Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 17:48:32

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Εκλογές 2010 arrow Αρεστοί εναντίον αρίστων στη διοίκηση
Αρεστοί εναντίον αρίστων στη διοίκηση
Πηγή: Express.gr
 OI οικονομικές εξελίξεις δεν είναι οι αναμενόμενες, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα, αν και η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα όσα προτείνει η τρόικα προτείνει. Η τόσο δυσάρεστη αυτή εξέλιξη είναι συνάρτηση, εκτός των άλλων και του τρόπου δράσης όσων βρίσκονται στο θώκο της εξουσίας.

Για να διοικηθεί ένα υπουργείο απαιτούνται δύο συνιστώσες: Οι πολιτικοί που τοποθετούνται σε κάθε θέση ευθύνης οφείλουν να γνωρίζουν το αντικείμενο του χώρου όπου εμπλέκονται ή να γνωρίζουν από ηγεσία-διοίκηση. Το άριστο είναι ο συνδυασμός και των δύο. Αν υφίσταται ένα από τα δύο τότε μπορεί να συμβούν τα ακόλουθα:

Eνα ηγετικό στέλεχος, που γνωρίζει να μοιράζει καλά τα χαρτιά της τράπουλας στους κατάλληλους «παίχτες» μπορεί να καλύψει μέρος του κενού της έλλειψης γνώσεων. Αντίθετα ένας απλός γνώστης μιας κατάστασης χωρίς ηγετικό προφίλ δύσκολα δίνει θεαματικά αποτελέσματα.

Μήπως εδώ, στο ανθρώπινο κεφάλαιο κάθε κυβέρνησης, θα πρέπει να βρούμε την ερμηνεία για τη μοναδική κατάντια παγκοσμίως της ελληνικής οικονομίας;

Στην προηγούμενη κυβέρνηση ο παραπάνω συνδυασμός σπάνιζε. Αν ψάξουμε στους τωρινούς κυβερνώντες, τότε, πλην κάποιων φωτεινών περιπτώσεων –που δύσκολα όμως από μόνες τους μπορούν να σύρουν το «κάρο της εξουσίας»– εύκολα θα διαπιστώσουμε την παρουσία και εκεί ενός μεγάλου αριθμού ατόμων με χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα για την υψηλή τους αποτελεσματικότητα.

Παρόμοια κριτική μπορεί να ασκηθεί και στην ανύπαρκτη, χωρίς φαντασία αντιπολίτευση, που βιώνει την αυταπάτη ότι μπορεί να κυβερνήσει παίρνοντας τα ηνία της χώρας, όταν αυτό ζητηθεί από τους ψηφοφόρους, ασκώντας απλά και μόνο μια ανούσια κριτική στο μνημόνιο.

Δεν λείπουν λοιπόν από την κυβέρνηση, όπως και από όλη τη Βουλή, οι πρώην, νυν ή επίδοξοι υπουργοί, υφυπουργοί, διοικητές, επικοινωνιακοί (μόνο) βουλευτές, παιδιά του κομματικού σωλήνα, συνδικαλιστές ή πρώην «αποπαίδια» ισχυρών πολιτικών ανδρών, μη έχοντας τα εχέγγυα για να εμπνεύσουν τον κόσμο, τις αγορές και τους δανειστές μας.

Eτσι, η όλη εικόνα της οικονομίας δεν αλλάζει, ακόμη και αν ένας ιδιαίτερα εξωστρεφής πρωθυπουργός πασχίζει με όλη του τη δύναμη να αλλάξει το προφίλ της χώρας.

Το πρόβλημα αυτό επεκτείνεται σε όλη τη διοίκηση της χώρας, μέσω της στελέχωσης των φορέων του Δημοσίου. Η τελευταία ολοκληρώνεται (ακόμα) μετ'Α εμποδίων, στο πλαίσιο κάποιων σχετικά νέων αντιλήψεων περί «πολιτικά ορθών» λύσεων.

Η θέση, λόγου χάρη, ότι γενικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και ανώτατα διοικητικά στελέχη των εταιριών του Δημοσίου πρέπει να είναι νέα πρόσωπα, χωρίς παρελθόν σε προηγούμενη κυβέρνηση, θεωρείται ως μια «πολιτικά ορθή» λύση, και πράγματι έτσι είναι.

Στην περίπτωση παραβίασης της ανωτέρω ορθής επιλογής, θα ζούσαμε ενδεχομένως «μια από τα ίδια» πολιτική, καθώς παλαιά έμπειρα, αλλά εν πολλοίς φθαρμένα από τον χρόνο –και ενίοτε διεφθαρμένα– άτομα, θα επανακαταλάμβαναν κυβερνητικές θέσεις.

Η οποιαδήποτε εκτροπή από τη συγκεκριμένη εύστοχη επιλογή μπορεί να φέρει σε σύγκρουση δύο αντιλήψεις: την «πολιτική ορθότητα» που συχνά λειτουργεί εναντίον της επιζητούμενης υψηλής «αποτελεσματικότητας». Δυστυχώς, η σύγκρουση αυτή εξακολουθεί να υφίσταται, ακόμη και στην εποχή μας.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώνεται πολύ εύκολα ότι η διαδικασία της «ανοικτής διακυβέρνησης» (open.gov) με αντικείμενο την επιλογή και την τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης (οργανισμών του Δημοσίου) νέων, φρέσκων στελεχών με ικανότητες κ.λπ. οδηγείται σε θεαματικές στρεβλώσεις.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραπάνω κανόνες περί «πολιτικά ορθών λύσεων» εγκαταλείπονται σε μεγάλη έκταση σε βάρος άλλων σκοπιμοτήτων, που σχετίζονται με τις γνωστές πολιτικές ισορροπίες στο κυβερνών κόμμα και τις επιρροές των βαρόνων της πολιτικής.

Eτσι δακτυλοδεικτούμενες τοποθετήσεις σε νευραλγικούς τομείς «εγκάθετων» –όπως χαρακτηρίζονται– πολιτικών γραφείων, ατόμων με ισχυρές διασυνδέσεις και προστασία από κάποιον υπουργό εξακολουθούν να γίνονται σε μεγάλη έκταση.

Ακολουθούν λοιπόν, τα «πεπαλαιωμένα» αυτά στελέχη, με μέτριο έργο κατά το παρελθόν και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και διοικητικές ικανότητες, τον όποιον υπουργό στις πολιτικές του επιλογές ή διορίζονται σε διάφορους χώρους μετά από παρεμβάσεις του. 

Οι παρεκτροπές αυτές, κάθε μορφής, των «ορθά πολιτικών λύσεων» ερμηνεύουν τις χαμηλές επιδόσεις συγκεκριμένων ανδρών και γυναικών και τη συνέχιση των ελλειμμάτων των προς κατάρρευση εταιριών του Δημοσίου.

 

* O κ. Δημήτρης Mάρδας είναι Αν. καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ www.mardas.gr

  
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου