Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 17:59:41

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Εφεδρεία - Δημόσιο arrow Το Δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει 25.000 ευρώ σε 53χρονη για ηθική βλάβη
Το Δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει 25.000 ευρώ σε 53χρονη για ηθική βλάβη
Πηγή: Express.gr

Το ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών) υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 25.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη 53χρονη λόγω του τραυματισμού της από έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

 
Ο τραυματισμός της άτυχης 53χρονης οφειλόταν, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 2111/2012 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, στο γεγονός ότι η ΕΛΑΣ δεν έλαβε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για τον αποκλεισμό των οδών γύρω από το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ιστορικό της δικαστικής απόφασης, τη 12η Δεκεμβρίου 2005 στις 6.10 το πρωί, η 53χρονη τότε γυναίκα πήγαινε στην εργασία της και ενώ βάδιζε στο πεζοδρόμιο της οδού Μητροπόλεως κοντά στη συμβολή της οδού Φιλελλήνων εξερράγη ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών.

Από την έκρηξη η 53χρονη τραυματίστηκε λόγω πτώσης γυαλιών από πολυκατοικία. Αμέσως, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Εκεί διαπιστώθηκε ο τραυματισμός της στο κεφάλι, όπου έγιναν ράμματα, της τοποθετήθηκε κολάρο στον αυχένα, ενώ διαπιστώθηκε βαρηκοΐα μεσαίου βαθμού και στα δύο αυτιά από την έκρηξη. Τρεις ώρες μετά, η άτυχη γυναίκα απεχώρησε από το νοσοκομείο και της υποδείχθηκε να κάνει διάφορες εξετάσεις και ύστερα από κάποιο διάστημα να επανέλθει.

 

Της έκρηξης είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδα από άγνωστο άτομο, που ανέφεραν ότι σε 45 λεπτά θα εκραγεί βόμβα σε υπουργείο στη Φιλελλήνων. Ο υπάλληλος της εφημερίδας ενημέρωσε αμέσως και τις δύο φορές το κέντρο 'Αμεσης Δράσης της ΕΛΑΣ.

 
Πράγματι, αρχικά, υπήρξε κινητοποίηση των ανδρών της ΕΛΑΣ και εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία στην περιοχή, καθώς είχε εκδηλωθεί απειλή βόμβας, αλλά ύστερα από λίγο δόθηκε νέα εντολή να αποχωρήσουν τα περιπολικά. Αμέσως μετά την αποχώρηση των περιπολικών, ο φρουρός του υπουργείου Οικονομικών μέσω φορητού ασυρμάτου ανέφερε την έκρηξη της βόμβας.

 
Η 53χρονη κατέθεσε αγωγή κατά του Δημοσίου διεκδικώντας 300.000 ευρώ, καθώς έχει υποστεί σοβαρή βλάβη η υγεία της και ιδιαίτερα το ακουστικό και νευρικό της σύστημα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι στο νοσοκομείο της έγιναν ράμματα, της τοποθετήθηκε κολάρο για αρκετές ημέρες, της χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, η οποία θα συνεχίζεται και στο μέλλον, της παρουσιάστηκε βαρηκοΐα και βούισμα στα δύο αυτιά που την εμποδίζουν να συνεχίσει την κανονική της ζωή.

Ακόμη, έχει έντονες κεφαλαλγίες, αίσθημα αστάθειας, ζαλάδα και ιλίγγους που δεν την αφήνουν να εργαστεί. Επίσης, από την έκρηξη κλονίστηκε ψυχολογικά και αισθάνεται ανασφάλεια και φόβο, ενώ τρομάζει εύκολα από τους θορύβους.

Παράλληλα, προσκόμισε σχετικές εκθέσεις από διευθυντές κρατικών νοσοκομείων.

 

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι μετά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα τα αστυνομικά όργανα «όφειλαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και ιδίως αποκλεισμού της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων της περιοχής, τέτοια όμως εντολή δόθηκε μετά την έκρηξη».

 

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης υπογραμμίζεται ότι ο τραυματισμός της άτυχης γυναίκας «οφείλεται αποκλειστικά στην υπαιτιότητα των αστυνομικών οργάνων που δεν ενέργησαν κατάλληλα για την έγκαιρη και αποτελεσματική λήψη προστατευτικών μέτρων» και ειδικότερα «δεν προέβησαν στον αποκλεισμό της περιοχής από την κυκλοφορία παραβιάζοντας την υποχρέωση ιδιαίτερης μέριμνας για την προστασία των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας».

 

Και καταλήγει το δικαστήριο ότι οι παράνομες ενέργειες των αρμόδιων οργάνων της ΕΛΑΣ «έβλαψαν ηθικά» την 53χρονη και για την ικανοποίηση της ηθικής της βλάβης πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο 25.000 ευρώ.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου