Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 15:22:44

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Εφεδρεία - Δημόσιο arrow Εφεδρεία στο Δημόσιο ή απολύσεις
Εφεδρεία στο Δημόσιο ή απολύσεις
Πηγή: Express.gr
 ΣTON σκληρό πυρήνα των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα φθάνει η κυβέρνηση και η εργασιακή εφεδρεία έρχεται σήμερα –εξ αναβολής– στο τραπέζι του Yπουργικού Συμβουλίου.

Φυσικά πρόκειται για ένα από τα πλέον επώδυνα μέτρα, στο οποίο επιμένει η τρόικα και το οποίο διχάζει την κυβέρνηση, καθώς πολλά μέλη της εκτιμούν ότι υπάρχει θέμα συνταγματικότητας.

Παρά το γεγονός ότι το θέμα ήταν να συζητηθεί στο προηγούμενο Yπουργικό Συμβούλιο σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, που προηγήθηκε, διατυπώθηκαν ενστάσεις από υπουργούς ότι δηλαδή υπάρχουν συνταγματικά προβλήματα, ειδικά για την εφαρμογή του μέτρου στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς προσκρούει στις διατάξεις περί μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων.

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του ζήτησε προθεσμία για επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συνέστησε επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα σε βάθος και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο σημερινό Yπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα.

Η «τρίπλα» που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να ξεπεράσει την αντισυνταγματικότητα του μέτρου είναι να καταργήσει οργανικές θέσεις εργαζομένων που θέλει να βγάλει σε εφεδρεία. Παράλληλα αναζητείται και ένα αντικειμενικό κριτήριο από τον αρμόδιο υπουργό Δημ. Ρέππα, ώστε η εφεδρεία να γίνει με όρους διαφάνειας.

Ωστόσο η υπόθεση δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς όπως μας έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, τα γραφεία των βουλευτών κατακλύζονται πλέον από αιτήματα πολιτών να μη βγουν στην εφεδρεία.

Παράλληλα, την πρώτη μέρα επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα εργαζόμενοι κατέλαβαν πολλά υπουργεία αντιδρώντας στα μέτρα.

Για το θέμα των απολύσεων «κόκκινη γραμμή» στο να μην γίνουν απολύσεις στον στενό δημόσιο τομέα έχουν θέσει και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον τελευταίο διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομίας (κ. Κουσελάς).

Εάν για παράδειγμα η κυβέρνηση εφαρμόσει την εργασιακή εφεδρεία στους 150 οργανισμούς του Δημοσίου που συγχωνεύονται, στην εφεδρεία θα περάσουν μόνο 3.000 εργαζόμενοι, ενώ η τρόικα ζητά 30.000.

Η κυβέρνηση εξετάζει τρία σενάρια.

Πρώτον, να περάσουν στην εργασιακή εφεδρεία όσοι είναι κοντά στη σύνταξη (ένα-δύο χρόνια πριν τη σύνταξη) και όσοι ενώ έχουν βγει στη σύνταξη κάνουν χρήση ειδικών διατάξεων και εργάζονται στο Δημόσιο.

Δεύτερον, να απολυθούν όσοι προσελήφθησαν χωρίς ΑΣΕΠ από το 2000-2011.

Τρίτον, να υπάρξουν απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γεγονός εξαιρετικά δύσκολο και νομικά.

Γεγονός είναι πάντως ότι το θέμα συνιστά το μεγαλύτερο «αγκάθι» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και βέβαια πρέπει να λυθεί μέχρι σήμερα, καθώς αύριο κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι και ο Οκτώβριος θα είναι ένας «κολασμένος» μήνας και μετά το τέλος του πολλοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

K.Π. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου