Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 12:38:47

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ακίνητα 2016 arrow Στον ενιαίο φόρο ακινήτων αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι
Στον ενιαίο φόρο ακινήτων αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι
Πηγή: Express.gr
ΟΙ ημιυπαίθριοι και βοηθητικοί χώροι αλλά και τα αυθαίρετα που «τακτοποιήθηκαν» με τις πρόσφατες ρυθμίσεις θα ενταχθούν στον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων. Περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπολόγιζαν ότι με την πληρωμή του προστίμου εξαντλήθηκε και η φορολογική υποχρέωσή τους, σύντομα θα βρεθούν προς εκπλήξεως.  Το υπουργείο Οικονομικών, με απώτερο σκοπό να αυξήσει τα έσοδα, σχεδιάζει να τους καλέσει να δηλώσουν ημιυπαίθριους και αυθαίρετα στο έντυπο Ε9, ώστε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να μπορέσει να τους επιβάλει τον νέο φόρο, ο οποίος αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της άνοιξης.

Για να πετύχει τον εισπρακτικό στόχο των 3,2 δισ. ευρώ ετησίως από τον νέο φόρο, η κυβέρνηση βάζει στο «στόχαστρο» τους ειλικρινείς πολίτες  που έσπευσαν να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους με την κυρία κατοικία ή τα αυθαίρετά τους σε σχέση με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που «κρύβουν» παράνομα κτίσματα από την εφορία.

του Στέλιου Κράλογλου

ΣΤΗΝ «τσιμπίδα» του νέου φόρου ακίνητων αναμένεται να πιαστούν ημιυπαίθριοι και βοηθητικοί χώροι αλλά και τα αυθαίρετα που «τακτοποιήθηκαν» με τις πρόσφατες ρυθμίσεις. Περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπολόγιζαν ότι με την πληρωμή του προστίμου εξαντλήθηκε και η φορολογική υποχρέωσή τους, σύντομα θα βρεθούν προς εκπλήξεως.

Το υπουργείο Οικονομικών, με απώτερο σκοπό να αυξήσει τα έσοδα, σχεδιάζει να τους καλέσει να δηλώσουν ημιυπαίθριους και αυθαίρετα στο έντυπο Ε9, ώστε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να μπορέσει να τους επιβάλει τον νέο φόρο, ο οποίος αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της άνοιξης.
Για να πετύχει τον εισπρακτικό στόχο των 3,2 δισ. ευρώ ετησίως από τον νέο φόρο η κυβέρνηση βάζει στο «στόχαστρο» τους νομοταγείς πολίτες που έσπευσαν να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους με την κυρία κατοικία ή τα αυθαίρετά τους σε σχέση με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που κρύβουν παράνομα κτίσματα από την εφορία και γλιτώνουν, εις βάρος των υπολοίπων, τσουχτερούς φόρους και χαράτσια.

Σήμερα οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι δηλώνονται υποχρεωτικά ως κύριοι χώροι της κατοικίας μόνο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του τεκμηρίου της κατοικίας. Με βάση τα ισχύοντα στο έντυπο Ε9 οι τακτοποιημένοι χώροι δηλώνονται και προστίθενται στους κύριους χώρους της κατοικίας μόνο στις περιπτώσεις μεταβίβασης του ακινήτου.

Εφόσον οι τακτοποιημένοι χώροι ενταχθούν στο νέο φόρο ως κύριοι χώροι της κατοικίας οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σημαντική φορολογική επιβάρυνση. Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι χώροι θα αυξάνουν τους κύριους χώρους των κατοικιών τους και κατά συνέπεια το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν τελικά ο ιδιοκτήτες των ακινήτων. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα που στα συμβόλαια αναγράφεται ως κύριος χώρος κατοικίας 80 τ.μ. και έχουν τακτοποιηθεί βοηθητικοί χώροι 40 τ.μ., θα πρέπει να δηλωθεί και να φορολογηθεί με 120 τ.μ. ως κύριους χώρους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι και το περασμένο Οκτώβριο είχαν κατατεθεί 432.063 αιτήσεις για ρύθμιση αυθαιρέτων. Από αυτές έγιναν δέκτες 221.338. Τα έσοδα από πρόστιμα και παράβολα διαμορφώθηκαν στα 662.638.633 ευρώ έναντι στόχου 1,5 δισ ευρω. Την ίδια περίοδο κατατέθηκαν 689.000 αιτήσεις για ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 800.000.000 ευρώ έναντι στόχου 1,5 δισ. ευρώ.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου