Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 04:50:22

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ασφαλιστικό 2014 arrow Νέος τρόπος είσπραξης εισφορών για 1,2 εκατ. ασφαλισμένους
Νέος τρόπος είσπραξης εισφορών για 1,2 εκατ. ασφαλισμένους
Πηγή: Express.gr
Η εφαρμογή νέου συστήματος που προβλέπει ενιαίες ρυθμίσεις στις εισφορές των ταμείων, νέο πλαίσιο οργανωτικών και διαρθρωτικών αλλαγών καθώς και το τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης και της παροχής εφάπαξ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αποφασίστηκε χθες από τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση, σε σύσκεψη για το νέο ενιαίο και ηλεκτρονικό τρόπο είσπραξης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της μηνιαίας Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις. Το σύστημα τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου του 2013 και αφορά 1.200.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων περίπου 400.000 είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑ και περίπου 800.000 είναι δικαιούχοι παροχών πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ).

«Προχωρούμε σήμερα σε μία ακόμη γενναία μεταρρύθμιση με διπλό στόχο, αφενός με την ολοκλήρωση της ενιαιοποίησης της επικουρικής ασφάλισης με οριστικό και δίκαιο τρόπο και αφετέρου με τον εξορθολογισμό της διαδικασίας είσπραξης των εισφορών για παροχή εφάπαξ», δήλωσε ο κ. Βρούτσης. «Το νέο σύστημα συμβάλλει στην ταχύτερη απονομή των παροχών, αλλά και στη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής με όφελος 70 εκατ. ευρώ ετησίως υπέρ των εργαζομένων και συνταξιούχων. Επομένως, νοικοκυρεύουμε οριστικά τα δύο αυτά ταμεία. Κλείνουμε έναν ιστορικό κύκλο 20 ετών, μία ακόμη "ανοιχτή πληγή" του ασφαλιστικού συστήματος, κατάλοιπο της αδράνειας και της αναβλητικότητας του παρελθόντος. Παρεμβαίνουμε και αλλάζουμε το μέλλον» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Με το νέο σύστημα οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν τις κρατήσεις για επικουρικό και εφάπαξ μαζί με τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, ενώ το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ, επεκτείνεται στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αλλά και οι 12 τομείς του Φορέα Πρόνοιας του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) θα ενταχθούν στο βασικό εργαλείο, την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, που είναι εγκατεστημένη και στηρίζεται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ-ΙΚΑ).

Στόχος του νέου συστήματος είναι η ταυτόχρονη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής. Οι απώλειες του συστήματος από την εισφοροδιαφυγή υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι το πρόσθετο όφελος από την εφαρμογή αυτού του ενιαίου τρόπου καταβολής των εισφορών θα ανέλθει στο 12-15% επί των υφιστάμενων εσόδων για το ΕΤΕΑ και στο 20-25% επί των υφιστάμενων εσόδων για τους φορείς πρόνοιας. Η συνολική ετήσια εξοικονόμηση αναμένεται να φθάσει στα 65 έως 70 εκατ. ευρώ.

Στην εισήγησή του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι με το νέο σύστημα αντιμετωπίζεται η αδυναμία παρακολούθησης της ασφαλιστικής τακτοποίησης του προσωπικού των εργοδοτών που υπάγονται στα ταμεία, η απουσία ανάπτυξης αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου της είσπραξης των εισφορών από τους εργοδότες και η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των παροχών (συντάξεων και εφάπαξ) προς τους ασφαλισμένους. «Με το νέο σύστημα, ισχυροποιούνται οι δημόσιοι μηχανισμοί ελέγχου και εποπτείας των ασφαλιστικών φορέων και διασφαλίζεται η δημόσια κοινωνική ασφάλιση» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

Χαρακτηριστικό της σημερινής εικόνας είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο διοικητής του ΤΑΠΙΤ, Παύλος Παππάς. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, στον τομέα του μετάλλου δραστηριοποιούνται 180.000 εταιρείες από τις οποίες μόνον οι 80.000 έχουν απογραφεί, ενώ εισφορές καταβάλουν οι 8.000.

Ανάλογη είναι και η πρόσφατη περίπτωση του επικουρικού ταμείου στο οποίο η απονομή των συντάξεων γινόταν στη βάση υπεύθυνων δηλώσεων, καθώς υπήρχε παντελής απουσία ελέγχου και παρακολούθησης των καταβαλλόμενων εισφορών.

Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής επιτελικής επιτροπής που θα αναλάβει τον συντονισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών, την επίλυση τυχόν προβλημάτων, καθώς και την υποβολή προτάσεων, ώστε η ένταξη των τομέων του ΕΤΕΑ και του ΤΑΠΙΤ στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κοκκόρης, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του ΕΤΕΑ, Αναστάσιος Παπανικολάου και Αθανάσιος Αθανασίου, αντίστοιχα, ο διοικητής του ΤΑΠΙΤ, Παύλος Παππάς, η γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης, 'Αρτεμις Δεδούλη και η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, Ευφροσύνη Κουσκουνά.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου