Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, 05:50:40

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογία 2014 arrow Εντός 10 ημερών οι τράπεζες θα πρέπει να αποδίδουν τα κατασχεθέντα εις χείρας τρίτων λόγω οφειλών
Εντός 10 ημερών οι τράπεζες θα πρέπει να αποδίδουν τα κατασχεθέντα εις χείρας τρίτων λόγω οφειλών
Πηγή: Express.gr
 ΜΕ διαδικασίες «εξπρές» θα αποδίδονται από τις τράπεζες στα δημόσια ταμεία οι κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
    Ειδικότερα, εντός δέκα ημερών από την υποβολή δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος και χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας θα πρέπει να αποδίδονται στις εφορίες (ΔΟΥ) τα κατασχεθέντα εις χείρας τρίτων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
    Σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με τη δέσμευση χρημάτων από τράπεζες, διευκρινίζεται ότι «ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το νόμο να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα, αθροιστικά ή μη (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών ιδρυμάτων) για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου». Όπως εξηγεί, «στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει προστεθεί άρθρο με το οποίο καθιερώθηκε η υποχρέωση της απόδοσης των κατασχεθέντων στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος, χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας».
Το θέμα είχε αναδείξει με σχετική ερώτηση η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και αφορούσε τα δεσμευμένα χρήματα οφειλετών στο Δημόσιο (κατάσχεση εις χείρας τρίτων) που όμως παραμένουν στη διαχείριση των τραπεζών και δεν αποδίδονται άμεσα στις οικονομικές υπηρεσίες, την ίδια ώρα που η είσπραξη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί μόλις το 4% στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.

Επιπλέον, ο κ. Μαυραγάνης επικαλείται εγκύκλιο του υπουργείου (του 2006), με την οποία «η επερχόμενη αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσης απαίτησης στο Δημόσιο μετά από κατάσχεση εις χείρας τρίτου καθιστά την απαίτηση αυτή δημόσιο έσοδο και κατά συνέπεια μπορεί να επιδιωχθεί η είσπραξή της με τα μέσα διοικητικής εκτέλεσης δυνάμει νέου νομίμου τίτλου κατά του τρίτου και βεβαίωση αυτού». Υπογραμμίζει ακόμη ότι το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του για ενίσχυση και εντατικοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού δίνει συνεχώς οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και τη λήψη όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, με ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους οφειλέτες και επισημαίνει ότι για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών συστήθηκε η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης ιδιαίτερα σημαντικού ύψους οφειλών σε όλη την επικράτεια. 


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου