,76%, με βάση τα πρώτα επίσημα στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες με την απάθειά τους επέλεξαν να στείλουν μήνυμα «τιμωρίας» προς τις κυβερνήσεις τους για τον τρόπο διαχείρισης της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 60 ετών. Πρόκειται για το πρώτο και ισχυρότερο μήνυμα των εκλογών, που διαμορφώνει νέα πολιτικά δεδομένα στην αναδιάρθρωση του πολιτικού χάρτη στην Ευρώπη των 375 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Πέρα από την άγνοια για τον ρόλο των ευρωπαϊκών οργάνων οι Ευρωπαίοι πολίτες, απέχοντας από τις εκλογές, προσδιόρισαν το στίγμα της απογοήτευσής τους αλλά και υπενθύμισαν προς τους κυβερνώντες την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Επιμέρους παραδείγματα υψηλής συμμετοχής (Μάλτα - Βέλγιο ) δεν ανατρέπουν την εικόνα και δικαιολογούνται από την κείμενη νομοθεσία ορισμένων χωρών.

Η συμμετοχή στις εκλογές κατακρημνίστηκε στο 43,24%, το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του Eυρωκοινοβουλίου. Η συμμετοχή αποκλιμακώνεται σταθερά. Από το 62% στις εκλογές του 1979 διολίσθησε στο 45,47% το 2004. Η συμμετοχή μετετράπη σε ψήφο δυσαρέσκειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης. Eτσι τεκμηριώνεται το γεγόνος ότι κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία ή κυβερνητικοί συνασπισμοί στις περισσότερες χώρες είδαν την πολιτική τους δύναμη να συρρικνώνεται δραματικά. Οι συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία πολίτες επέλεξαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την ανεργία του 9,2% και την προοπτική η ευρωπαϊκή οικονομία να βγει από το τούνελ της ύφεσης στα μέσα του 2010, κατά το πιο αισιόδοξο σενάριο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας –της μεγαλύτερης οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου–, ο οποίος στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ελάμβανε, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, το 38% των ψήφων, έναντι του 44% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2004. Στην άλλοτε κραταιά οικονομία της Βρετανίας η κυβέρνηση Μπράουν μάχεται για την πολιτική επιβίωσή της, υπό το βάρος του «άρρωστου» χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και των εθνικών σκανδάλων.

 

 

 

  
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου