Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 05:26:49

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Εκλογές 2015 arrow Η τρόικα προκάλεσε τις εκλογές στην Ελλάδα, λέει το Reuters
Η τρόικα προκάλεσε τις εκλογές στην Ελλάδα, λέει το Reuters
Πηγή: Express.gr
Η ανυποχώρητη στάση των απεσταλμένων της τρόικας στις συνομιλίες τους με την ελληνική κυβέρνηση ήταν το γεγονός, το οποίο πυροδότησε τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και την καταιγίδα στην ευρωζώνη, μεταδίδει το Reuters σε τηλεγράφημά του από την Αθήνα επικαλούμενο ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές. «Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι όλα είχαν τελειώσει» δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος στο πρακτορείο σχολιάζοντας το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και το πώς η χώρα έφτασε στο σημείο να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Η κατάρρευση των συνομιλιών στο Παρίσι την 26η Νοεμβρίου οδήγησε σε μια αλληλουχία γεγονότων που διήρκεσε έναν μήνα, και στην προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής, κατά τις οποίες μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «ανησυχεί τους επενδυτές και τους πιστωτές εξίσου», όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Στην τεταμένη συνάντηση των αντιπροσώπων της τρόικας με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης για να συζητηθεί η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το τετραετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 240 δισεκ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, έναν χρόνο πριν από την καθορισμένη προθεσμία, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Κομισιόν επέμειναν να γίνουν επιπλέον περικοπές των δημοσίων δαπανών ή να εξασφαλιστούν επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό του 2015, σύμφωνα με πρόσωπα τα οποία ήταν παρόντα.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν την επιβολή περαιτέρω μέτρων, προσθέτει το Reuters καθώς, όπως σχολιάζει το πρακτορείο, η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας «θα ήταν πολιτική αυτοκτονία».

«Μας έδωσαν την εντύπωση πως ό,τι κι αν κάναμε, δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο. «Έπειτα από αυτήν τη συνάντηση στο Παρίσι, ξέραμε πως τελείωσε» πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ απέφυγαν να προβούν σε σχόλια για το ρεπορτάζ του πρακτορείου.

Οι τεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά Έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι η άκαμπτη στάση του κλιμακίου της τρόικας οφειλόταν σε κάτι που καμιά από τις δύο πλευρές δεν ήταν διατεθειμένη να παραδεχθεί ανοικτά: στην αβεβαιότητα για το εάν η κυβέρνηση Σαμαρά θα κατάφερνε να επιτύχει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για τους δανειστές, σημειώνει το τηλεγράφημα, δεν θα είχε νόημα να ανακηρύξουν επιτυχημένη την αξιολόγηση του προγράμματος και να εκταμιεύσουν τα 7 δισεκ. ευρώ της δόσης του δανείου εάν μια κυβέρνηση που τάσσεται εναντίον του μνημονίου επρόκειτο να αναλάβει την εξουσία σε μικρό χρονικό διάστημα και να αθετήσει τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει.

Αλλά για τον Σαμαρά, προσθέτει το Reuters, η αποτυχία να ολοκληρωθεί πρόωρα το πρόγραμμα, όπως υποσχόταν, σήμανε ότι δεν θα είχε στη διάθεσή του ένα σημαντικό όπλο για να πείσει τους βουλευτές και να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Φεβρουάριο.

Εξάλλου η εξέλιξη αυτή τον έπληξε στα μάτια των ψηφοφόρων και οδήγησε τους ψηφοφόρους στις αγκάλες του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το τηλεγράφημα του Reuters.

Στην προσπάθειά του να εξισορροπήσει την κατάσταση ο Α. Σαμαράς επέσπευσε τις προεδρικές εκλογές, αλλά έχασε με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές την 25η Ιανουαρίου.

Τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης οργίστηκαν ιδιαίτερα όταν η τρόικα ζήτησε να αυξηθούν τα ποσά που προορίζονταν για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε 1,2 δισεκ. ευρώ από 1 δισεκ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε ότι αυτό ήταν «αντίθετο στους κανόνες».

Ουσιαστικά αυτό υπονοούσε πως οι δανειστές ήθελαν να μείνουν περισσότερα χρήματα στην άκρη για το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας και πρόωρων εκλογών που θα καθυστερούσαν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την εκπλήρωση των στόχων, αναφέρει το Reuters.

Το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μνημόνιο συνέπεσαν με τις προεδρικές εκλογές «μας έφερε σε μια πολύ δύσκολη θέση», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε», πρόσθεσε.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου