Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018, 14:44:03

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ασφαλιστικό 2014 arrow Νομοσχέδιο ΣΕΠΕ: Αλλαγές στην εξαγορά πλασματικού χρόνου, στον τρόπο χορήγησης του ΕΚΑΣ και στην καταβολή προσωρινής σύνταξης
Νομοσχέδιο ΣΕΠΕ: Αλλαγές στην εξαγορά πλασματικού χρόνου, στον τρόπο χορήγησης του ΕΚΑΣ και στην καταβολή προσωρινής σύνταξης
Πηγή: Express.gr
 Αλλαγές στην εξαγορά του πλασματικού χρόνου, στον τρόπο χορήγησης του ΕΚΑΣ στην καταβολή της προσωρινής σύνταξης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Επίσης προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάτες, γιατρούς και φαρμακοποιούς, σημαντικές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων, θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας, διευκολύνεται η συνταξιοδότηση των οφειλετών, λαμβάνονται επί πλέον μέτρα για την προστασία της μητρότητας ενώ οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με σύμβαση αορίστου χρόνου, εντάσσονται από 1/7/2011 στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Εκτός από τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις, που είναι συμπληρωματικές του ασφαλιστικού νόμου, (Ν. 3863/2010) και στοχεύουν στην θεραπεία αδικιών και στην αποτροπή καταστρατηγήσεων που παρατηρούνται στην εφαρμογή διαφόρων διατάξεων, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν στην αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και στην ενίσχυση του ελεγκτικού και προληπτικού του ρόλου.

    Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ και προβλέπεται ο συνυπολογισμός όλων των εισοδημάτων (εκτός κοινωνικών επιδομάτων) στα κριτήρια για τη χορήγηση του. Αντιμετωπίζεται έτσι ένα πρόβλημα καταστρατήγησης του αρχικού νόμου και δικαιότερης κατανομής των πόρων για την ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.   

    Προβλέπεται η υποχρέωση των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης και του Δημοσίου, να καταβάλλουν προσωρινή σύνταξη, 80% τουλάχιστον αυτής που προκύπτει από τα στοιχεία του ασφαλισμένου. Η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται σε 1,5 το αργότερο μήνα, εφόσον ο εργαζόμενος έχει ασφαλιστεί σε ένα ταμείο και σε 2,5 το αργότερο μήνες, εφόσον υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.

    Εξασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανέργους και άλλες ευπαθείς ομάδες.

    Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις καλύπτονται για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για το 2011, οι άνεργοι καθώς και οι εργαζόμενοι που συμπλήρωσαν το 2010, 50 τουλάχιστον ένσημα.

    Επίσης οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος καθώς και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας κάτοικοι των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως πυρόπληκτες και τα μέλη της οικογένειας τους.

    Με άλλες διατάξεις διευρύνεται ο χρόνος προστασίας από 12 σε 18 μήνες από τον τοκετό, για τις μητέρες έτσι ώστε να μην απολύονται μετά την εξάμηνη άδεια που λαμβάνουν. Παράλληλα προβλέπεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας και για την περίοδο των 6 μηνών της ειδικής άδειας μητρότητας.

    Προβλέπεται η ίδια δυνατότητα συνταξιοδότησης και για τους άνδρες με 25ετία, εναλλακτικά με την γυναίκα, όταν είναι γονείς αναπήρων παιδιών. Αυστηροποιούνται όμως οι προϋποθέσεις και για τους δύο, έτσι ώστε να μην καταστρατηγείται το ισχύον καθεστώς και να εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που εργάζονται και οι δύο γονείς και υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι το παιδί είναι ανίκανο για κάθε εργασία.

    Η εξαγορά πλασματικού χρόνου αφορά μόνο όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά και ειδικότερα για όσους από το νέο νόμο αυτό προβλέπεται η αλλαγή στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χωρίς να καταργείται το πλαφόν των 7 ετών που προβλέπεται από το νόμο 3863/2010.

    Η αναγνώριση πλασματικού χρόνου γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και από τον άνδρα και από τη γυναίκα, αλλά με καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών η οποία διαμορφώνεται στα 1500 έως 1800 ευρώ ανά έτος.

    Όσοι δεν συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, να υπαχθούν στο ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφού συμπληρώσουν 3 μήνες ανεργίας (αντί ενός χρόνου που απαιτείται σήμερα). Παράλληλα επαναδιατυπώνεται η ρύθμιση με την οποία καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ και τους εργοδότες για συνέχιση της ασφάλισης μετά από απόλυση και εφόσον έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας.

    Βελτιώνονται οι διατάξεις για τη σύνταξη των διαζευγμένων, έτσι ώστε το ποσό της σύνταξης για το διαζευγμένο - η να είναι ανάλογο και με τα χρόνια της συμβίωσης με τον πρώην σύζυγο.

    Οι διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας αλλά και οι περιορισμοί για την απασχόληση των συνταξιούχων γήρατος και αναπηρίας καθίστανται ενιαίες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    Διευκολύνεται η συνταξιοδότηση των οφειλετών των Ταμείων εφόσον αυξάνεται το ποσό που μπορεί να ρυθμίσει ένας ασφαλισμένος από τις 20 έως 30 κατώτερες συντάξεις προκειμένου να πάρει σύνταξη από το ταμείο του.

    Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, ασφαλίζονται από 1/7/2011 στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων θεμελιώνουν δικαίωμα λήψης εφάπαξ βοηθήματος με παράλληλη διευθέτηση της χορηγούμενης από τις υπηρεσίες αποζημίωσης που χορηγείται αναλογικά για τα χρόνια που έχουν συμπληρώσει στο συγκεκριμένο καθεστώς.

    Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕ μπορούν να υποβάλουν δικαιολογητικά για χορήγηση σύνταξης χωρίς να χρειαστεί να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ενώ η σύνταξη θα καταβάλλεται από τις αρχές του επόμενου της διακοπής μήνα.

    Μέχρι σήμερα ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης θα πρέπει να παραδώσει και βεβαίωση της εφορίας για διακοπή εργασιών της επιχείρησης ή της δραστηριότητάς του.

    Παράλληλα σε όσους απονέμεται προσωρινή αναπηρική σύνταξη παρέχεται η δυνατότητα διατήρησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, εφόσον δεν προσφέρουν προσωπική εργασία.

    Προβλέπεται η ανακατάταξη των ασφαλισμένων του ΤΣΑ οι οποίοι μπορούν να μεταταγούν από την 3η στην 5η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, εφόσον για κάθε έτος καταβάλουν 250 ευρώ.

    Το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται κουπόνι ίσης αξίας με το επίδομα ανεργίας το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει για να προσληφθεί σε επιχείρηση με μείωση του μισθολογικού κόστους.   

    Σημαντικές είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν στην αξιοποπίηση της περιουσίας των Ταμείων.

    Παρέχεται η δυνατότητα στα ταμεία να εκμισθώνουν ακίνητα για 12 χρόνια αντί 5 ετών που είναι σήμερα και στις περιπτώσεις παράτασης της μίσθωσης να διαπραγματεύονται το ενοίκιο με minimum το 6% της αντικειμενικής αξίας, από 10% που είναι σήμερα.

    Τα ταμεία μπορούν να αξιοποιούν μέχρι το 7% των διαθεσίμων τους (από 2% που είναι σήμερα) για την αγορά εντόκων γραμματίων του δημοσίου διάρκειας μέχρι ενός έτους και εφόσον το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο της Τραπέζης Ελλάδος.

    Τέλος προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις για τις παραβάσεις που αφορούν γιατρούς, φαρμακοποιούς και γενικότερα συνεργαζόμενους με τα ταμεία παρόχους υγείας.   

    Με τις αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ενισχύεται το προληπτικό και ελεγκτικό έργο του Σώματος και ο ρόλος του στην την εξωδικαστική επίλυση ατομικών και συλλογικών διαφορών

    Θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας που δίνει τη δυνατότητα στο ΣΕΠΕ και στο ΙΚΑ κυρίως, να ελέγχουν με ηλεκτρονικό και σύγχρονο τρόπο την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, το ωράριο εργασίας κλπ. Και παρέχεται ουσιαστικό κίνητρο στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου με μείωση των εισφορών κατά 10% από 1/7/2011.

    Επίσης, η ηλεκτρονική διασύνδεση του ΣΕΠΕ με ΙΚΑ και ΟΑΕΔ δίνει δυνατότητα για την διασταύρωση στοιχείων και αποτελεσματικότερο έλεγχο.    

    Προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της στελέχωσης και της εκπαίδευσης του προσωπικού του ΣΕΠΕ και της αναδιοργάνωσης υπηρεσιών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο ενώ δημιουργείται αυτοτελές γραφείο για την ενημέρωση πολιτών, την αξιολόγηση και διαχείριση των καταγγελιών και συστήνεται ομάδα ετοιμότητας για άμεση επέμβαση σε 24ώρη βάση.

    Προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα και άλλες κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και την αναστολή της λειτουργίας μια επιχείρησης, μεταξύ άλλων και για την ανασφάλιστη εργασία όταν η επιχείρηση είναι υπότροπη σε αυτήν την παράβαση. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου