Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 00:56:42

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Εκλογές 2015 arrow Ρομάνο Πρόντι: «Η ακαμψία του Βερολίνου προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Ρομάνο Πρόντι: «Η ακαμψία του Βερολίνου προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Πηγή: Express.gr
Αναλυτικό άρθρο γνώμης του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, με τίτλο «η ακαμψία του Βερολίνου προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο Ιταλός πολιτικός και οικονομολόγος σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αν και όχι με τεράστια διαφορά, και προσθέτει ότι «εξαιτίας της βαθύτατης και παρατεταμένης κρίσης της χώρας, εξασφάλισε ένα αυξανόμενο ποσοστό της λαϊκής ψήφου, με ένα σύνολο προτάσεων σχεδόν επαναστατικών, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική».
 
Ο Πρόντι εκτιμά ότι «το έντονα προοδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος για την εσωτερική πολιτική με καταπολέμηση της ανεργίας, μεγαλύτερο βάρος στις κοινωνικές δαπάνες και ανακατανομή του εισοδήματος, υπέστη κάποιες περιορισμένες αλλαγές, αλλά στην ουσία του διατηρήθηκε ως είχε».
 
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι «πραγματοποιήθηκε μια βαθμιαία αλλαγή. Η προγραμματική πλατφόρμα, η οποία είχε παρουσιαστεί αρχικά, η οποία είχε ως κοινό στόχο την έξοδο από το ευρώ, με τον καιρό εγκαταλείφθηκε, με την ανάγκη μιας κάποιας δόσης τούμπας στον αέρα, η οποία τροφοδότησε τα σχόλια των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ».
 
«Κατά την πιο πρόσφατη χρονική περίοδο, κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα, παρά την πολυσύνθετη φύση των πολιτικών της παρατάξεων, δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ. Μια επιλογή η οποία έχει καθησυχάσει την κοινή γνώμη και που είναι και συνέπεια της βούληση των τριών τετάρτων των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, παρά την μακρά κρίση, επιθυμούν να μείνουν εντός κοινού νομίσματος», διαπιστώνει ο Ρομάνο Πρόντι.
 
Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές εξελίξεις, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν γράφει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, φτάνοντας όλο και πιο κοντά στην ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, συνειδητοποιεί ότι δύσκολα θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμα και ότι θα πρέπει να διαχειριστεί μια συμμαχία με πιο μετριοπαθείς δυνάμεις».
 
«Η αναθεώρηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα ενός υποχρεωτικού ρεαλισμού», εκτιμά ο ιταλός κεντρώος πολιτικός, ο οποίος γράφει, παράλληλα, ότι «στο τέλος αυτής της δύσκολης πορείας, ο Τσίπρας παραλληλίζεται, από έναν αριθμό παρατηρητών, με τον πρώην βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα, ο οποίος ξεκίνησε ως επαναστάτης και στην συνέχεια εφάρμοσε μια πολιτική ισχυρών αλλά ρεαλιστικών μεταρρυθμίσεων, για την Βραζιλία. Μια χώρα η οποία, σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές ανισότητες, δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα».
 
Προσθέτει δε, ότι «συντηρητικοί κύκλοι των Αθηνών, υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο θέλει να μείνει στο ευρώ, την Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή να επιστρέψει στην δραχμή και την Κυριακή εκτιμά ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με δημοψήφισμα».
 
Ο Ρομάνο Πρόντι, σε ανάλυσή του, επαναλαμβάνει ότι η έξοδος από το ευρώ δεν θα έφερνε κανένα ουσιαστικό θετικό αποτέλεσμα, αφού «τόσο η αύξηση των εξαγωγών, όσο και η τόνωση του τουρισμού, λόγω υποτίμησης, θα είχαν ιδιαίτερα περιορισμένες θετικές επιπτώσεις».
 
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός θεωρεί, επίσης, ότι «την επόμενη ημέρα μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θεωρείται δυνατή, ο Τσίπρας θα πρέπει να υποχρεωθεί να ξεκινήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την βοήθεια της οποίας δεν θα μπορέσει να εφαρμοσθεί κανένα σκέλος του πολιτικού του προγράμματος».
 
Ο Ιταλός οικονομολόγος με καταγωγή από την Μπολόνια θεωρεί ότι η Γερμανία δεν θα διερρήγνυε τα ιμάτιά της» για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, ενώ παράλληλα «το Βερολίνο φοβάται ότι αν επιδειχθεί περισσότερη κατανόηση προς το ελληνικό χρέος, θα επιβραδυνθούν οι διαδικασίες μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία και την Γαλλία, οι οποίες και θεωρεί ότι δεν πρέπει να αναβληθούν».
 
«Η Ελλάδα θα επιμείνει σε ένα σχέδιο ενίσχυσης και επιμήκυνσης του προγράμματος ευρωπαϊκής στήριξης, ενώ από γερμανικής πλευράς θα τείνουν να δώσουν το ελεύθερο, το πολύ, σε ένα μια μετρημένη επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, με συνέπεια την διατήρηση των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες κατηγορούνται από όλους όσους συνθέτουν την συμμαχία της οποίας ηγείται ο Τσίπρας», γράφει ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν.
 
«Η εξεύρεση συμβιβασμού μοιάζει απόλυτα αναγκαία όσο και δύσκολη, παρά το ότι η Γερμανία θα έπρεπε να έχει απόλυτη επίγνωση των ζημιών που, κατά την διάρκεια της Ιστορίας, προκλήθηκαν από μία πολιτική, η οποία έβαλε ασήκωτα βάρη πάνω στους ώμους των πολιτών των χωρών με μεγάλα χρέη», σημειώνεται στο άρθρο.
 
Ο Ρομάνο Πρόντι, τέλος, εύχεται να μην υπάρξει «μακρά παράλυση» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθυμίζει ότι μέσα στο 2015 θα στηθούν οι κάλπες και στην Ισπανία «όπου ενισχύεται, βαθμιαία, ένα κόμμα, το Podemos, το οποίο, έστω και με κάποιες σαφείς διαφορές, γεννήθηκε από τις ίδιες ανάγκες που έδωσαν ζωή στον ΣΥΡΙΖΑ, και καταλήγει:
 
«Για όλους αυτούς τους λόγους, οι εκλογές, στην μικρή Ελλάδα, έχουν μετατραπεί σε καθοριστική στιγμή για την μεγάλη Ευρώπη. Ας ελπίζουμε να το συνειδητοποιήσει και η μεγάλη Γερμανία».


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου