Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 21:21:38

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογία 2014 arrow Ξεκινούν τους ελέγχους οι «εφοριακοί - ράμπο»
Ξεκινούν τους ελέγχους οι «εφοριακοί - ράμπο»
Πηγή: Express.gr
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «βγουν» στους δρόμους οι ελεγκτές της νέας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι, διαφοροποιούμενοι από το ΣΔΟΕ που θέτει στο στόχαστρο ευρύτερα την καταστολή του οικονομικού εγκλήματος, θα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους ειδικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας. Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του 5ου Thessaloniki Forum, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. «'Αμεσα στήνουμε τη μεθοδολογία [για τη λειτουργία της νέας υπηρεσίας], η οποία θα στελεχώνεται από τελωνειακούς και εφοριακούς υπαλλήλους, ώστε οι έλεγχοι να ξεκινήσουν στις επόμενες ημέρες», σημείωσε.

Το νέο Σώμα των «εφοριακών - ράμπο»
Στο Σώμα των «εφοριακών - ράμπο» μεταφέρονται υπό τον γγ Χάρη Θεοχάρη, 192 εφοριακοί από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), καθώς και 84 οχήματα και σκάφη για τη διενέργεια ελέγχων. Συγκεκριμένα, οι "ράμπο" θα έχουν αρμοδιότητες προληπτικού ελέγχου εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας και προσωρινού φορολογικού ελέγχου, ιδίως στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, με έμφαση στον ΦΠΑ, καθώς και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας. Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους θα μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους μεταφορικών μέσων, καταστημάτων, αποθηκών και άλλων χώρων, όπου βρίσκονται αγαθά, ανεξάρτητα από τον φορέα εκμετάλλευσής τους και του τελωνειακού καθεστώτος, υπό το οποίο τελούν, όπως, επίσης σε κατασχέσεις βιβλίων, εγγράφων, αγαθών, μέσων μεταφοράς και άλλων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων.

Αντίστοιχες αρμοδιότητες διατηρούνται ωστόσο και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αυτό ασκεί. Εάν, κατά την διάρκεια ελέγχου που διενεργείται από το ΣΔΟΕ, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, προκύψουν πληροφορίες φορολογικού ή τελωνειακού ενδιαφέροντος, διαβιβάζονται με πληροφοριακό δελτίο στην ΓΓΔΕ προς αξιολόγηση. Εφόσον κατά την ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΣΔΟΕ προκύπτει παράβαση της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, η έκθεση ελέγχου διαβιβάζεται στην ΓΓΔΕ, για περαιτέρω ενέργειες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις


«Είμαστε στους στόχους μας και μάλλον λίγο καλύτερα» 

Ερωτηθείς για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο κ.Θεοχάρης απάντησε  ότι, δεδομένων των συνθηκών, «ο προϋπολογισμός εκτελείται σύμφωνα με το πλάνο» και πρόσθεσε: «είμαστε στους στόχους μας και μάλλον λίγο καλύτερα».

Τόνισε παράλληλα πως, σε ό,τι αφορά τα δημόσια έσοδα, «όλες οι ενδείξεις είναι ότι πάμε  καλά και νομίζω ότι είμαστε πάνω από τους στόχους, τόσο για τον Σεπτέμβριο όσο και για τον Οκτώβριο». Κληθείς να σχολιάσει ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα στις συζητήσεις με την τρόικα επισήμανε ότι «πάντα υπάρχουν μέτωπα, αλλά κάθε φορά που τους συναντάμε είμαστε και πιο προετοιμασμένοι».

560 εκατ. επιστράφηκαν τον Οκτώβριο στις επιχειρήσεις από τον πιστωτικό ΦΠΑ

Σε σχέση με τον πιστωτικό ΦΠΑ σημείωσε ότι τον Οκτώβριο επιστράφηκαν στις επιχειρήσεις 560 εκατ. ευρώ, έναντι 340 εκατ. τον Σεπτέμβριο. Οι συνολικές οφειλές του κράτους προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα από τον ΦΠΑ συρρικνώθηκαν στα 800 εκατ. ευρώ, από 1,8 δισ. στις αρχές του 2013. «Στόχος μας είναι να κατεβάσουμε τον χρόνο [επιστροφής του ΦΠΑ) στον ένα μήνα», υπογράμμισε.

Εξάλλου, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή για την προμήθεια των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, με τη διαδικασία να συμπίπτει με εκείνη της καταβολής του φόρου πολυτελείας, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι.

Υπέρβαση 37,2% του στόχου των εσόδων το Σεπτέμβριο

Στο μεταξύ, σημαντική βελτίωση εμφάνισαν τα έσοδα του δημοσίου το Σεπτέμβριο κυρίως λόγω των αυξημένων εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εσόδων από ΦΠΑ με αποτέλεσμα το μήνα αυτό να υπερβούν το στόχο κατά 37,2%. Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι το εννεάμηνο εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμες οφειλές έσοδα 2,132 δισ. ευρώ που ήταν αυξημένα 35% (553 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο πέρυσι. Το ίδιο διάστημα οι Δ.Ο.Υ ξεπέρασαν το στόχο για τις εισπράξεις από ΦΠΑ κατά 1,6% και κατά 4,6% το Σεπτέμβριο.

Οι επιδόσεις στους δύο αυτούς τομείς είχαν ως αποτέλεσμα το εννεάμηνο η απόκλιση των εσόδων σε σχέση με το στόχο να περιοριστεί στο 1,4% από 5,7% που ήταν το οκτάμηνο. Ειδικότερα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το Σεπτέμβριο σημειώθηκε «υψηλή εισπραξιμότητα» εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών. Εισπράχθηκαν 273 εκατ. ευρώ έναντι 73 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ανήλθαν στο σύνολό τους το Σεπτέμβριο σε 61,953 δισ. ευρώ από 61,214 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Μάλιστα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των φυσικών προσώπων που προσήλθαν στις εφορίες για ρύθμιση των οφειλών τους οι οποίοι ανήλθαν στους 526.477 από 182.785 τον Αύγουστο.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου