Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 12:39:32

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ακίνητα 2016 arrow Πτώση 40% των συναλλαγών στην κτηματαγορά
Πτώση 40% των συναλλαγών στην κτηματαγορά
Πηγή: Express.gr
ΑΠΟΡΡΟΙΑ της  ασταθούς  πολιτικής κατάστασης και της πανευρωπαϊκής οικονομικής αστάθειας  που  έχει τον αντίκτυπό της και στην ελληνική οικονομία τα τελευταία  χρόνια, η οποία χαρακτηρίζεται από την δραματική μείωση των ετήσιων  εισοδημάτων και την εντεύθεν ανασφάλεια στις συναλλαγές, είναι μεταξύ των άλλων και η πλήρης  κατάρρευση των τιμών στον τομέα  των ακινήτων. Πρόσφατες έρευνες, βασισμένες σε στοιχεία που προσκομίζονται από το πανελλαδικό δίκτυο μεσιτών της εταιρίας μας «E-RealEstases ΑΕ» και αφορούν  το οικονομικό έτος 2012  (βλ. σχετικό πίνακα τιμών), καταδεικνύουν αφενός μεν ότι οι τιμές των ακινήτων, συγκρινόμενες με εκείνες των προηγούμενων ετών,  έχουν  υποστεί δραματική μείωση, αφετέρου δε ότι ο κλάδος των οικιστικών ακινήτων βιώνει την μεγαλύτερη μέχρι τώρα κρίση του. Xιλιάδες ακίνητα είναι απούλητα, ενώ ακόμα και αυτά που πωλούνται είναι σε τιμές αρκετά κατώτερες της αντικειμενικής αξίας τους.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των συναλλαγών παρουσίασε μεγάλη πτώση που κυμαίνεται στο 40% περίπου το 2012 σε σχέση με το 2011, όταν έχει προηγηθεί μείωση συναλλαγών 30% το 2011 σε σχέση με το 2010.

Για παράδειγμα, παρατηρούμε  νεόδμητα σπίτια να  πωλούνται μέχρι και 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε εξωπραγματικό. Αυτή η σημαντική μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει υπερπροσφορά αδιάθετων και προς πώληση κατοικιών, παρά το ότι την τελευταία διετία η οικοδομική δραστηριότητα είναι ισχνή,  ενώ  παράλληλα η υπάρχουσα αγοραστική ζήτηση του κοινού  είναι αισθητά μειωμένη. Σ' αυτό δε συντείνει και η ανασφάλεια που αισθάνεται ο εν δυνάμει αγοραστής, ο οποίος βλέποντας την οικονομική κρίση, τις απολύσεις, την κατάρρευση χιλιάδων επιχειρήσεων είναι διστακτικός στο δανεισμό για την αγορά κατοικίας.

Η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της πιστωτικής επέκτασης και η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων εξασθενούν περισσότερο τη δυνατότητα απορρόφησης του υφιστάμενου αποθέματος ακινήτων – 180.000  ακίνητα στα αζήτητα το 2012 και αναμένουμε να αυξηθούν το 2013 λόγω αποκρατικοποιήσεων αλλά και στην περίπτωση που οι τράπεζες αρχίσουν τις εκποιήσεις ακινήτων. Η πτώση των τιμών των ακινήτων αντανακλά την προσπάθεια αναζήτησης νέας ισορροπίας σε μια αγορά που συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από υψηλό απόθεμα απούλητων κατοικιών και από σημαντικά εξασθενημένη ζήτηση.Φαντάζεται λοιπόν κανείς τι μέλλει γενέσθαι! Βέβαια, στο ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα προστίθεται δυστυχώς και η αποδυνάμωση των πιστωτικών μας ιδρυμάτων αφού παρατηρείται σημαντικότατη συρρίκνωση στη στεγαστική πίστη.

Ταυτόχρονα οι χρηματοδοτήσεις στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα .Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αγγίξει το υπέρογκο ποσό των 20 δισ. ευρώ σε ποσοστό 18% έως τα μέσα του 2012, ενώ σύμφωνα με ανώτατα στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν το 25% το Δεκέμβριο του 2012, δηλαδή 3 στα 10 νοικοκυριά βρίσκονται σε καθυστέρηση που ξεπερνά τους 6 με 9 μήνες, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που βρίσκεται σε καθυστέρηση 3 μηνών είναι περίπου 25%.  Αναμένουμε ραγδαία αύξηση των «κόκκινων δανείων»  στο επόμενο τρίμηνο αν σκεφτεί κανείς ότι το συνολικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας χτύπησε το 24,5% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 με το ποσοστό του αντίστοιχου τριμήνου το 2011 να είναι 17,7%, ενώ στους  νέους το ποσοστό ανεργίας άγγιξε το 52,8% όταν ο μ.ο. από το 2003-2008 δεν ξεπερνούσε το 9%.

Ο κλάδος των κτηματομεσιτών είναι από  τους πρώτους που έχουν βιώσει την πραγματική ύφεση στην ελληνική οικονομία παρουσιάζοντας μια πρωτοφανή πτώση της τάξεως του 80% στις  πραγματοποιηθείσες  διαμεσολαβήσεις. Έτσι λοιπόν, από τα μέσα  του 2008 πολλοί κτηματομεσίτες οδηγήθηκαν στην αναζήτηση νέου επαγγέλματος δεδομένου ότι  δεν μπορούσαν να αντεπεξέρθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις για την κάλυψη πάγιων αναγκών των γραφείων τους. Μάλιστα, χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί από επαγγελματίες κτηματομεσίτες ότι υπάρχουν μήνες που δεν χτυπάει ούτε  το τηλέφωνο. Αποτέλεσμα της δυσοίωνης αυτής πορείας στον κλάδο των ακινήτων ήταν  να κλείσει τουλάχιστον το  30%-35% των υφισταμένων  γραφείων στην Αθήνα ενώ στην επαρχία το ποσοστό έχει εκτιναχτεί στο 40%, δηλαδή πάνω από 7.000 κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις πανελλαδικά.

 Αλλά και οι ενεργοί επαγγελματίες του κλάδου δεν γνωρίζουν εάν αύριο το πρωί θα υπάρχουν στην αγορά ως επαγγελματίες ή αν πρέπει να αναμένουν ανάπτυξη ώστε να συνεχίσουν να συντηρούν τα γραφεία τους. Σήμερα στο ν. Αττικής δεν πρέπει να λειτουργούν 100% πάνω από 150 κτηματομεσιτικά γραφεία από τα 700 που υπήρχαν τα προηγούμενα έτη.

Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σήμερα καθιστούν τη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας εξαιρετικά δύσκολη, καθώς απαιτείται η οικονομική ανάταση της χώρας σε βάθος χρόνου, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση στην αγορά κατοικίας, που με τη σειρά της θα σταθεροποιήσει τις τιμές.

Μη ξεχνάμε ότι η πορεία της αγοράς κατοικίας είναι ευθέως συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας κάθε χώρας, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο της στεγαστικής πίστης (π.χ. ύψος επιτοκίων, ρευστότητα).

Το 2013 αναμένουμε την επιπλέον πτώση των τιμών κατά 10% - 15% σε ονομαστικούς όρους και πιστεύουμε ότι θα αγγίξει το 25% σε πραγματικούς σε σχέση με το 2012. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι ευκαιρίες καραδοκούν από ιδιοκτήτες που είτε επιθυμούν να ξεφορτωθούν τους έξι νέους έμμεσους φόρους που έρχονται να τιμωρήσουν την ελληνική ιδιοκτησία εντός του 2013 είτε δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πλέον στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

«Κλειδί» σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, καθώς σύμφωνα με το μνημόνιο υπάρχει δέσμευση για τη λειτουργία ενός σταθερού συστήματος αυτόματης προσαρμογής σε σχέση με τις εμπορικές.


Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, αλλά αναμένεται επέκταση του συστήματος σε περιοχές που βρίσκονται εκτός. Αυτό σημαίνει πως σε αυτές τις περιοχές θα υπάρξει αύξηση αντικειμενικών αξιών που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και το 200%.

Σίγουρα το 2013 θα αποτελέσει έτος-ορόσημο για την πορεία της κτηματαγοράς και της οικοδομικής δραστηριότητας ενώ δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο και το γεγονός ότι πολλές φορές το κατασκευαστικό κόστος είναι αυξημένο κατά 20%  σε σχέση με την αγορά κατοικίας έως πέντε ετών.


Βέβαια, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις  για την ελληνική κτηματαγορά καθώς και για τον επαγγελματία κτηματομεσίτη, που αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2014, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν βήματα προόδου και μελλοντικής ανάπτυξης που θα αρχίσουν να διαφαίνονται από τον Ιούλιο του 2013.'Αρθρο-Ανάλυση τoυ

Θεμιστοκλή - Ανδρέα Μπάκα

Διευθύνων Σύμβουλος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates AE

  
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου