Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 17:39:44

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Εκλογές 2012 arrow Αγωνία σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης
Αγωνία σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης
Πηγή: Express.gr
ΑΓΩΝΙΑ, αβεβαιότητα και ρευστότητα για την επόμενη μέρα της οικονομίας και τη σημερινή αντίδραση της αγοράς προκαλεί το χθεσινό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών που προκάλεσε «σεισμό» στον πολιτικό κόσμο και οδήγησε στην κατάρρευση του δικομματισμού.  Μετά το αρχικό «μούδιασμα» που προκάλεσαν τα πολύ χαμηλά ποσοστά στις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αφού προηγήθηκαν πολύωρες συσκέψεις σε Συγγρού και Ιπποκράτους οι δύο αρχηγοί στις δηλώσεις τους έδειξαν πως συγκλίνουν σε κοινή κατεύθυνση, αυτή της συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικού σκοπού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς –που ως αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει πρώτος τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας– δήλωσε έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις: την παραμονή στο ευρώ και την τροποποίηση των πολιτικών του μνημονίου, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ανακούφιση της κοινωνίας. «Σήμερα», δήλωσε, «καταθέτω αυτή την ανοιχτή πρόταση προς όλες τις δυνάμεις που δέχονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής. Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η παράταξή μας δεν θα αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη».

Είχε προηγηθεί η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει  πρωτοβουλία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ των κομμάτων που «δηλώνουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ανεξαρτήτως της στάσης τους απέναντι στο μνημόνιο», ώστε να «δοκιμαστούν στην πράξη οι απόψεις που λένε ότι το μνημόνιο μπορεί να χαλαρώσει». Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας του παλιού δικομματισμού δεν θα είχε νόημα. Χαρακτήρισε ακόμη "επώδυνη" την ημέρα για το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας: "Παραμένει αμετάβλητος ο αξιακός μας πυρήνας".

Στο τραπέζι της συζήτησης για την επόμενη μέρα των εκλογών έπεσε και πάλι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς για να ανατραπεί η πορεία του μνημονίου, η οποία πάντως απορρίφθηκε εκ νέου από τη γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.  

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ιπποκράτους γνωρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα θα πάρει τη διερευνητική εντολή αν αποβεί άκαρπη η πρωτοβουλία Σαμαρά, μπήκε ως πρόταση συζήτησης το ενδεχόμενο να δοθεί ακόμη και «ψήφος ανοχής» σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς προκειμένου να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα.

Από τις χθεσινές εκλογές δημιουργείται ένα νέο πολιτικό τοπίο, καθώς επτά κόμματα εισέρχονται στη νέα Βουλή, ενώ έως τις πρώτες πρωινές ώρες βρισκόταν σε εξέλιξη ένα θρίλερ για την κοινοβουλευτική δύναμη που συγκεντρώνουν μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που από ότι φαίνεται θα φθάσει τελικά τους 149 βουλευτές.  Ένα ακόμη θρίλερ είχε να κάνει με την προσπάθεια δύο ακόμη κομμάτων να περάσουν το κατώφλι του 3% ώστε να μπουν στη Βουλή. Πρόκειται για τους Οικολόγους - Πράσινους και τον ΛΑΟΣ που όμως τελικά δεν τα καταφέρνουν. Στη νέα πολιτική βεντάλια που δημιουργείται εντός της Βουλής θέση θα έχει και το κόμμα της Χρυσής Αυγής με ποσοστό περί το 7%, που αντιστοιχεί σε 21 βουλευτές, εξέλιξη που επισημαίνεται απ'Α όλους ως άκρως ανησυχητική.

Με την δεύτερη εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος που έδωσε το πρωί της Δευτέρας η εταιρεία Singular Logic, η ΝΔ θα λάβει τελικά το 19% των ψήφων και 108 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ το 16,7% και 52 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 13,2% και 41 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,6% των ψήφων και 33 έδρες, το ΚΚΕ 8,4% των ψήφων και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή 7,0% των ψήφων και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά 6,1% και 19 έδρες.  Εκτός βουλής μένουν τελικά ο ΛΑΟΣ με ποσοστό περίπου 2,86%, οι Οικολόγοι – Πράσινοι με ποσοστό 2,86% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,69%. Η Απόκλιση της ανωτέρω εκτίμησης είναι ± 0,5%.

Λ. Γαλανός


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου