Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 16:18:36

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογία 2014 arrow Στο «μικροσκόπιο» 1.500 ελεγκτών ύποπτοι φορολογούμενοι για απόκρυψη εισοδήματος
Στο «μικροσκόπιο» 1.500 ελεγκτών ύποπτοι φορολογούμενοι για απόκρυψη εισοδήματος
Πηγή: Express.gr
 ΜΕ 10 κριτήρια βαθμολόγησης της επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή, 1.500 ελεγκτές αναλαμβάνουν δράση κατά των ύποπτων φορολογούμενων για απόκρυψη εισοδήματος, διακίνηση μαύρου χρήματος και μη απόδοση στο Δημόσιο φόρων και τελών. Σε πρώτη φάση στη λίστα προτεραιότητας για έλεγχο μπαίνουν 10.700 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που οι υποθέσεις τους βρίσκονται κοντά σε παραγραφή και για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για φοροδιαφυγή. Στη συνέχεια ο αριθμός των ελεγχόμενων θα διευρυνθεί καθώς η μαύρη λίστα θα επικαιροποιείται και θα εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία και ευρήματα.

Στα κριτήρια επιλογής των φορολογούμενων που μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το φορολογικό μητρώο, οι δηλωθείσες δαπάνες ως ποσοστό επί του εισοδήματος ή του τζίρου, το είδος, η έδρα και τα έσοδα της επιχείρησης, οι απότομες μεταβολές στο επιχειρηματικό, εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ, το ύψος των καταθέσεων και των εμβασμάτων στο εξωτερικό καθώς και οι κρατικές ενισχύσεις μέσω αναπτυξιακών νόμων.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που θα επιλεγούν για έλεγχο στις φορολογικές τους δηλώσεις θα προέρχονται από συγκεκριμένες λίστες που θα καταρτιστούν κεντρικά από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση αντικειμενικά κριτήρια επιλογής, ανάλογα το πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κρύβονται αδικήματα φοροδιαφυγής πίσω από συγκεκριμένη οικονομική συμπεριφορά που έχει εντοπιστεί.
Με βάση το νέο σύστημα, για την επιλογή των υποθέσεων που θα ελέγχονται θα εφαρμόζονται συγκεκριμένα κριτήρια και θα χρησιμοποιούνται μέθοδοι ανάλυσης. Για κάθε κριτήριο κινδύνου αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός μορίων που αποτυπώνουν το βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Οι φορολογούμενοι που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα και με διαδικασίες-εξπρές.

Οι κατάλογοι που θα καταρτιστούν θα αποσταλούν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή:

- στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), αν πρόκειται για υποθέσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25.000.000 ευρώ,
- στα αρμόδια Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αν πρόκειται για υποθέσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα από 3.000.001 ευρώ μέχρι 25.000.000 ευρώ
- στις αρμόδιες ΔΟΥ για υποθέσεις με ποσά ετήσιων ακαθάριστων εσόδων μέχρι 3.000.000 ευρώ.

Συνολικά, φέτος 1.500 φοροελεγκτές που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα κληθούν να ελέγξουν 9.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Εξάλλου σε κάθε ελεγκτή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα ανατεθούν προς έλεγχο τρεις υποθέσεις φυσικών προσώπων, οι οποίες θα έχουν επιλεγεί με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Επίσης υποχρεωτικά θα διενεργηθεί ο έλεγχος:
- σε 1.700 υποθέσεις φορολογούμενων οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν κυρίως υποθέσεις φυσικών προσώπων που υποκρύπτουν επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία δεν δηλώθηκε στην εφορία.
- Σε επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αξιοποιήσει τον αποκαλούμενο νόμο Χριστοδουλάκη, σχηματίζοντας αφορολόγητο αποθεματικό για τις χρήσεις 2004 και 2005, διαδικασία που είχε χαρακτηριστεί εκ των υστέρων από την Κομισιόν ως παράνομη κρατική ενίσχυση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει από το 2012 διαδικασία ανάκτησης αυτών των φορολογικών απαλλαγών και μάλιστα εντόκως.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου