Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 17:37:47

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ασφαλιστικό 2014 arrow Καμία ασφαλιστική παροχή δεν θα δίνεται χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ
Καμία ασφαλιστική παροχή δεν θα δίνεται χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ
Πηγή: Express.gr

ΜΕ επείγουσα εγκύκλιο που έστειλε προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης προωθεί τη συγκέντρωση όλων των αρχείων των συνταξιούχων των ταμείων και τη διασταύρωση όλων αυτών των δεδομένων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2013 να έχει εξυγιανθεί πλήρως το σύστημα συνταξιοδοτικών παροχών από "μαϊμού" συντάξεις και απώλεια πόρων. «Αυτό είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας για όλους τους ασφαλισμένους πολίτες», καταλήγει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι να αποκαλυφθεί όλο το φάσμα των παράνομων συντάξεων, να εντοπιστούν οι διπλές και τριπλές συντάξεις που υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια καταβολής, να διασφαλιστεί ότι όλα αυτά τα εισοδήματα δηλώνονται και φορολογούνται και εν τέλει να διαπιστωθεί αν όλες οι συνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται με νόμιμο τρόπο.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι «στο εξής, καμία ασφαλιστική παροχή δεν θα δίνεται χωρίς τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ. Αυτοί οι δύο μοναδικοί αριθμοί, που αφορούν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του κάθε πολίτη, αξιοποιούνται πλέον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «είναι η πρώτη φορά που διενεργείται ένας τόσο εκτεταμένος και σε βάθος έλεγχος των συνταξιοδοτικών παροχών. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα "τυφλό" ασφαλιστικό σύστημα και κανένα ταμείο δεν "έβλεπε" τις παροχές και τις συντάξεις που έδιναν τα άλλα ταμεία στους δικούς του ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι πόροι σε παροχές που δεν έπρεπε να δίνονται και σε φόρους ή σε εισφορές που δεν καταβάλλονταν».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν από τη διασταύρωση των στοιχείων στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και την ηλεκτρονική διασύνδεση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών:

- 32 άτομα (0,17%) είχαν λανθασμένο ΑΦΜ.
- 1.070 ασφαλισμένοι (5,66%) εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση.

- 642 ασφαλισμένοι (3,39%) δεν υπέβαλαν δήλωση παρ'Α ότι υποχρεούνταν εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.

- 1.696 είναι οι συνταξιούχοι του ταμείου Νομικών με αναπηρία (ποσοστό 9,5%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%).

- Συνολικά 2.898 συνταξιούχοι δικηγόροι εντοπίστηκαν να μην υποβάλλουν δηλώσεις ή να δηλώνουν μικρότερη σύνταξη από αυτή που λαμβάνουν.
- 5,5% των συνταξιούχων του Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) λαμβάνει μηνιαία σύνταξη μεγαλύτερη από 6.000 ευρώ, χωρίς να υποβάλλει δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων.

-    12% των συνταξιούχων του ίδιου φορέα δηλώνει στην εφορία μικρότερα ποσά από εκείνα που έχουν χορηγηθεί από το ταμείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις αναπηρίας θα επανεξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του, ώστε να εντοπισθούν τυχόν περιπτώσεις ατασθαλιών. Τέλος, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, σε μια προσπάθεια μείωσης της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων, θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους και στις απαραίτητες διαδικασίες ώστε οι βεβαιώσεις αποδοχών να αποστέλλονται κατευθείαν στη ΓΓΠΣ από τα ταμεία, χωρίς οι ασφαλισμένοι να χρειάζεται να λαμβάνουν βεβαιώσεις αποδοχών από το φορέα που συνταξιοδοτούνται. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου