Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 19:59:58

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ασφαλιστικό 2014 arrow Ασφαλιστικός οδηγός για συνταξιοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών από τον ΟΑΕΕ
Ασφαλιστικός οδηγός για συνταξιοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών από τον ΟΑΕΕ
Πηγή: Express.gr
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ αλλαγές υπάρχουν φέτος για όσους ελεύθερους επαγγελματίες επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης πληθαίνουν τα λουκέτα και η πλειοψηφία των ασφαλισμένων ψάχνει τρόπο να συνταξιοδοτηθεί. Η ΕΞΠΡΕΣ παρουσιάζει έναν ασφαλιστικό οδηγό για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τα όρια ηλικίας και την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και όσοι έχουν οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ προς το ταμείο.

Το δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και του 65ου έτους της ηλικίας ή των 40 ετών ασφάλισης και του 60ού έτους της ηλικίας.
Η θεμελίωση του δικαιώματος και για τη μεταβατική περίοδο από το 2010 μέχρι το 2015 είναι ως εξής:
'Ανδρες - γυναίκες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ
- Με 36 έτη ασφάλισης το 2011 σε ηλικία 60 ετών
- Με 37 έτη ασφάλισης το 2012 σε ηλικία 60 ετών

Έτσι, η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για συνταξιοδότηση με 15 έτη ασφάλισης από το φορέα των ελευθέρων επαγγελματιών. Η διαφοροποίηση σε σχέση με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία είναι ότι ο ΟΑΕΕ δεν χορηγεί μειωμένη σύνταξη. Επομένως, ο ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ απαραίτητα θα πρέπει να περιμένει τη συμπλήρωση του 65ου έτους να λάβει σύνταξη από το φορέα.
Αντίστοιχα και σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξαν αλλαγές σε όρια ηλικίας από το ν. 3863/2020 και επομένως δεν δύνανται οι ασφαλισμένοι να συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο με εξαγορά πλασματικών. Μόνο ο στρατός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προαιρετική ασφάλιση.

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης

Όσοι λοιπόν συνταξιοδοτηθούν θα διαπιστώσουν αυξήσεις στα όρια ηλικίας. Για τη συνταξιοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών και αυτοκινητιστών απαιτείται η συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης, από 36 εφέτος, καθώς και η συμπλήρωση του 60ού έτους ηλικίας.
Αντίστοιχες αλλαγές ισχύουν και για τους επιστήμονες του ΕΤΑΑ, μηχανικούς, εργολήπτες, νομικούς, συμβολαιογράφους, γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Συγκεκριμένα, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά ένα χρόνο, στα 37 (από 36 φέτος) και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να είναι 60 για τους άνδρες (από 59 φέτος) και 59 για τις γυναίκες (από 58 φέτος).
Ειδικά για τις γυναίκες, στην περίπτωση συμπλήρωσης 25 ετών ασφάλισης στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμεία Νομικών) το όριο ηλικίας έχει διαμορφωθεί στα 62, από 61 που ήταν πέρσι.
Για τις γυναίκες δικηγόρους, μητέρες ανηλίκων καθώς και για τους άνδρες δικηγόρους χήρους, πατέρες ανηλίκων, απαιτούνται αντί 25 έτη, 22,5έτη ασφάλισης, με όριο ηλικίας τα 58, από 55 που ίσχυε πέρσι.

Λόγω θανάτου
Στην περίπτωση θανάτου συνταξιούχου λόγω γήρατος ή αναπηρίας τα μέλη της οικογένειάς του δικαιούνται σύνταξη, αρκεί να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:
- Εφόσον είχε συμπληρώσει ο θανών 4.500 ημέρες ασφάλισης.
- Εφόσον είχε συμπληρώσει 1.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες τουλάχιστον 300 την τελευταία 5ετία πριν από το θάνατό του.
- Εφόσον είχε συμπληρώσει 300 ημέρες ασφάλισης και δεν είχε συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του. Οι ημέρες αυτές αυξάνονται κατά 120 κάθε έτος μετά το 21ο και μέχρι τη συμπλήρωση 4.200 ημερών στο 54ο έτος της ηλικίας. Από τις απαιτούμενες για κάθε έτος ηλικίας ημέρες ασφάλισης οι 300 τουλάχιστον ημέρες θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί την τελευταία πριν από το θάνατο πενταετία. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως αν ο θάνατος του ασφαλισμένου οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή σε επαγγελματική ασθένεια, τα μέλη της οικογένειάς του δικαιούνται σύνταξη, αρκεί η απλή ασφάλιση χωρίς χρονικές προϋποθέσεις (με μια ημέρα ή και λίγες ώρες). Σε περίπτωση θανάτου από ατύχημα εκτός εργασίας (που δεν αποτελεί εργατικό ατύχημα) τα μέλη της οικογένειας δικαιούνται σύνταξη, εφόσον ο ασφαλισμένος είχε συμπληρώσει τις μισές ημέρες από αυτές που απαιτούνται για σύνταξη, λόγω θανάτου από κοινή ασθένεια.

Αναγνώριση πλασματικών

Έως και 5 χρόνια ασφάλισης μπορούν να αναγνωρίσουν από διαφορετικές «πηγές», φέτος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) ώστε να συμπληρώσουν τα χρόνια που χρειάζονται με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο και να συνταξιοδοτηθούν. Οι χρόνοι που μπορούν να «αξιοποιηθούν» είναι:
1. Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.
2. Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής καθώς και ο χρόνος σπουδών, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε μέσες επαγγελματικές σχολές, ο οποίος είναι ίσος με τα κατά το χρόνο αποφοίτησης επίσημα ακέραια χρόνια σπουδών της οικείας σχολής.
3. Ο χρόνος ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.
4. Ο πλασματικός χρόνος των μητέρων (αφορά μόνο ασφαλισμένες του ΤΣΑ) του άρθρου 141 του Ν. 3655/08 (ΦΕΚ 58 Α) που αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές και ανεξάρτητα του χρόνου γέννησης των παιδιών.
5. Ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν την εγγραφή στα μητρώα του ΟΑΕΕ (ειδικά για την περίπτωση αυτή θα μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι 5 έτη) εφόσον δεν είχαν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.

Για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι αναγνωρίσεις θα είναι με εξαγορά με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει ο ασφαλισμένος κατά το μήνα υποβολής της αίτησης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Η αναγνώριση και εξαγορά του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας γίνεται με τις διατάξεις του Ν. 1358/1983 όπως ισχύουν κάθε φορά. Στις περιπτώσεις που θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2014, το ποσό για την εξαγορά του χρόνου της στρατιωτικής θητείας στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης μειώνεται κατά 30%. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και εφεξής το ανωτέρω ποσό μειώνεται κατά 50%.Το καταβαλλόμενο ποσό και στις δύο περιπτώσεις δεν μπορεί να είναι κατώτερο αυτού που προκύπτει με βάση υπολογισμού το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (165 ευρώ το μήνα). Στην αναγνώριση σπουδών ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο της αποφοίτησης. Ωστόσο, αν κατά το χρόνο φοίτησης στις αναφερόμενες σχολές υπήρχε ασφάλιση σε οποιονδήποτε ομοειδή φορέα ασφάλισης, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος. Η ρύθμιση αναφέρεται σε αποφοίτηση, δηλαδή σε περάτωση των σπουδών και δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αναγνώριση χρόνου σπουδών είναι: Αίτηση, βεβαίωση απόκτησης πτυχίου από τη σχολή (να αναφέρεται η διάρκεια φοίτησης), αντίγραφο πτυχίου, υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου από την οποία να προκύπτει απαραίτητα ότι δεν υπάρχει ασφάλιση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε άλλο φορέα ασφάλισης και δεν έχει επίσης αναγνωρισθεί σε άλλο φορέα.

Για όσους είναι κάτοχοι πτυχίου εξωτερικού θα πρέπει να προσκομιστεί η αναγνώριση πτυχίου εξωτερικού από τον αντίστοιχο επίσημο φορέα (ΔΟΑΤΑΠ πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ ή υπουργείο Εξωτερικών κ.ά.). Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου. Ως χρόνος ανεργίας, πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θεωρείται κάθε κενό χρονικό διάστημα, μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, για το οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αναγνώριση χρόνου ανεργίας είναι: Αίτηση, βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει η ασφάλισή του σε ασφαλιστικό φορέα πριν το χρονικό διάστημα ανεργίας, υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου από την οποία να προκύπτει απαραίτητα ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν έχει αναγνωρισθεί σε άλλο φορέα. Σε περίπτωση εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση για το χρονικό διάστημα που βρίσκονταν σε ανεργία.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χρόνος εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα πρέπει να συμπληρώνεται υπεύθυνη δήλωση από την οποία να προκύπτει απαραίτητα ότι για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί να αναγνωρίσει ο ασφαλισμένος, δεν υπάρχει ασφάλιση σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο. Ο χρόνος σπουδών καθώς και ο χρόνος ανεργίας αναγνωρίζονται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου. Για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα καταβάλλεται ποσό εξαγοράς, το οποίο προκύπτει από τον υπολογισμό ποσοστού 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, υπολογιζόμενων στο 25πλάσιο του ΗΑΕ (ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη) που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης. Περαιτέρω, καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του ποσού εξαγοράς που προκύπτει από τις παραπάνω αναγνωρίσεις (είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% είτε σε μηνιαίες δόσεις ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες είτε με παρακράτηση του 1/4 του ποσού της σύνταξης) και επιπλέον προβλέπεται η επιβολή των αναλογούντων προσθέτων τελών, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μηνιαίας δόσης.

Συνταξιοδότηση με οφειλές

Τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ οι οποίοι έχουν οφειλόμενες εισφορές μέχρι 20.000 ευρώ δίνει σχετική εγκύκλιος του Οργανισμού.
Όπως διευκρινίζεται ότι με τις διατάξεις του ν. 4075/12 αυξήθηκε μόνο το επιτρεπόμενο όριο οφειλής των πρόσθετων τελών και ότι το πλαφόν των απλήρωτων εισφορών παραμένει στα 30 κατώτατα όρια συντάξεων (14.100 ευρώ). Το νέο όριο ισχύει για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από 11/4/2012 και μετά, για αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από τις 11/4/2012 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου) οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα και δεν έχει γνωστοποιηθεί η οφειλή καθώς και για αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν πριν από την 11/4/2012 αλλά δεν έχει παρέλθει μέχρι τη δημοσίευση του νόμου η προθεσμία των δύο μηνών για την καταβολή της δόσης.

Αναλυτικότερα η οφειλή αυτή προσαυξημένη με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ συμψηφιζόταν ή παρακρατούνταν από το ποσό της σύνταξης σε ίσες μηνιαίες δόσεις οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να είναι περισσότερες από 40.
Να σημειωθεί ότι η αύξηση του ορίου παρακράτησης αφορά μόνο στα πρόσθετα τέλη καθώς το μέγιστο ποσό παρακράτησης από εισφορές και αναγνώριση πλασματικών χρόνων παραμένει στα 30 κατώτερα όρια (κ.ο.) συντάξεων.
ΑΡ.Μ.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου