Κυριακή, 14 Απριλίου 2019, 18:41:23

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Εκλογές 2012 arrow Ντέρμπι «δείχνουν» και οι μυστικές δημοσκοπήσεις
Ντέρμπι «δείχνουν» και οι μυστικές δημοσκοπήσεις
Πηγή: Express.gr
Τα επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα νίκης μέσω διαρροών, με στόχο τη συσπείρωση ψηφοφόρων και τους αναποφάσιστους. Οι μυστικές δημοσκοπήσεις -λόγω του νόμου που απαγορεύει τη δημοσιοποίησή τους 15 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης- εντάσσονται πλέον στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει κυρίως μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Τα επιτελεία των κομμάτων επιχειρούν τα τελευταία 24ωρα, επικαλούμενα μετρήσεις (υπαρκτές ή ακόμη και ανύπαρκτες), να δημιουργήσουν κλίμα μέσω διαρροών είτε στο διαδίκτυο είτε μέσω κομματικών στελεχών που δρουν μέσα σε μικρές τοπικές κοινωνίες. Το κάθε κόμμα, ανάλογα με τη στρατηγική που θεωρεί ότι το συμφέρει στην παρούσα χρονική στιγμή, προχωρεί σε αυτή τη διασπορά φημών, που στόχο έχει -σε κάθε περίπτωση- να συσπειρώσει τους πολίτες υπέρ του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσκόπων, το πρώτο κόμμα θα υπερβεί κατά πάσα πιθανότητα το 30%
Στη ΝΔ δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην παρουσίαση μιας παράστασης νίκης που να ευνοεί τον κ. Σαμαρά, με την ελπίδα ότι θα υποστηριχθούν από πολίτες που συνήθως ψηφίζουν υπέρ εκείνου που θεωρούν ότι θα νικήσει. Ετσι, οι διαρροές από το επιτελείο της Λ. Συγγρού, που αξιοποιεί κυρίως το διαδίκτυο, αφορούν ένα σαφές καθαρό προβάδισμα της ΝΔ στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές».

Η διαφορά που εμφανίζουν να χωρίζει τον κ. Σαμαρά από τον κ. Τσίπρα είναι μεγαλύτερη των 15 ποσοστιαίων μονάδων στην παράσταση νίκης και τα σχόλια με τα οποία «συνοδεύουν» αυτή την εικόνα είναι πως στη συνείδηση των πολιτών -ανεξαρτήτως του κόμματος που θα ψηφίσουν- η μάχη της Κυριακής έχει κριθεί.
Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να δίνει τη μάχη των διαρροών στα ποσοστά που αφορούν την πρόθεση ψήφου. Μέλη της ηγετικής ομάδας αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει μεν το προβάδισμα, αλλά διευκρινίζουν ότι αυτό δεν είναι τέτοιο που να διασφαλίζει την εκλογική επικράτησή του την Κυριακή.

Ουσιαστικά, επιδιώκουν να πείσουν ότι υπάρχει μεν «αέρας νίκης», αλλά πιέζουν τους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστεροί κεντροαριστεροί» ότι δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη η νίκη. Στόχος της τακτικής αυτής δεν είναι άλλος από τον διεμβολισμό του ΚΚΕ αλλά και της ΔΗΜΑΡ. Στο παιχνίδι των διαρροών ενεπλάκη εσχάτως και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου επικαλούνται δημοσκοπήσεις που δείχνουν -κατά την πληροφόρηση που λένε ότι έχουν- ότι η ΝΔ έχει αποκτήσει πλέον «καθαρό» και μη αναστρέψιμο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος των κινήσεων αυτών είναι ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα επιλέγουν κάποιο από τα δύο πρώτα κόμματα.

Η μάχη των διαρροών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί μέχρι και την ημέρα των εκλογών, οπότε τη «σκυτάλη» των... ανακοινώσεων για τις δημοσκοπήσεις θα πάρουν οι «πληροφορίες» σχετικά με τα «exit polls», καθώς ο στόχος των κομμάτων είναι να επηρεάσουν ακόμη και τους ψηφοφόρους που θα ασκήσουν... αργά το μεσημέρι ή και το απόγευμα το εκλογικό τους δικαίωμα.

'Αγνωστες παράμετροι τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ
Ντέρμπι η αναμέτρηση της Κυριακής «δείχνουν» οι τελευταίες μετρήσεις

Η αλήθεια γύρω από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή (καθώς από τη Δευτέρα «τρέχουν» οι τελευταίες πριν από την κάλπη), είναι πως η αναμέτρηση της Κυριακής εξελίσσεται σε απόλυτο ντέρμπι. Ακόμη και οι ίδιοι οι ερευνητές αδυνατούν αυτή την ώρα να κάνουν ασφαλή πρόβλεψη τόσο σε ό,τι αφορά την εκλογική πρωτιά, όσο και για τη διαφορά που θα χωρίζει τελικά το πρώτο από το δεύτερο κόμμα.
Όπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε ιδιαίτερα θετική τροχιά συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους και είναι βέβαιο ότι «η πρωτιά θα παιχθεί» σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τον Μάιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, το πρώτο κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό, θα υπερβεί κατά πάσα πιθανότητα το 30%. Επίσης, είναι σημαντικό ότι έχει μειωθεί σημαντικότατα το ποσοστό που συγκέντρωσαν τον Μάιο τα κόμματα που βρέθηκαν τελικά εκτός Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 18% που ήταν το άθροισμα των ποσοστών αυτών πριν από έναν μήνα, τώρα έχει πέσει κάτω από 10%.

Οι άγνωστες παράμετροι των εκλογών της 17ης Ιουνίου παραμένουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι από το ποσοστό διατήρησης των εκλογικών δυνάμεων των δύο συγκεκριμένων κομμάτων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η εκλογική πρωτιά. Το ΠΑΣΟΚ, όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος που παρακολουθούν σταθερά τις δημοσκοπήσεις, έχει ακόμη μεγάλες δυνατότητες συσπείρωσης. Εάν αυτό συμβεί, τότε είναι πιθανόν να περιοριστούν τα ποσοστά και της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι απώλειες ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ενίσχυαν και τα δύο κόμματα που σήμερα διεκδικούν την πρωτιά. Το ΚΚΕ, στους ψηφοφόρους του οποίου «στοχεύει» πολιτικά ο κ. Αλ. Τσίπρας, δείχνει τις τελευταίες ημέρες να ανεβάζει τα ποσοστά συσπείρωσής του, γεγονός που εάν συνεχιστεί μέχρι τέλους, θα επηρεάσει σημαντικά την έκβαση της εκλογικής μάχης.

Πηγή: Εθνος 


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου