Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 08:40:49

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ασφαλιστικό 2014 arrow Από «κόσκινο» περνούν 400.000 συντάξεις χηρείας
Από «κόσκινο» περνούν 400.000 συντάξεις χηρείας
Πηγή: Express.gr
 ΣΤΟ μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας τίθενται 400.000 συντάξεις χηρείας. Ήδη ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης έχει ζητήσει με έγγραφό του από όλα τα ταμεία αναλυτικά στοιχεία για το πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει η απογραφή των δικαιούχων συντάξεων χηρείας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πιστοποίηση των συντάξεων χηρείας έχει ξεκινήσει στον ΟΓΑ, ενώ την επόμενη εβδομάδα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους. Στόχος είναι η διαδικασία να γίνει με αξιόπιστο τρόπο, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα χορήγησης συντάξεων χηρείας σε άτομα που έχουν παντρευτεί εκ νέου.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με όλες τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε έως τις 28 Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί τόσο η διαδικασία της αυτοπρόσωπης απογραφής όσο και η πιστοποίηση όλων των συντάξεων χηρείας.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία απογραφής έχει ολοκληρωθεί και άφαντοι παραμένουν έως σήμερα περίπου 40.000 συνταξιούχοι στους τρεις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς. Συγκεκριμένα αναζητούνται 11.095 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, 12.792 συνταξιούχοι του ΟΓΑ και 15.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ. Οι διοικήσεις και των τριών ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να προχωρήσουν σε διακοπή της καταβολής της σύνταξης σε όσους δεν απογράφηκαν.
Ακόμη στο «επίκεντρο» των ελέγχων είναι και 560.000 συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών φορέων που δεν έχουν ακόμα δηλώσει ΑΦΚ ή ΑΜΚΑ (μητρώο κοινωνικής ασφάλισης). Από αυτούς περίπου 120.000 καλύπτονται από το ΙΚΑ, όπου καταβάλλεται προσπάθεια διασταύρωσης, με τη γενική γραμματεία, των στοιχείων.

Απευθείας παραπομπή σε δίκη

Σε δίκη, με απευθείας κλήση, θα παραπεμφθούν όλοι όσοι διαπιστωθεί ότι εισέπρατταν παράνομα συντάξεις. Κατόπιν απόφασης του υπουργού Εργασίας έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία απαίτησης ως αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις που διαπιστωμένα δόθηκαν σε μη δικαιούχους. Μάλιστα το ΙΚΑ γι'Α αυτό το λόγο προχώρησε σε αύξηση των ετών αξίωσης επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών από 10 έτη που ήταν σε 20 έτη. Δηλαδή για τις πράξεις καταλογισμού που εκδίδονται από 12.11.2012 και μετά και αφορούν αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές εφαρμόζεται η εικοσαετής παραγραφή.

Ήδη το δρόμο τις δικαιοσύνης πήραν δύο περιπτώσεις ασφαλισμένων που εντόπισαν οι ελεγκτές του ΙΚΑ. Πρόκειται για δύο άνδρες, οι οποίοι, έπειτα από σχετικές έρευνες του ΙΚΑ, διαπιστώθηκε ότι εισέπρατταν παράνομα, ο πρώτος σύνταξη χηρείας από την αποθανούσα σύζυγό του, ενώ είχε παντρευτεί εκ νέου και ο δεύτερος εξακολουθούσε να παίρνει τη σύνταξη της αποβιώσασας μητέρας του, αποφεύγοντας συνειδητά να δηλώσει το θάνατό της.

Αργυρώ Μαυρούλη 


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου