Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 22:14:45

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογία 2014 arrow Πρόστιμα έως 2.000 ευρώ για «κλείσιμο» βιβλίων
Πρόστιμα έως 2.000 ευρώ για «κλείσιμο» βιβλίων
Πηγή: Express.gr
ΜΕ πρόστιμα της τάξης των 1.000 και των 2.000 ευρώ βρέθηκαν  αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι που έσπευσαν στην εφορία για να κλείσουν τα βιβλία τους για να αποφύγουν την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.
 Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε ειδοποιητήρια σε 240.000 πολίτες που βρέθηκαν με ανοικτό μπλοκ παροχής αποδείξεων αλλά χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει τζίρο μέσα στο 2011. Κλήθηκαν να κλείσουν τα «ανενεργά» βιβλία τους εκπρόθεσμα (δηλαδή να τα κλείσουν με ημερομηνία πριν από την 1-1-2011) ούτως ώστε να μην τους επιβληθεί το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ. Μόλις έφτασαν στην εφορία όμως ανακάλυψαν πως η εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών επισείει πρόστιμο 40 - 450 ευρώ ενώ ακολουθεί και φορολογικός έλεγχος που συνήθως  οδηγεί σε επιπλέον πρόστιμα για κάθε παράβαση που εντοπίζεται.

Έτσι οι φορολογούμενοι κατέληξαν να πληρώσουν πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ για να αποφύγουν ένα χαράτσι της τάξης των... 500 ευρώ!
Όσοι  είχαν «καθαρούς λογαριασμούς»  με την εφορία πλήρωσαν μόνο το πρόστιμο της εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών το οποίο, μετά από διαπραγματεύσεις και παζάρια του φορολογούμενου με τον εφοριακό, μπορεί να περιοριστεί στα 40 ευρώ

Κατά τη διακοπή δραστηριοτήτων γίνεται έλεγχος ανά φορολογικό αντικείμενο (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, υποχρεώσεις  Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων  κ.λπ.) και εφόσον εντοπίζονται απλήρωτες οφειλές, μπαίνουν μπροστά οι διαδικασίες  για την επιβολή πρόσθετων  φόρων και για την είσπραξη των οφειλομένων. Και οι έφοροι έχουν βρει απίστευτους τρόπους για να ανακαλύπτουν φορολογικές παραβάσεις:

- υπάρχουν φορολογούμενοι που κατά την προσπάθεια διακοπής της δραστηριότητας, διαπιστώνουν ότι, με βάση τη φορολογική νομοθεσία,  έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ από το 2010! Αν έχουν «κόψει» στο μεταξύ δελτία βρίσκονται αντιμέτωποι με καταλογισμό ΦΠΑ, πρόστιμα κ.λπ. Σημειώνεται ότι για κάθε μία απόδειξη που δεν κόπηκε ή αν κόπηκε λανθασμένα χωρίς ΦΠΑ το πρόστιμο είναι τουλάχιστον 800 ευρώ

- άλλοι φορολογούμενοι έχουν χάσει παλιά μπλοκ αποδείξεων και καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 600 για κάθε βιβλίο που δεν μπορούν να προσκομίσουν

- ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι εφοριακοί σε συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών  - πελατών που δεν υποβλήθηκαν. Το πρόστιμο κυμαίνεται από 800  έως 2.500 ευρώ  για κάθε χρονιά που δεν υπέβαλε ο φορολογούμενους τις καταστάσεις.

 - Για περιοδική δήλωση ΦΠΑ που δεν υποβλήθηκε το πρόστιμο κυμαίνεται  50 - 140 ευρώ και για εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ το πρόστιμο φτάνει τα 250 ευρώ ανά δήλωση. Με τον τρόπο αυτό η τελική επιβάρυνση, από τη διακοπή εργασιών, καταλήγει να είναι πολύ μεγαλύτερη από το τέλος επιτηδεύματος που προσπαθεί να γλιτώσει ο φορολογούμενος. Ωστόσο, το κόστος διακοπής εργασιών είναι εφάπαξ, ενώ το τέλος επιτηδεύματος πληρώνεται κάθε χρόνο.

Το τέλος επιτηδεύματος θα πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί που έχουν μπλοκάκι για μια δεύτερη απασχόληση.  Όσοι κρατούσαν ανοιχτά τα βιβλία τους με την ελπίδα να δουλέψουν  αλλά τελικώς δεν εισέπραξαν κανένα εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2011 από το επάγγελμά τους, θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να πληρώσουν επίσης τα 500 ευρώ, ασχέτως αν δεν έβγαλαν κανένα εισόδημα από τη δραστηριότητά τους.
Για να μην πληρώσει κάποιο το τέλος επιτηδεύματος εφέτος, θα έπρεπε να είχε κάνει διακοπή εργασιών από τα τέλη του 2010. Όσοι έκαναν διακοπή εργασιών μέσα στο  α΄ τρίμηνο θα πληρώσουν φέτος το ¼ του τέλους, αν δήλωσαν διακοπή στο εξάμηνο θα πληρώσουν το μισό κ.ο.κ.

Του Στέλιου Κράλογλου


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου