Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 12:06:40

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ακίνητα 2016 arrow Αναθεωρείται εκ βάθρων το θεσμικό πλαίσιο για την αυθαίρετη δόμηση
Αναθεωρείται εκ βάθρων το θεσμικό πλαίσιο για την αυθαίρετη δόμηση
Πηγή: Express.gr
 ΣΕ ριζική αναθεώρηση του πλαισίου για την αυθαίρετη δόμηση προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, προβαίνοντας σε κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, παροχή διευκολύνσεων προς τους πολίτες και κωδικοποίηση της νομοθεσίας σε ενιαίο κείμενο. «Φιλοδοξία μας είναι να καταλήξουμε σε μια όσο το δυνατόν πιο ολιστική, δομική και οριστική διευθέτηση του ζητήματος» υπογράμμισε ο Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη Τύπου που έγινε χθες, καλώντας τους βουλευτές να καταθέσουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους μέχρι την επόμενη Δευτέρα, με στόχο το νομοθέτημα να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Μαρτίου.  Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το νομοσχέδιο κατηγοριοποιεί την αυθαιρεσία και ταξινομεί κάθε παράβαση ώστε να αποκατασταθούν οι ανισότητες και να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου.

Με την κατηγοριοποίηση, δηλαδή, των αυθαιρέτων ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης θα δοθούν οριστικοί τίτλοι νομιμότητας στα κτίσματα με μικρές παραβάσεις. Ακόμα, στόχος είναι το υπουργείο να προχωρήσει σε καταγραφή των αυθαιρέτων, με παροχή διευκολύνσεων στους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διευκολύνσεις στις οποίες καταλήγει το υπουργείο είναι η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή του ειδικού προστίμου, αλλά και ο συμψηφισμός του προστίμου με παλαιότερα καταβληθέντα πρόστιμα από τους ιδιοκτήτες. Με τον τρόπο αυτό το ΥΠΕΚΑ φιλοδοξεί να αποτυπώσει και να υπολογίσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο με τρόπο ανταποδοτικό και όχι εισπρακτικό. 

 Το νομοσχέδιο επιχειρεί να κωδικοποιήσει τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων σε ένα ενιαίο κείμενο, με ενσωμάτωση των κατά καιρούς εγκυκλίων - οδηγιών της διοίκησης αλλά και συμμόρφωση προς τη νομολογία του ΣτΕ. Παράλληλα, επιχειρείται όσο το δυνατόν καλύτερη νομική θωράκιση των διαμορφούμενων διατάξεων. «Στόχος μας είναι το τελικό κείμενο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή να είναι κατά το μέγιστο δυνατόν "απαλλαγμένο" από διατάξεις και προτάσεις που είτε ενέχουν στοιχείο αντισυνταγματικότητας είτε κάποιο άλλο νομικό κώλυμα το οποίο ενδεχομένως θα δυσχεραίνει ή θα εμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεών του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.  Τέλος, θωρακίζεται θεσμικά η νομική «κόκκινη γραμμή» για την ύπαρξη αυθαιρέτων, με στόχο την κατοχύρωση του χρονικού σημείου ύστερα από το οποίο δεν θα γίνει, επ'Α ουδενί, δεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου