Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 02:31:56

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ακίνητα 2016 arrow Σε 6 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ
Σε 6 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ
Πηγή: Express.gr
Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αλλά και μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και ανακούφισης των φορολογουμένων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα αντιπροσωπεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση της ΝΔ. Στη συνάντηση, που συμμετείχαν και οι γενικοί γραμματείς Κ. Σαββαΐδου και Τ. Αναστασάτου, εξετάστηκαν λύσεις ώστε να διορθωθούν τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ καθώς και μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και ανακούφισης των φορολογουμένων, μια συζήτηση, που όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έγινε με τη βασική προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν έξι δόσεις στην καταβολή του φόρου.

Ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ και σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του φόρου για οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες, που βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, όπου και διαπιστώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα, συμφωνήθηκε ότι θα ληφθούν υπόψη οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ αυτών που χρησιμοποιήθηκαν για τον αρχικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και αυτών βάσει των οποίων είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ έτους 2013, έτσι ώστε να υπάρξει το ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για το φορολογούμενο. Για αυτές τις κατηγορίες θα υπάρξει, όπως τονίστηκε στη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, χαμηλότερος φόρος. Υπολογίζεται ότι αθροιστικά η μείωση θα είναι της τάξης των 167 εκατ. ευρώ. Επίσης συζητήθηκαν μέτρα διευκόλυνσης των φορολογουμένων με στόχο να τους παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια να κάνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις τους και να λάβουν εύκολα και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα τις απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής φόρου που δικαιούνται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά στις διορθώσεις λαθών και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε ο ΕΝΦΙΑ να καταστεί δικαιότερος, συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοσθούν για τον υπολογισμό του φόρου σε οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών (όπου υπήρξαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα), οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ των συγκριτικών τιμών (ΦΑΠ 2013) και εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να υπάρξει ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει χαμηλότερος φόρος για αυτές τις κατηγορίες που αθροιστικά θα φτάσει στα 167 εκατ. ευρώ, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα εφαρμογής της έκπτωσης στα ημιτελή κτίσματα και συμφωνήθηκε να εκδοθούν ειδικές οδηγίες ενημέρωσης, ώστε να υπάρξουν διορθωτικές δηλώσεις από τους πολίτες. Επιπλέον, έγινε συζήτηση και για τις περιπτώσεις των επιχειρηματιών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και δωματίων, καθώς επίσης και για τη βιομηχανική στέγη. Κατά την συζήτηση συμφωνήθηκε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ως ασφαλιστικές δικλίδες.

Όσον αφορά στο ζήτημα των απαλλαγών και εκπτώσεων για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι είναι αναγκαίο η ταχεία έκδοση των αποφάσεων εφαρμογής του νόμου, για την απαλλαγή ή την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, για πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ανάπηρους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Πέρα από αυτό, συμπληρώνεται, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να εφαρμοσθούν κριτήρια ανάλογα με το «Κοινωνικό Μέρισμα», ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των δικαιούχων. 'Αρα να υπάρξει νέα ρύθμιση για να μην ζητούνται ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες.

Αναφορικά με τις δόσεις, ζητήθηκε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ, έναντι των 5 που ισχύει σήμερα (να γίνουν 6-7 δόσεις).

Στη συνάντηση που είχε εν συνεχεία η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία του Ηλία Πλασκοβίτη (Νομισματική Επιτροπή) συζητήθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών για τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα από την Τράπεζα Ελλάδος και θα ισχύσει από 1-01-2015.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο Κώδικας θα στηριχθεί στον θεσμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη και στις αποφάσεις της Διυπουργικής επιτροπής για τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες εξόφλησης των δανείων από τα νοικοκυριά και για να γίνονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις από τις Τράπεζες. Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει επιπλέον ότι επισήμανε την σταθερή απόφασή του για την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά.

Τέλος, όσον αφορά στο Προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά δάνεια, θα υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, την Τρίτη στις 11:30.

Την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούσαν οι βουλευτές και υπεύθυνοι Οικονομικών και Ανάπτυξης της Κ Ο, Φ. Σαχινίδης και Θ. Μωραΐτης, αντίστοιχα, οι οποίοι με δηλώσεις τους μετά τις συναντήσεις αναφέρθηκαν στις συζητήσεις, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος Τύπου Δ. Καρύδης, ο υπεύθυνος παρακολούθησης κυβερνητικού έργου Χρ. Πρωτόπαπας και ο Γραμματέας του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Β. Γερανιωτάκης.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου