Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 01:05:44

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογία 2014 arrow Προς αξιοποίηση εθνικά κληροδοτήματα και σχολάζουσες κληρονομιές αξίας 14 δισ.
Προς αξιοποίηση εθνικά κληροδοτήματα και σχολάζουσες κληρονομιές αξίας 14 δισ.
Πηγή: Express.gr
 ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΗ εθνική περιουσία 10 δισ. ευρώ επιχειρεί να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο για τα εθνικά κληροδοτήματα που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη λειτουργία, εποπτεία και διαχείριση των εθνικών κληροδοτημάτων και των σχολαζουσών κληρονομιών, λόγω του απαρχαιωμένου από 70ετίας θεσμικού πλαισίου.

 Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, υπάρχουν περί τα 15.000 εθνικά κληροδοτήματα ύψους 10 δισ. ευρώ και άλλες 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές αξίας 4 δισ. ευρώ.

Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν:

1. Την αλλαγή του καθεστώτος για τις σχολάζουσες κληρονομιές. Πλέον, από τη στιγμή που θα ορίζεται κηδεμόνας για μία σχολάζουσα κληρονομιά, θα έχει αυστηρά 2 χρόνια στη διάθεσή του για να εντοπίσει νόμιμους κληρονόμους. Εφόσον παρέλθει η διετία και δεν βρεθεί κληρονόμος, η περιουσία θα περνά αυτομάτως στο Δημόσιο που θα έχει το δικαίωμα να την αξιοποιήσει με όποιο τρόπο θεωρεί κατάλληλο. Με το υφιστάμενο καθεστώς αυτό συνέβαινε στα 10 χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάστηκαν 30 χρόνια.
2. Την ανάθεση διαχειριστικών ελέγχων για τα εθνικά κληροδοτήματα σε ελεγκτικές εταιρίες. Μάλιστα, αυτό θα μπορεί να γίνει με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και η συμφωνία θα μπορεί να αφορά ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο κάποια κληροδοτήματα.
3. Την επιτάχυνση των διαδικασιών μίσθωσης διαφόρων ακινήτων που περιλαμβάνονται σε κληροδοτήματα.
4. Την αυστηροποίηση των ποινών για όσους διαχειρίζονται κληροδοτήματα και δεν παρουσιάζουν ετήσια οικονομικά στοιχεία (ισολογισμούς, απολογισμούς, προϋπολογισμούς κ.λπ.). Το χρηματικό πρόστιμο ορίζεται πλέον στα 10.000 ευρώ.
5. Την επιβολή εισφοράς 0,5% επί των εσόδων των περιουσιών των εθνικών κληροδοτημάτων. Το ποσό θα χρησιμοποιείται για την πληρωμή όσων διαχειρίζονται και ελέγχουν τα εθνικά κληροδοτήματα.
Εξίσου σημαντική αλλαγή αποτελεί και η δημιουργία μητρώων για τα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές. 


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου