Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 13:17:28

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Εφεδρεία - Δημόσιο arrow Τα κριτήρια για την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία
Τα κριτήρια για την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία
Πηγή: Express.gr
ΟI υπάλληλοι του δημόσιου τομέα με σχέση εργασία ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και το μόνιμο προσωπικό που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ, τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία εφόσον τα έτη ασφάλισης που υπολείπονται για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης 35ετίας, είναι κατά μέγιστο όριο δύο, μέχρι τις 31.12.2013. Αυτό προβλέπεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Παράλληλα, στην περίπτωση που για τη συνταξιοδότηση του υπαλλήλου απαιτείται –από τις προϋποθέσεις του ασφαλιστικού του ταμείου– και η συμπλήρωση ορίου ηλικίας, τότε θα πρέπει ταυτοχρόνως να υπολείπονται δύο έτη από τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου ορίου.

Ταυτοχρόνως στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας αποχωρούν άμεσα (λύεται η σχέση εργασίας αυτοδικαίως) με την ισχύ το νέου, ανεξαρτήτως αν επιθυμούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους. Η χρονική διάρκεια της εργασιακής εφεδρείας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 24 μήνες.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι απαιτείται κατά τη λύση της να έχουν συμπληρώσει τα ανωτέρω πρόσωπα αθροιστικά τόσο το όριο ηλικίας (όπου αυτό απαιτείται) όσο και τον χρόνο ασφάλισης που απαιτούνται για άμεση λήψη πλήρους σύνταξης, που αντιστοιχεί σε 35 χρόνια ασφάλισης μέχρι και την 31.12.2013.

Αντίστροφα, για να τεθεί το ανωτέρω προσωπικό σε εργασιακή εφεδρεία απαιτείται να υπολείπονται μέχρι 31.12.2013 μάξιμουμ δύο έτη, τόσο για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για πλήρη συνταξιοδότηση που αντιστοιχεί σε 35 έτη ασφάλισης (ή παραπάνω) όσο και για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατά περίπτωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (όπου αυτό απαιτείται).

Ακόμη στην εγκύκλιο παρατίθενται τα όρια και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ταμείων ΙΚΑ, ειδικών ταμείων, ΕΤΑΠ ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί Tύπου) και ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί), προκειμένου να διευκολυνθεί η ορθή εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η σύμβαση λύεται αυτοδικαίως εφόσον συντρέχουν προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης (35 έτη) όταν το δικαίωμα αυτό αποκτάται μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2013.

Στην περίπτωση που για τη συνταξιοδότηση του υπαλλήλου απαιτείται –από τις προϋποθέσεις του ασφαλιστικού του ταμείου– και η συμπλήρωση ορίου ηλικίας, τότε θα πρέπει ταυτοχρόνως να υπολείπονται δύο έτη από τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου ορίου.

 

Αναλυτικά η εγκύκλιος

 

Στην εγκύκλιο που εξεδόθη με τη διαδικασία του επείγοντος, ξεκαθαρίζεται ότι οι δύο προϋποθέσεις (δύο έτη απόσταση από τα 35 έτη ασφάλισης και από το όριο ηλικίας, στις περιπτώσεις που απαιτείται ανάλογο όριο) θα πρέπει να ισχύουν για να τεθεί ο υπάλληλος σε εργασιακή εφεδρεία.

Ταυτοχρόνως στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας αποχωρούν άμεσα (λύεται η σχέση εργασίας αυτοδικαίως) με την ισχύ το νέου, ανεξαρτήτως αν επιθυμούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους.

Στην εγκύκλιο παρατίθενται τα όρια και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ταμείων ΙΚΑ, ειδικών ταμείων, ΕΤΑΠ ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί Tύπου) και ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί), προκειμένου να διευκολυνθεί η ορθή εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας από τις δημόσιες υπηρεσίες.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου